Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επιχείρηση πειθούς από τον Τζόνσον εν όψει της ψηφοφορίας του Σαββάτου

Όλη η πίεση για την έγκριση της συμφωνίας έχει μεταφερθεί στο Λονδίνο, με τον Βρετανό πρωθυπουργό να δηλώνει «αισιόδοξος» ότι θα τα καταφέρει

AP Photo/Francisco Seco

Επιχείρηση πειθούς από τον Τζόνσον εν όψει της ψηφοφορίας του Σαββάτου

  • A-
  • A+
Βουλευτές των Εργατικών φαίνονται πρόθυμοι να υπερψηφίσουν • Αντιδράσεις στη Σκοτία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει επιδοθεί σε εκστρατεία να πείσει συμμάχους και αντιπάλους να στηρίξουν τη συμφωνία για το Brexit που πέτυχε με τις Βρυξέλλες, έως το απόγευμα του Σαββάτου που θα τεθεί σε ψηφοφορία στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Το στοίχημα είναι να συγκεντρώσει τουλάχιστον 318 ψήφους σε σύνολο 650 βουλευτών.

Όλα δείχνουν για μια ακόμη φορά ότι τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα, καθώς ο ίδιος διαθέτει μόλις 288 βουλευτές και το αποτέλεσμα θα κριθεί από τις ψήφους άλλων κομμάτων και πιθανώς από αυτές των «ανταρτών» του Εργατικού Κόμματος, καθώς αρκετοί εξ αυτών θεωρείται πιθανό να την ψηφίσουν.

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο σήμερα το απόγευμα και στη συνέχεια τα κυβερνητικά στελέχη θα κάνουν επαφές με όλους τους βουλευτές για να τους πείσουν να στηρίξουν τη συμφωνία το Σάββατο. Το Κοινοβούλιο θα συνέλθει το πρωί του Σαββάτου στις 11.30. Γύρω στις 12 το μεσημέρι θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Τζόνσον στους βουλευτές και μετά θα ακολουθήσει συζήτηση για περίπου μιάμιση ώρα. Μετά θα γίνει η ψηφοφορία. Πάντα υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποβληθούν τροπολογίες από την αντιπολίτευση και, αν εγκριθούν από τον πρόεδρος της Βουλής, η διαδικασία να διαρκέσει περισσότερο.

Από το βράδυ της Πέμπτης, ο Μπόρις Τζόνσον τονίζει με κάθε τρόπο ότι «είναι πολύ αισιόδοξος» ότι η συμφωνία του θα εγκριθεί, γιατί «είναι πολύ σπουδαία για τη χώρα μας, αλλά και για τους φίλους μας στην Ε.Ε.».

Το επιχείρημα αυτό έρχεται να στηρίξει και η γνωμοδότηση του γενικού εισαγγελέα Τζέφρι Κοξ, ο οποίος στην περίληψη της έκθεσής του που δημοσιεύθηκε το πρωί της Παρασκευής υποστηρίζει ότι η νέα συμφωνία -σε αντίθεση με αυτήν που είχε πετύχει η Τερέζα Μέι- και ο μηχανισμός που αντικαθιστά το backstop «δεν αφήνει περιθώριο να υποθέσουμε ότι θα παγιδεύσει το Ηνωμένο Βασίλειο» στην Ε.Ε. διότι «υπάρχει μηχανισμός εξόδου».

Σύμφωνα με το συμπέρασμα της έκθεσής του, «η Ε.Ε. δεν θα έχει νομικά το δικαίωμα να θέσει βέτο στο δικαίωμα των μελών του κοινοβουλίου της Βόρειας Ιρλανδίας να λαμβάνει αποφάσεις» για όσα προβλέπει η η συμφωνία.

Προφανώς αναφερόταν στην πρόβλεψη ότι θα υπάρχει μηχανισμός συγκατάθεσης της Βόρειας Ιρλανδίας και τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή των διευθετήσεων για τους ελέγχους στα σύνορα, το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας θα αποφασίσει με απλή πλειοψηφία αν θα παραμείνουν οι ρυθμίσεις αυτές.

Φυσικά, δεν αρκεί αυτή η γνωμοδότηση για να κερδίσει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας τις ψήφους των βουλευτών και αν κερδίσει, αυτή η νίκη δεν αναμένεται να  έρθει με σημαντική διαφορά. Ήδη το DUP -το Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, που στηρίζει την κυβέρνηση των Συντηρητικών- έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τη συμφωνία, ούτε να απόσχει για να διευκολύνει τον Μπόρις Τζόνσον.

Η εκπρόσωπος του κόμματος, Σάμι Ουίλσον, μετά τις επαφές που είχε με στελέχη της κυβέρνησης, είπε ότι δεν μπορούν να το ψηφίσουν τόσο γιατί «κινείται αντίθετα τόσο σε όσα υποσχέθηκε η κυβέρνηση» όσο και γιατί η ρύθμιση για τα θαλάσσια σύνορα «ουσιαστικά αποσπά τη Βόρεια Ιρλανδία από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο και παράλληλα αυξάνει το κόστος για τις βορειοϊρλανδικές επιχειρήσεις».

«Είμαστε απογοητευμένοι γιατί η κυβέρνηση απομακρύνθηκε από τις “κόκκινες γραμμές” που είχαμε θέσει», συμπλήρωσε και τόνισε ότι η λύση στο θέμα θα πρέπει να δοθεί μετά τις γενικές εκλογές.

Θα ψηφίσει το ERG

Πάντως, πολλοί από τους υπέρμαχους της εξόδου στο Συντηρητικό Κόμμα της Ομάδας ERG (Ευρωπαϊκή Ομάδα Έρευνας) που είχαν καταψηφίσει τη συμφωνία της Μέι φαίνονται έτοιμοι τώρα να στηρίξουν τη νέα συμφωνία. Τουλάχιστον αυτό δήλωσε ο Άντριου Μπρίντζεν, ηγετικό στέλεχος της ομάδας, εξηγώντας ότι «η πλειονότητα των μελών της ομάδας θεωρούν ότι η νέα συμφωνία είναι ανεκτή. Και δεν θέλουμε άλλο δημοψήφισμα».

Παλινωδίες Εργατικών

Από την άλλη, ασαφής είναι η στάση του Εργατικού Κόμματος. Ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών Τζον ΜακΝτόνελ, δήλωσε ότι «εμείς αύριο θα πάμε να καταψηφίσουμε τη συμφωνία, γιατί είναι μια κακή συμφωνία», ενώ άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα ζητήσουν δημοψήφισμα.

Επίσης, προσπάθησε να μεταπείσει όσους Εργατικούς «σκέφτονται» να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας, οι οποίοι υπολογίζονται σε τουλάχιστον εννέα, λέγοντας ότι η συμφωνία θα θέσει σε κίνδυνο τα δικαιώματα των εργαζομένων και το συνδικαλιστικό κίνημα. «Θα κάνει τους πολίτες της Βρετανίας φτωχότερους, επίσης», πρόσθεσε.

Ήδη ο βουλευτής Ρόναλντ Κάμπελ έχει δηλώσει ότι πιθανώς θα ψηφίσει τη συμφωνία, «γιατί πρέπει να περάσουμε αυτή τη γραμμή, ο κόσμος έχει κουραστεί με όσα γίνονται αυτά τα τελευταία τρία χρόνια».

Ο ΜακΝτόνελ δήλωσε ότι θα συζητήσει με τον Κάμπελ, για να το μεταπείσει. «Δεν πιστεύω ότι οι βουλευτές μας θα αγνοήσουν την κομματική γραμμή», πρόσθεσε, αλλά «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη δύναμη της πειθούς».

Επίσης, ανοιχτό μένει το ζήτημα των «ανταρτών» στο Εργατικό Κόμμα, με αρκετούς από αυτούς να φαίνονται πρόθυμοι να υπερψηφίσουν τη συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον.

Ο Εργατικός Γκράχαμ Στρίντζερ, που είχε ταχθεί υπέρ της εξόδου το 2016, είπε ότι «σκέφτεται να το ψηφίσει», αν και είναι «παρόμοια με της Μέι, με μικρές διαφορές».

«Αλλά το Brexit είναι προτεραιότητα και αν συνεχίσουμε έτσι, δεν θα φύγουμε ποτέ», συμπλήρωσε.

Αιχμές από τη Σκοτία

Αυτή η συμπεριφορά «ήξεις αφήξεις» των Εργατικών έχει προκαλέσει την οργή της πρωθυπουργού της Σκοτίας και ηγέτιδας του Εθνικού Κόμματος της Σκοτίας (SNP), Νίκολα Στέρτζον, η οποία άφησε αιχμές εναντίον των Εργατικών ότι θα αφήσουν τη συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον να περάσει.

Η Νίκολα Στέρτζον έγραψε στο Twitter:

«Ελπίζω να κάνω λάθος, αλλά πραγματικά υποπτεύομαι ότι οι Εργατικοί θα ήταν πολύ ευτυχείς να περάσει αυτή η συμφωνία. Επισήμως θα ταχθούν κατά αλλά θα σπρώξουν τους “αντάρτες” να την ψηφίσουν και να περάσει. Αυτό θα είναι και το τέλος τους στη Σκοτία αν διευκολύνουν το Brexit».

Προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο

Στο μεταξύ, σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο στη Σκοτία εξετάζει την προσφυγή μελών της εκστρατείας κατά του Brexit εναντίον της νέας συμφωνίας. Όπως υποστηρίζουν, η συμφωνία του πρωθυπουργού Τζόνσον είναι παράνομη διότι έρχεται σε αντίθεση με τη νομοθεσία που απαγορεύει τη Βόρεια Ιρλανδία από το να ανήκει σε διαφορετικό δασμολογικό καθεστώς από την υπόλοιπη Βρετανία.

«Ή ψηφίζετε ή πάμε για παράταση»

Αυξάνοντας την πίεση προς το Λονδίνο, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε από τις Βρυξέλλες, όπου είναι σε εξέλιξη η σύνοδος κορυφής, δήλωσε ότι η παράταση του Brexit είναι αναπόφευκτη αν οι Βρετανοί βουλευτές απορρίψουν τη συμφωνία.

Σε ιδιωτική συζήτηση με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι η Ε.Ε. έχει ιστορική ευθύνη και «δεν μπορεί να σπρώξει τη Βρετανία στην έξοδο χωρίς συμφωνία» να υπάρξει αίτημα για παράταση από το Λονδίνο.

Βέβαια, η δήλωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που δήλωσε ότι «αποκλείει» νέα παράταση.

Πίεση για να περάσει η συμφωνία ασκεί πάντως ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ, ο οποίος προειδοποίησε ότι κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι η Ε.Ε. θα δώσει νέα παράταση για το Brexit.

Όπως είπε, «πρέπει να καταλάβουμε ότι αίτημα για παράταση πρέπει να εγκριθεί με ομοφωνία και από τους 27 ηγέτες των χωρών-μελών, οπότε οι βουλευτές που θα ψηφίσουν αύριο δεν πρέπει να το κάνουν με τη σκέψη της παράτασης».

Από την άλλη, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, είπε μετά τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών ότι η συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον θα έχει υιοθετηθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. «Ελπίζω να το έχουμε τελειώσει και να αρχίσουμε να συζητάμε για το μέλλον. Η ημερομηνία αυτή πρέπει να γίνει σεβαστή. Δεν πιστεύω ότι θα δοθεί νέα παράταση».

ΕΥΡΩΠΗ
Ο Τζόνσον έχασε την πρώτη μάχη στη Βουλή
Στην ψηφοφορία για τον έλεγχο της Βουλής, ώστε να ψηφιστεί την Τετάρτη το νομοσχέδιο που θα αναγκάσει τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να καθυστερήσει το Brexit για τρεις μήνες, η ήττα του Μπόρις Τζόνσον ήταν...
Ο Τζόνσον έχασε την πρώτη μάχη στη Βουλή
ΕΥΡΩΠΗ
Βγάζει τη Βουλή από τη μέση ο Μπόρις Τζόνσον
Η έκφραση «πολιτική θύελλα» δεν επαρκεί για να αποδώσει τις αντιδράσεις που ξεσήκωσε ο... Μπόρις ο Τρομερός με τη μεθόδευσή του να αναστείλει για πέντε βδομάδες τη λειτουργία του βρετανικού Κοινοβουλίου.
Βγάζει τη Βουλή από τη μέση ο Μπόρις Τζόνσον
ΕΥΡΩΠΗ
Ψηφοφορίες μέχρι τελικής πτώσεως στο Λονδίνο
Την πρόθεση της Βρετανίδας πρωθυπουργού να θέσει και τέταρτη φορά σε ψηφοφορία τη Συμφωνία Αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. αποκάλυψαν κυβερνητικές πηγές στο Λονδίνο, παρά το αρνητικό αποτέλεσμα της...
Ψηφοφορίες μέχρι τελικής πτώσεως στο Λονδίνο
ΕΥΡΩΠΗ
«Πιο πιθανό να μην υπάρξει Brexit, παρά να φύγουμε χωρίς συμφωνία»
Την τελευταία της προσπάθεια να πείσει τους βουλευτές να ψηφίσουν τη συμφωνία για το Brexit κάνει η Τερέζα Μέι, η οποία το βράδυ της Κυριακής υποστήριξε ότι πλέον είναι πιο πιθανό να μην υπάρξει καθόλου...
«Πιο πιθανό να μην υπάρξει Brexit, παρά να φύγουμε χωρίς συμφωνία»
ΕΥΡΩΠΗ
Μπρος γκρεμός και πίσω... Κόρμπιν
Λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου είχε να αντιμετωπίσει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit που αφορά τα σύνορα στην Ιρλανδία, η Τερέζα Μέι δέχθηκε δριμύτατη επίθεση στο Κοινοβούλιο από...
Μπρος γκρεμός και πίσω... Κόρμπιν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας