Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νέο «χαστούκι» από τη βρετανική Βουλή στον Μπόρις Τζόνσον

Νέο «χαστούκι» από τη βρετανική Βουλή στον Μπόρις Τζόνσον

  • A-
  • A+

Ακόμα μια κοινοβουλευτική ήττα κατέγραψε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο οποίος επιδιώκει να οδηγήσει τη χώρα του εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, ακόμα και χωρίς να υπάρχει συμφωνία με τους Ευρωπαίους.

Έτσι, σήμερα το απόγευμα, η Βουλή ενέκρινε (με 322 ψήφους υπέρ και 306 κατά) την τροπολογία του βουλευτή των Συντηρητικών Λέτουιν για την παράταση εφαρμογής του άρθρου 50 της Συμφωνίας της Ε.Ε. για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.

Αντιδρώντας στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο Βρετανός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αίτημα για παράταση προς τις Βρυξέλλες και ότι η χώρα πρέπει να προετοιμαστεί για έξοδο στις 31 Οκτωβρίου, με τη συμφωνία του ή χωρίς καθόλου συμφωνία.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, κάλεσε τον Τζόνσον να μη συνεχίσει τους εκβιασμούς και να σεβαστεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

 

Τι ξέρουμε μέχρι τώρα

Κλείνοντας αυτό το live και εν αναμονή των εξελίξεων σε Λονδίνο και Βρυξέλλες, κάνουμε μια μικρή ανασκόπηση των γεγονότων αυτού του «Σούπερ Σαββάτου»

♦ Το βρετανικό Κοινοβούλιο κλήθηκε σήμερα να αποφασίσει αν θα εγκρίνει τη συμφωνία που πέτυχε ο Μπόρις Τζόνσον με τις Βρυξέλλες για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. με αλλαγές στις τελωνειακές ρυθμίσεις στα σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας.

♦ Ο βουλευτής των Συντηρητικών, Όλιβερ Λέτουιν, κατέθεσε τροπολογία-δικλίδα ασφαλείας ώστε να εξασφαλίσει ότι η Βρετανία θα ζητήσει παράταση αν έως τις 31 Οκτωβρίου δεν έχει εγκριθεί η συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον, ώστε να αποφευχθεί το άτακτο Brexit.

♦ Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και το βορειοϊρλανδικό DUP, που στηρίζει την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον κατήγγειλαν τη συμφωνία ως χειρότερη από της Τερέζα Μέι και δήλωσαν ότι θα την καταψηφίσουν.

AP Photo / Matt Dunham (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)

♦ Η Τροπολογία Λέτουιν πέρασε με πλειοψηφία 16 βουλευτών (322 υπέρ και 306 κατά) μεταθέτοντας στο μέλλον την ψηφοφορία για τη συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον. Η συμφωνία και οι εφαρμοστικοί νόμοι της αναμένεται να τεθούν ξανά σε ψηφοφορία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

♦ Απόψε το βράδυ (11 μ.μ. ώρα Λονδίνου, 1 π.μ. ώρα Ελλάδας) ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Νόμου Μπεν, που έχει ήδη εγκρίνει το Κοινοβούλιο, να στείλει επιστολή στις Βρυξέλλες ζητώντας 3μηνη παράταση, καθώς λήγει το χρονικό περιθώριο.

♦  Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν θα ζητήσει παράταση. Αν την επιστολή στις Βρυξέλλες στείλει ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Τζον Μπέρκοου -έχει δηλώσει ότι θα το κάνει αν το ζητήσει η Βουλή ή τα δικαστήρια- ο Μπόρις Τζόνσον θα πει στην Ε.Ε. ότι είναι αντίθετος και ότι στις 31 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί το Brexit, μη ή χωρίς συμφωνία.

♦ Οι Βρυξέλλες, μέσω της Κομισιόν διαμήνυσαν ότι περιμένουν από το Λονδίνο το ταχύτερο ενημέρωση για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα.

Τι περιμένουμε μετά την ψηφοφορία στο Λονδίνο

 

Συνοδεία αστυνομικών αποχωρούν οι βουλευτές

Οι Συντηρητικοί βουλευτές που στηρίζουν το Brexit δέχτηκαν προπηλακισμούς και ύβρεις από τους δεκάδες χιλιάδες Βρετανούς που έχουν συγκεντρωθεί έξω από το Κοινοβούλιο ζητώντας δημοψήφισμα.

Για την ασφάλειά τους πολλοί βουλευτές έφυγαν υπό την προστασία αστυνομικών.

 

Ο Τζόνσον δεν θα στείλει επιστολή στις Βρυξέλλες

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, σύμφωνα με πηγές από την Ντάουνινγκ Στριτ, δεν προτίθεται να στείλει απόψε στις Βρυξέλλες την επιστολή με την οποία θα ζητά παράταση για την εφαρμογή του Brexit, όπως τον υποχρεώνει ο Νόμος Μπεν, που έχει ψηφίσει το βρετανικό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δικτύου ITV, αν και η προθεσμία λήγει απόψε στις 11 μ.μ. ώρα Λονδίνου, ο Μπόρις Τζόνσον θα πει στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι δεν θέλει παράταση και ότι το διαζύγιο πρέπει να ολοκληρωθεί στις 31 Οκτωβρίου.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Αν και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Τζον Μπέρκοου, έχει δηλώσει ότι αν δεν το κάνει ο Τζόνσον, θα υπογράψει ο ίδιος επιστολή προς τις Βρυξέλλες ζητώντας παράταση εκ μέρους του Κοινοβουλίου, ο Βρετανός πρωθυπουργός προτίθεται να πει στις Βρυξέλλες ότι ο ίδιος δεν συμφωνεί με την παράταση και ότι η διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί όπως έχει προγραμματιστεί και το Βrexit να ολοκληρωθεί στην προκαθορισμένη ημερομηνία.

Από τη Βουλή στην πορεία

Μετά τη ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, πολλοί βουλευτές, κυρίως των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, πήγαν στην πορεία που είναι σε εξέλιξη έξω από το Κοινοβούλιο και απηύθυναν χαιρετισμό στο πλήθος.

Στην πλειονότητά τους, σημείωσαν ότι αυτή η νέα συμφωνία είναι «μια κακή συμφωνία» και δεν προτίθενται να τη στηρίξουν, αλλά και ότι πρέπει να γίνει δημοψήφισμα.

 

Τη Δευτέρα πιθανώς ξανά στη Βουλή η συμφωνία

Σύμφωνα με τον Τζέικομπ Ρις Μογκ, επικεφαλής των Συντηρητικών στο βρετανικό κοινοβούλιο, η συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον για το Brexit θα τεθεί ξανά σε συζήτηση και ψηφοφορία τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με αναλυτές, η διαδικασία μπορεί να κρατήσει δύο ημέρες και το νομοσχέδιο να τεθεί σε δεύτερη ανάγνωση και ψηφοφορία την Τρίτη.

Όπως και να είναι, την τελική απόφαση θα την πάρει ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Τζον Μπέρκοου.

«Ο Τζόνσον πρέπει να συμμορφωθεί με τον νόμο»

Ο ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Σκοτίας, Ίαν Μπλάκφορντ, ζήτησε από τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Τζον Μπέρκοου, να μάθει τι μπορεί να γίνει ώστε ο Μπόρις Τζόνσον να συμμορφωθεί με τις προσταγές του νόμου Μπεν, και να στείλει την επιστολή στις Βρυξέλλες, ζητώντας νέα παράταση για το Brexit.

Όπως τόνισε, ο Βρετανός πρωθυπουργός «θεωρεί τον εαυτό του υπεράνω του νόμου», αλλά θα βρεθεί ενώπιον τη δικαιοσύνης αν δεν συμμορφωθεί.

AP Photo

Η Τζο Σουίνσον, των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, σημείωσε ότι ο λαός πρέπει να εκφράσει τη γνώμη του για τη συμφωνία και ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να συμμορφωθεί με τον νόμο.

Κάλεσε το Κοινοβούλιο να κλείσει για σήμερα, ώστε ο Μπόρις Τζόνσον να αποστείλει την επιστολή προς την Ε.Ε. και μετά να έρθει στο σώμα και να επιβεβαιώσει ότι την έχει αποστείλει.

Αλλά το αίτημα αυτό δεν έγινε δεκτό από τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου.

Επίσημη ενημέρωση αναμένει η Κομισιόν

Με tweet η εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Λονδίνο ανακοίνωσε ότι η Ε.Ε. περιμένει την επίσημη ενημέρωση από τη βρετανική κυβέρνηση για τα επόμενα βήματα.

 

Κόρμπιν: Ο πρωθυπουργός εκβιάζει

Από την πλευρά του ο ηγέτης των Εργατικών σχολίασε ότι ο Μπόρις Τζόνσον με τη δήλωση ότι δε θα διαπραγματευτεί, εκβιάζει το κοινοβούλιο για να περάσει η κακή συμφωνία του.

Όπως είπε, ελπίζει να μην εννοεί ότι δεν θα ζητήσει παράταση από την Ε.Ε.

Από την πορεία στο κέντρο του Λονδίνου

AP Photo/Matt Dunham

Τζόνσον: Δεν διαπραγματεύομαι ούτε παράταση ούτε άλλη συμφωνία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, αντιδρώντας στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, είπε ότι δεν διαπραγματευτεί παράταση με τις Βρυξέλλες και ότι η χώρα πρέπει να προετοιμαστεί για έξοδο στις 31 Οκτωβρίου, με τη συμφωνία του ή χωρίς καθόλου συμφωνία.

Στην ουσία, με την τροπολογία Λέτουιν αναβάλλεται η απόφαση για το Brexit.

Η τροπολογία είναι δικλίδα ασφαλείας μέχρι να εγκριθεί όλη η νομοθεσία που συνοδεύει τη συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον για το Brexit.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η συμφωνία δεν θα εγκριθεί από τη Βουλή, αλλά πρώτα πρέπει να έχουν εγκριθεί όλοι οι εφαρμοστικοί νόμοι που τη συνοδεύουν. Αν όλα αυτά γίνουν έως τις 31 Οκτωβρίου, τότε η έξοδος θα προχωρήσει κανονικά.

Αλλά για το αντίθετο ενδεχόμενο, της μη έγκρισης της συμφωνίας και των εφαρμοστικών νόμων, η Βουλή ζητά από τον Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει τρίμηνη παράταση μέχρι τον Γενάρη του 2020.

Από την πλευρά του ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε: «Δεν πρόκειται να διαπραγματευτώ, αλλά δεν με υποχρεώνει και ο νόμος να το κάνω».

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να στείλει την επιστολή απόψε στις Βρυξέλλες (έχει περιθώριο έως τις 11 το βράδυ τοπική ώρα -1 π.μ. ώρα Ελλάδας), όπως τον υποχρεώνει άλλος νόμος που έχει περάσει από το Κοινοβούλιο, αλλά να μην προχωρήσει σε διαπραγμάτευση.

Οι εφαρμοστικοί νόμοι, σύμφωνα με τον Μπόρις Τζόνσον, θα κατατεθούν την ερχόμενη εβδομάδα. 

Πέρασε η τροπολογία για την παράταση

Με 322 ψήφους υπέρ και 306 κατά εγκρίθηκε η τροπολογία του βουλευτή των Συντηρητικών Λέτουιν για την παράταση εφαρμογής του άρθρου 50 της Συμφωνίας της Ε.Ε. για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.

Αυτό σημαίνει ότι δεν προχωράει η ψηφοφορία στο Ουεστμίνστερ για τη συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον και ο Βρετανός πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει παράταση μέχρι να πετύχει συναίνεση για τη συμφωνία εξόδου από την Ε.Ε..

 

Jessica Taylor/House of Commons via AP

Ψηφοφορία για την παράταση

Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για την τροπολογία Λέτουιν.

Το «déjà vu» της Τερέζα Μέι

Η τέως πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι

Jessica Taylor/House of Commons via AP

Η πρώην πρωθυπουργός, η συμφωνία της οποίας απορρίφθηκε τρεις φορές, μιλώντας στο Κοινοβούλιο, είπε ότι έχει ένα «ισχυρό αίσθημα déjà vu».

Παρ' όλα αυτά, κάλεσε τους βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον ώστε η Βρετανία να φύγει από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου.

«Αν θέλουμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά, πρέπει να ψηφίσουμε σήμερα», είπε.

Η πορεία στο Λονδίνο

Tweet βουλευτή των Φιλελεύθερων Δημοκρατών για την πορεία κατά του Brexit

 

Απόρριψη της συμφωνίας από όλη την αντιπολίτευση

Η συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον απορρίφθηκε αναφανδόν από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Εκτός από τον Τζέρεμι Κόρμπιν, των Εργατικών, που είπε ότι η συμφωνία είναι χειρότερη από αυτή της Τερέζα Μέι, οι υπόλοιποι αρχηγοί δήλωσαν:

Η Καρολάιν Λούκας, του κόμματος των Πρασίνων, χαρακτήρισε τη συμφωνία «μπάλα κατεδάφισης» των κοινωνικών και περιβαλλοντικών στάνταρντ της χώρας.

Η Λιζ Σαβίλ-Ρόμπερτς του ουαλικού Plaid Cymru, δήλωσε ότι απορρίπτει το «Brexit των δισεκατομμυριούχων» και ότι για την κυβέρνηση Τζόνσον οι Ουαλοί είναι μια πολύ μακρινή σκέψη, οπότε δεν έχει καν νόημα να συζητηθούν οι οικονομικές επιπτώσεις της.

Η ηγέτιδα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Τζο Σουίνσον, κατήγγειλε τη συμφωνία γιατί αφαιρεί εργασιακά δικαιώματα, ενώ τάχθηκε υπέρ του δημοψηφίσματος και κατηγόρησε τον Μπόρις Τζόνσον ότι «δεν δίνει το δικαίωμα στον λαό να ακουστεί η φωνή του».

Η ηγέτις των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Τζο Σουίνσον

House of Commons via AP

Ο ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Σκοτίας, Ίαν Μπλάκφορντ, είπε ότι δεν θα στηρίξει τη συμφωνία, γιατί «η κυβέρνηση των Τόρις πούλησαν τη Σκοτία» και δεν τον ενδιαφέρουν οι πολίτες ούτε της Σκοτίας, ούτε της Ουαλίας, ούτε της Βόρειας Ιρλανδίας.

«Η συμφωνία αυτή θα κάνει φτωχότερη τόσο τη Σκοτία όσο και το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο», σημείωσε.

Οι δύο τροπολογίες που θα τεθούν σε ψηφοφορία

Δύο είναι οι τροπολογίες που έχουν εγκριθεί από τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου και συζητιούνται στο Ουέστμινστερ.

Η πρώτη είναι η τροπολογία Λέτουιν, από το όνομα του βουλευτή του Συντηρητικών, Όλιβερ Λέτουιν, και στόχο έχει, όπως τόνισε και ο ίδιος παρουσιάζοντάς της στο Κοινοβούλιο, να αποτρέψει έξοδο από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Ανέφερε δε ότι ο ίδιος θα στηρίξει στη συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον, αλλά θέλει να διασφαλίσει με κάθε τρόπο ότι αν δεν περάσει σήμερα, η κυβέρνηση θα ζητήσει παράταση εφαρμογής του άρθρου 50 της Συμφωνίας της Ε.Ε. για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση.

Η δεύτερη είναι η τροπολογία Κάιλ, την οποία έχει καταθέσει ο βουλευτής των Εργατικών, Πίτερ Κάιλ, ο οποίος καλεί τους βουλευτές να ψηφίσουν αν επιθυμούν έξοδο χωρίς συμφωνία και προσφυγή σε δημοψήφισμα επί της απόφασης του Κοινοβουλίου, όποια και αν είναι αυτή, πριν από την ημερομηνία εξόδου.

Η κυβέρνηση πάντως δεν αναμένεται να τη στηρίξει, καθώς η επίσημη θέση της είναι ότι το Brexit θα γίνει με συμφωνία. 

Πορεία πολιτών

AP Photo/Matt Dunham

Ξεκίνησε η πορεία των πολιτών που τάσσονται κατά του Brexit, αλλά και υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος

 

Ύσταση προσπάθεια από τον Μπόρις Τζόνσον. Κάλεσε τον ανεξάρτητο βουλευτή, Όλιβερ Λέτουιν, να αποσύρει την τροπολογία, με την οποία επιδιώκεται το προσωρινό «πάγωμα» της ψηφοφορίας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. 

Σε ακόμα μια παράταση οδηγείται η κυβέρνηση

House of Commons via AP

Καθόλου βέβαιο δεν πρέπει να θεωρείται πως θα ολοκληρωθούν σήμερα στο Βρετανικό Κοινοβούλιο οι διαδικασίες για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι πληροφορίες που καταφθάνουν από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ενισχύουν το σενάριο καθυστέρησης συνδέοντάς την με την τροπολογία που αναμένεται να καταθέσει ο πρώην βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος, Όλιβερ Λέτουιν.

Πρόκειται για μία τροπολογία που αναμένεται να υπερψηφιστεί και θα λειτουργήσει ως «ασφαλιστική δικλείδα» στο νόμο Μπεν υποχρεώνοντας τον πρωθυπουργό να ζητήσει παράταση στο Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής. Τη συγκεκριμένη τροπολογία υπογράφουν μεταξύ άλλων, οι πρώην υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης που διαγράφηκαν, Φίλιπ Χάμοντ και Ντέιβιντ Γκοκ.

Αν τελικά η τροπολογία περάσει σήμερα (σ.σ. συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες) ο Μπόρις Τζόνσον θα κληθεί μέχρι τα μεσάνυκτα να υποβάλει στην ΕΕ το αίτημα παράτασης (έως την 31η Ιανουαρίου 2020) και να υπομένει μέχρι την άλλη εβδομάδα για τη ψήφιση της συμφωνίας αποχώρησης.

Μπορεί η διαδικασία να πάει μέχρι τα μεσάνυχτα

Βρετανικό Κοινοβούλιου 

AP Photo/Alberto Pezzali

Ανοιχτά παραμένουν όλα τα σενάρια στη Βουλή των Κοινοτήτων. Καμία έκπληξη δεν θα προκαλέσει μια καθυστέρηση της διαδικασίας (σ.σ. ψηφοφορία) καθώς το σενάριο να κατατεθεί τροπολογία που υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να ζητήσει παράταση στο Brexit δεν μπορεί να αποκλειστεί. Αν μάλιστα υπερψηφιστεί δρομολογούνται εξελίξεις με τις πληροφορίες από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός θα καλέσει του Συντηρητικούς βουλευτές να μποϋκοτάρουν τη ψηφοφορία για τη συμφωνία αποχώρησης, αποχωρώντας από το Κοινοβούλιο.

Jane Barlow/PA

Για «κακή συμφωνία» μίλησε ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν. «Θα οδηγήσει σε μια παγίδα την οικονομία μας» ανέφερε ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης αναφερόμενος στο εμπορικό κομμάτι.

«Αυτή η συμφωνία είναι χειρότερη από αυτές που τρεις φορές καταψηφίσαμε. Θα κάνει ακόμα φτωχότερα τα ήδη φτωχά στρώματα του πληθυσμού στην Επικράτεια» σημείωσε ο Κόρμπιν.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως «οι πολίτες θα πρέπει να έχουν τον τελευταίο λόγο για το Brexit» και κάλεσε τους βουλευτές να μην στηρίξουν τη συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον. «Η θετική ψήφος δεν θα βάλει ένα οριστικό τέλος στο Brexit. Δεν θα φέρει τη βεβαιότητα», είπε. 

AP Photo/Francisco Seco

«Ελπίζω ότι έφτασε η στιγμή να επιτύχουμε τη λύση» ανέφερε στο ξεκίνημα της ομιλίας του στο Κοινοβούλιο ο Μπόρις Τζόνσον. «Έφτασε η ώρα να ενώσουμε τη χώρα» πρόσθεσε υπερασπιζόμενος τη συμφωνία που επετεύχθη στις 17 Οκτωβρίου. Έδωσε επίσης διαβεβαιώσεις στους πολίτες της βόρειας Ιρλανδίας πως η συμφωνία θα είναι επωφελής και για αυτούς. Εξέφρασε την εμπιστοσύνη στη Βουλή των Κοινοτήτων και είπε πως «θα κάνουν αυτό που χρειάζεται η χώρα».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός απείλησε εμμέσως πως αν δε ψηφιστεί η συμφωνία «οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να προσφέρουν ούτε μία μέρα προθεσμία μετά την 31η Οκτωβρίου» προσθέτοντας παράλληλα την επιθυμία της κυβέρνησης να αποφύγει την «έκτακτη έξοδο». 

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ακόμη πως οποιαδήποτε αναβολή του Brexit θα ήταν «δαπανηρή και καταστροφική», 12 ημέρες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία διαζυγίου.

Η ομάδα ευρωσκεπτικιστών (ERG) αναμένεται να ψηφίσουν τη συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο τραπέζι βάζουν την παράταση οι Εργατικοί

Stefan Rousseau/Pool Photo via AP

Η βεβαιότητα του Τζόνσον για αποχώρηση, με ή χωρίς συμφωνία, στις 31 Οκτώβρη μπορεί να προσκρούσει σε μία συμμαχία της τελευταίας στιγμής που δημιούργησαν οι Εργατικοί με αντάρτες των Τόρις και ενδέχεται να αναγκάσει τον πρωθυπουργό να ζητήσει παράταση στην αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε..

Βουλευτές και των δύο κομμάτων αναμένεται να καταθέσουν τροπολογία με την οποία θα δίνουν τη δυνατότητα στο Κοινοβούλιο να μην δώσει τη συγκατάθεσή του για αποχώρηση μέχρι να περάσει νομοθεσία για το Brexit.

Οι εμπνευστές της πρότασης επισημαίνουν ότι η τροπολογία δεν στοχεύει στο να μπλοκάρει τη συμφωνία, όμως εάν η τροπολογία περάσει (φέρεται να έχει την ανάλογη υποστήριξη) θα μπορούσε να χαλάσει τα σχέδια του Τζόνσον για αποχώρηση στις 31 Οκτωβρίου, καθώς οι διαδικασίες να περάσει η ανάλογη νομοθεσία είναι αρκετά χρονοβόρες.

Αυτό θα σημάνει ότι ο πρωθυπουργός θα είναι τότε υποχρεωμένος να ζητήσει τρίμηνη παράταση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που έχει επανειλημμένα δηλώσει πως δεν σκοπεύει να πράξει. 

Κομβικός ο ρόλος του DUP

Οι βορειοϊρλανδοί σύμμαχοι του Μπόρις Τζόνσον θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να υποστηρίξουν μια τροπολογία η οποία θα μπορεί να καθυστερήσει οποιαδήποτε άμεση απόφαση επί της συμφωνίας του βρετανού πρωθυπουργού για το Brexit, όταν αυτή θα παρουσιαστεί ενώπιον του κοινοβουλίου αργότερα σήμερα.

«Θα το εξετάζουμε αυτό επισταμένως», δήλωσε ο Νάιτζελ Ντοντς, αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP), στο ραδιόφωνο του BBC όταν ρωτήθηκε αν το κόμμα του είναι διατεθειμένο να υποστηρίξει την τροπολογία που εισηγήθηκε ο πρώην βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος Ολίβερ Λέτουιν.

«Σίγουρα θα το εξετάσουμε πολύ προσεκτικά», τόνισε.

Το κόμμα DUP έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας λόγω των τελωνειακών συνεπειών της για τη Βόρεια Ιρλανδία.

Σε αναζήτηση του μαγικού αριθμού 318

AP PHOTO

Στη ψηφοφορία ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να συγκεντρώσει 318 ψήφους στη βουλή των 650 θέσεων, με τον πρωθυπουργό να εκφράζει αισιοδοξία ότι θα συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός.

Παρά το γεγονός ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν εκφραστεί αρνητικά για τη συμφωνία Λονδίνου – Βρυξελλών ο Τζόνσον φέρεται να στηρίζεται τόσο στην πλειονότητα των βουλευτών των Τόρις όσο και σε αντάρτες Εργατικούς και ανεξάρτητους βουλευτές.

Ήδη, σύμφωνα με βρετανικά μέσα, δέκα βουλευτές των Εργατικών έχουν ανακοινώσει ότι θα στηρίξουν τη συμφωνία.

Με το ένα πόδι εκτός ΕΕ το Ηνωμένο Βασίλειο

(AP Photo/Frank Augstein)

Η Συμφωνία Αποχώρησης έχει ήδη τεθεί τρεις φορές σε ψηφοφορία στην Βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων, αλλά έχει και τις τρεις καταψηφισθεί. Για το λόγο αυτό, η Βρετανική κυβέρνηση και τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ αποφάσισαν  να αναβάλουν την έξοδο του ΗΒ από την ΕΕ έως τις 31 Οκτωβρίου 2019. Στις 17 Οκτωβρίου οι ευρωπαίοι ηγέτες ενέκρινα ομόφωνα τη συμφωνία και πλέον το μπαλάκι βρίσκεται στο γήπεδο του Μπόρις Τζόνσον. 

ΕΥΡΩΠΗ
«Ζυγίζει» τα επόμενα βήματα ο Μπ. Τζόνσον
Ο αρχικός ενθουσιασμός στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν είχε την ανάλογη συνέχεια καθώς τα σχέδια του Μπόρις Τζόνσον για την επιχείρηση «κλείσιμο» του...
«Ζυγίζει» τα επόμενα βήματα ο Μπ. Τζόνσον
ΕΥΡΩΠΗ
Τελεσίγραφο Τζόνσον για το Brexit
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απείλησε να αποσύρει τη νομοθετική πρωτοβουλία και να ζητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, εάν οι βουλευτές απορρίψουν το χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση...
Τελεσίγραφο Τζόνσον για το Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
«Πόρτα» στα σχέδια Τζόνσον (και) από τον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων
Απορρίφθηκε από τον Τζον Μπέρκοου το αίτημα συζήτησης και έγκρισης της Συμφωνίας Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση που κατέθεσε η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.
«Πόρτα» στα σχέδια Τζόνσον (και) από τον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων
ΕΥΡΩΠΗ
Brexit: Τα νούμερα δεν βγαίνουν
Παραμένει το αδιέξοδο σχετικά με τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την πρωθυπουργό της Βρετανίας να διστάζει να φέρει στο Κοινοβούλιο για τρίτη φορά την πρότασή της για...
Brexit: Τα νούμερα δεν βγαίνουν
ΕΥΡΩΠΗ
Παρατείνεται η αβεβαιότητα για το Brexit
Την κατάργηση του backstop και την αντικατάστασή του με «εναλλακτικές διευθετήσεις» προκρίνουν οι βουλευτές του βρετανικού Κοινοβουλίου που ψήφισαν υπέρ της «τροπολογίας Μπρέιντι». Η πλειοψηφία των βουλευτών...
Παρατείνεται η αβεβαιότητα για το Brexit