ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Κώστας Μοσχονάς
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Το νόμπελ πολιτικής ταπείνωσης απονεμήθηκε χθες στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Η εκλεκτή του για τη θέση της επιτρόπου Σιλβί Γκουλάρ, που θα αναλάμβανε το χαρτοφυλάκιο της εσωτερικής αγοράς και της άμυνας, απορρίφθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά τη χθεσινή δεύτερη ακροαματική διαδικασία.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι ενδεικτικό, καθώς 82 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της απόρριψης της υποψηφιότητας της Σιλβί Γκουλάρ και μόνο 29 κατά. Η Γκουλάρ χρειαζόταν τουλάχιστον 59 ψήφους στην (μυστική) ψηφοφορία.

Πρόκειται για την τρίτη απόρριψη μελλοντικών επιτρόπων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι δύο άλλες είναι του Ούγγρου Λάζλο Τοσκάνι και της Ρουμάνας Ροβάνα Πλαμπ. Κάτι δεν πάει καλά με τον κατάλογο των υποψήφιων επιτρόπων που υπέβαλε η μελλοντική πρόεδρος της Κομισιόν, Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την οποία η απόρριψη της Γαλλίδας αποτελεί ακόμη μία οδυνηρή ήττα, πριν ακόμη αρχίσει η πενταετής θητεία της.

Η Σ. Γκουλάρ ανήκει στην Ομάδα των Φιλελευθέρων και εκκρεμεί εις βάρος της κατηγορία για δημιουργία πλασματικών θέσεων το διάστημα που ήταν ευρωβουλευτής. Είχε δηλώσει τότε ότι έχει προσλάβει έναν συνεργάτη και, ενώ εισέπραττε αποζημίωση για τον μισθό του, ο εν λόγω συνεργάτης αποδείχτηκε… φάντασμα.

Για την κατηγορία αυτή βρίσκονται σε εξέλιξη δύο έρευνες: της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς (Olaf) και της αντίστοιχης υπηρεσίας της Γαλλίας. Η Σ. Γκουλάρ αναγκάστηκε να παραιτηθεί από υπουργός Αμυνας, ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

Αυτό, όμως, που έπαιξε σημαντικό ρόλο για την απόρριψη της υποψηφιότητάς της ήταν η συνεργασία της όταν ήταν μέλος του Ευρωκοινοβουλίου με το αμερικανικό ινστιτούτο «Berggruen», που αποκαλείται «όρνιο των αγορών».

Ο μισθός της Γαλλίδας από το εν λόγω ινστιτούτο ήταν 10.000 ευρώ τον μήνα. Η αδηφάγος Σ. Γκουλάρ, η οποία έχει ήδη ένα μισθό τουλάχιστον 15.000 ευρώ ως ευρωβουλευτής, αναγνώρισε τη συνεργασία με το ινστιτούτο και μάλιστα συμφώνησε ότι το ποσό ήταν μεγάλο.

Πίσω πάντως από την απόρριψη υπάρχει έντονο πολιτικό παρασκήνιο. Ο Εμ. Μακρόν, θορυβημένος από το ενδεχόμενο να απορριφθεί η εκλεκτή του, τηλεφώνησε στην καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ δύο φορές για να της ζητήσει να μεσολαβήσει ώστε τα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες) στην ακροαματική διαδικασία να στηρίξουν την υποψηφιότητα της Σ. Γκουλάρ. Μάταια.

Ο Γερμανός πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ δεν άκουσε την καγκελάριο, με αποτέλεσμα να ψηφίσει το ΕΛΚ, όπως όλες οι πολιτικές ομάδες εκτός των Φιλελευθέρων, υπέρ της καταψήφισης της υποψηφιότητας της Γαλλίδας.

Ο Μ. Βέμπερ δεν ξέχασε ότι ο Εμ. Μακρόν πρωτοστάτησε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την απόρριψη της υποψηφιότητάς του στη θέση του προέδρου της Επιτροπής. Για τον Βαυαρό, λοιπόν, η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που σερβίρεται κρύο…