Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο εκλεκτός γιάπης του Μακρόν και οι ψίθυροι για σύγκρουση συμφερόντων

Με αποδοχές που υπερβαίνουν τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ και με πρότερη θητεία ως γενικός διευθυντής σε επιχειρηματικούς κολοσσούς ο Τ. Μπρετόν προωθείται από τον Εμ. Μακρόν για να υλοποιήσει το σχέδιο Βερολίνου και Παρισιού περί «Ευρωπαίων πρωταθλητών στη βιομηχανία».

AP PHOTO
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο εκλεκτός γιάπης του Μακρόν και οι ψίθυροι για σύγκρουση συμφερόντων

  • A-
  • A+
Δεν υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης συμφερόντων για έναν επίτροπο που αναλαμβάνει τη βιομηχανική πολιτική της Ε.Ε., την ψηφιακή τεχνολογία και την εσωτερική αγορά, όταν έχει θητεία σε μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς αυτούς, ιδίως την ψηφιακή τεχνολογία;

Οι περιπέτειες της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό την προεδρία της Γερμανίδας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν έχουν τελειωμό, πριν ακόμη αρχίσει η θητεία της.

Μετά την πολεμική που ξέσπασε με τον τίτλο του χαρτοφυλακίου του Μαργαρίτη Σχοινά («Προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής») και την απόρριψη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τριών υποψήφιων επιτρόπων που πρότειναν η Γαλλία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία, το όνομα του αντικαταστάτη της Γαλλίδας Σιλβί Γκουλάρ έχει προκαλέσει πολλούς ψιθύρους στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο.

Πρόκειται για τον Τιερί Μπρετόν, 64 ετών, πρώην υπουργό Οικονομίας επί προεδρίας Σιράκ και επικεφαλής σήμερα της μεγάλης εταιρείας παροχής υπηρεσιών πληροφορικής ATOS. Στη σταδιοδρομία του «έπαιζε» πάντα μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και της πολιτικής. Λίγο απ’ όλα, ανάλογα με τα προσωπικά του συμφέροντα, αλλά πάντα πιστός στη δεξιά παράταξη...

Ποιο είναι το πρόβλημα με τον νέο εκλεκτό του προέδρου Μακρόν; Το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει ο Τ. Μπρετόν θα είναι το ίδιο με αυτό που είχε δοθεί στη Σ. Γκουλάρ πριν απορριφθεί από το Ευρωκοινοβούλιο λόγω δύο σοβαρών κατηγοριών εναντίον της, της δημιουργία πλασματικών θέσεων εργασίας και της συνεργασίας της με αμοιβή 10.000 ευρώ τον μήνα με αμερικανικό λόμπι, όταν ήταν ευρωβουλευτής και είχε ήδη απολαβές πάνω από 15.000 ευρώ.

Ο πρόεδρος Μακρόν, λοιπόν, συμφώνησε με τη Φον ντερ Λάιεν να κληρονομήσει ο Τ. Μπρετόν από τη Σ. Γκουλάρ το χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει την εσωτερική αγορά, την ψηφιακή τεχνολογία, τη βιομηχανική πολιτική, την άμυνα και το Διάστημα. Καμία αλλαγή...

Ο Εμανουέλ Μακρόν ήθελε από την αρχή να πάρει αυτό το χαρτοφυλάκιο η «Μακρονία» και η θετική ανταπόκριση της Φον ντερ Λάιεν περιλαμβάνεται στο γενικό πάρε-δώσε μεταξύ του Γάλλου προέδρου και της Γερμανίδας καγκελάριου Ανγκελα Μέρκελ.

Εκτός από τον όμιλο ATOS, του οποίου είναι σήμερα γενικός διευθυντής με αποδοχές που υπερβαίνουν τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ (είναι ο καλύτερα αμειβόμενος επικεφαλής επιχείρησης στη Γαλλία), ο Τ. Μπρετόν έχει διατελέσει γενικός διευθυντής σε πολλές εταιρείες-κολοσσούς: Thomson, France Telecom, ακόμη και της Siemens.

Και εδώ φτάνουμε στους ψιθύρους. Δεν υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης συμφερόντων για έναν επίτροπο που αναλαμβάνει τη βιομηχανική πολιτική της Ε.Ε., την ψηφιακή τεχνολογία και την εσωτερική αγορά, όταν έχει θητεία σε μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς αυτούς, ιδίως την ψηφιακή τεχνολογία; Επιπλέον, ο όμιλος ΑΤΟS απολαμβάνει σημαντικές κοινοτικές επιδοτήσεις, ακριβώς χάρη στις παρεμβάσεις του Τ. Μπρετόν στις Βρυξέλλες...

Πολλοί Γάλλοι πολιτικοί, από τη Δεξιά και την Αριστερά, προειδοποίησαν τον πρόεδρο Μακρόν ότι η νέα επιλογή για τη θέση του Γάλλου επιτρόπου κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με το πρόβλημα της σύγκρουσης συμφερόντων κατά την ακροαματική διαδικασία του Τ. Μπρετόν από το Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Εμ. Μακρόν, όμως, επιμένει στην υποψηφιότητα του Τ. Μπρετόν, τον οποίο θέλει να χρησιμοποιήσει σαν αιχμή του δόρατος για να προχωρήσουν στην Ε.Ε. προτάσεις που αναμένεται να καταθέσουν από κοινού το Παρίσι και το Βερολίνο για τη δημιουργία «Ευρωπαίων πρωταθλητών στη βιομηχανία», που δεν θα υπόκεινται στους κανόνες ανταγωνισμού, όπως οι άλλες επιχειρήσεις.

Η πρώτη γαλλογερμανική προσπάθεια προσέκρουσε στις αντιρρήσεις της επιτρόπου Ανταγωνισμού Μ. Βεστάγκερ. Οι υπουργοί Οικονομίας της Γαλλίας και της Γερμανίας, Μπρούνο Λεμέρ και Πέτερ Αλτμάιερ, είχαν ανακοινώσει μέσα σε κλίμα ευφορίας ότι συμφώνησαν για τη συγχώνευση των εταιρειών Siemens και Alstrom και στον τρόπο στήριξής τους προκειμένου να μπορούν να αντεπεξέλθουν στον διεθνή ανταγωνισμό.

Η Δανέζα επίτροπος, όμως, αρνήθηκε να δώσει το πράσινο φως στο γαλλογερμανικό σχέδιο επικαλούμενη τους κοινοτικούς κανόνες περί δεσπόζουσας θέσης. Ωστόσο, Παρίσι και Βερολίνο αναμένεται να επανέλθουν στο σχέδιό τους περί «Ευρωπαίων πρωταθλητών στη βιομηχανία» που θα αγνοούν τους κοινοτικούς κανόνες ανταγωνισμού και θα βασίζονται στη στήριξη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Με τον Τ. Μπρετόν ως επίτροπο αρμόδιο για τη βιομηχανική πολιτική, ακόμη καλύτερα...

ΕΥΡΩΠΗ
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στα αξιώματα... από κούνια
Οι αριστοκρατικές ρίζες, οι «καραμπόλες» Βερολίνου - Παρισιού που την οδήγησαν στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι προτεραιότητες και οι χαμηλές προσδοκίες.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στα αξιώματα... από κούνια
ΕΥΡΩΠΗ
Από τον Γιούνκερ στη Φον ντερ Λάιεν: το δούναι και λαβείν Γαλλίας και Γερμανίας
Με τη λήξη της θητείας του Λουξεμβούργιου πολιτικού στην προεδρία της Κομισιόν ξέσπασε ένα πολιτικό παιχνίδι.
Από τον Γιούνκερ στη Φον ντερ Λάιεν: το δούναι και λαβείν Γαλλίας και Γερμανίας
ΕΥΡΩΠΗ
Μόνο ο Μακρόν ενθουσιάζεται με τον αμφιλεγόμενο συμβιβασμό στην Ε.Ε.
Στη Γαλλία η συμφωνία για τη διανομή των κορυφαίων θέσεων της Ε.Ε. αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό. Η γαλλική πολιτική ηγεσία δεν φαίνεται να μοιράζεται τον ενθουσιασμό του Εμανουέλ Μακρόν.
Μόνο ο Μακρόν ενθουσιάζεται με τον αμφιλεγόμενο συμβιβασμό στην Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Παζάρι για τα αξιώματα στην Ε.Ε.
Εστω και καθυστερημένα η Γαλλία, ως «αντίβαρο» στη γερμανική κυριαρχία, δημιουργεί συμμαχίες που δίνουν μικρές πιθανότητες στον Μάνφρεντ Βέμπερ να αντικαταστήσει τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Παζάρι για τα αξιώματα στην Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Εντονο παρασκήνιο για τα πόστα των Βρυξελλών
Ποιες συμμαχίες διαμορφώνονται μεταξύ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τους υποψήφιους διαδόχους του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αλλά και για τις άλλες σημαντικές θέσεις στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Εντονο παρασκήνιο για τα πόστα των Βρυξελλών
ΕΥΡΩΠΗ
Brexit: ρήγμα στη γραμμή Γερμανών και Γάλλων
«Ναι» σε μια παράταση της διαδικασίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., αλλά ποια θα είναι η διάρκειά της; Και ποιο είναι το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης για το χρονικό διάστημα της αναβολής;...
Brexit: ρήγμα στη γραμμή Γερμανών και Γάλλων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας