ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Μπάμπης Αγρολάμπος
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Το Βερολίνο ζήτησε από την Αγκυρα να μην προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση στη Βόρεια Συρία, δήλωσε η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Ούλρικε Ντέμερ, εκτιμώντας ότι «μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης». Παράλληλα όμως η γερμανική κυβέρνηση τόνισε ότι «κατανοεί τα ζητήματα ασφαλείας» της Τουρκίας στα σύνορα με τη Συρία.

Κατά την εκπρόσωπο, «η γερμανική κυβέρνηση λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τις επανειλημμένες ανακοινώσεις Τούρκων πολιτικών για την έναρξη μονομερούς στρατιωτικής επιχείρησης στη Βόρεια Συρία».

Σύμφωνα δε με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών Σ. Αλτερ, τη θέση του Βερολίνου κατέστησε σαφή και ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ στις συναντήσεις που είχε την περασμένη εβδομάδα στην Αγκυρα με τους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών της Τουρκίας, Σ. Σοϊλού και Μ. Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι «η γερμανική κυβέρνηση έχει πρόβλημα» με τα τουρκικά σχέδια για τη δημιουργία μίας «ζώνης ασφαλείας» για την εγκατάσταση προσφύγων στη Βόρεια Συρία.

Στις επίσημες δηλώσεις του πάντως στην Αγκυρα ο Χ. Ζεεχόφερ απέφυγε να κάνει ευθεία αναφορά στα τουρκικά σχέδια για τη «ζώνη ασφαλείας», αντιθέτως επαινούσε την Τουρκία για τη συνεισφορά της στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη συμφωνία του 2016 ευλογία για την Ευρώπη, σε συνεντεύξεις του στις εφημερίδες Die Welt και Bild. Υποσχέθηκε επίσης να προωθήσει τα τουρκικά παράπονα για το ύψος και την έγκαιρη καταβολή των ευρωπαϊκών κονδυλίων στο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. που θα γίνει σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Ο Χ. Ζεεχόφερ επιδίωκε να πάρει από το συμβούλιο μία δήλωση επί της αρχής για έναν νέο κύκλο χρηματοδότησης, τον τρίτο κατά σειρά, μέχρις ότου αποφασιστεί σε ανώτατο επίπεδο εάν θα παραταθεί η υφιστάμενη συμφωνία ή θα συζητηθεί μία νέα, ωστόσο μετά την προαναγγελία του Τούρκου προέδρου Ερντογάν ότι θα προχωρήσει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, τα πράγματα περιπλέκονται, καθώς υπήρχαν ήδη σοβαρές ενστάσεις από πολλές χώρες για το ύψος της χρηματοδότησης.

Πιο έντονη ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου των Χριστιανοδημοκρατών για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής Γ. Χαρτ, ο οποίος δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa ότι «μία τουρκική επίθεση στη Συρία θα μπορούσε ενδεχομένως να καταστήσει περισσότερους ανθρώπους πρόσφυγες» και πρόσθεσε ότι αντί για πολεμικές επιχειρήσεις θα έπρεπε να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες «για την ειρήνευση στη χώρα» μέσω της Συνταγματικής Επιτροπής για τη Συρία, που πρόσφατα επιτεύχθηκε συμφωνία για τη στελέχωσή της.