Ένας άνδρας επιτέθηκε με μαχαίρι σε αστυνομικούς στα κεντρικά της αστυνομίας στο Παρίσι και ακολούθως έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.
Νεκροί είναι πέντε άνθρωποι, τέσσερα από τα συνολικά πέντε θύματα της επίθεσης και ο δράστης. Ένας αστυνομικός νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο.
Τι συνέβη
Το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στη 1 το μεσημέρι (τοπική ώρα) όταν διοικητικός υπάλληλος στην αστυνομική διεύθυνση Παρισίων, σε κατάσταση αμόκ, επιτέθηκε σε όσους βρίσκονταν γύρω του.
Δράστης της επίθεσης είναι ένας 45χρονος υπάλληλος της αστυνομίας, ο οποίος εργαζόταν στον τομέα πληροφορικής επί περίπου 20 χρόνια. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία δεν φαίνεται να πρόκειται για επίθεση με τρομοκρατικό άρωμα αλλά για επίθεση με προσωπικά κίνητρα.
Ο άνδρας, οπλισμένος με ένα μαχαίρι κουζίνας αρχικά επιτέθηκε σε τρεις άνδρες συναδέλφους του στον πρώτο όροφο του κτιρίου και στη συνέχεια κατεβαίνοντας της σκάλα σε δύο γυναίκες, αστυνομικούς από άλλα τμήματα. Στο προαύλιο του κτιρίου, και παρά τις εκκλήσεις των ανδρών ασφαλείας να συνεχίσει, δεν υπάκουσε και τον πυροβόλησαν. Πέθανε από τραύμα στο κεφάλι.
Μετά την επίθεση, η αστυνομία έκανε έρευνα στην κατοικία του, ενώ αναμένονται και άλλες επιχειρήσεις της αστυνομίας. Η σύζυγός του έχει τεθεί υπό την προστασία της αστυνομίας.
Το προφίλ του δράστη
Ο δράστης, γεννηθείς το 1974 στο Φορ-ντε-Φρανς, είχε προσηλυτιστεί στο Ισλάμ και ήταν παντρεμένος με μουσουλμάνα. Επίσης, είχε κάποιο πρόβλημα ακοής.
Σύμφωνα με τους συναδέλφους του, στα 20 χρόνια της υπηρεσίας του, ήταν πολύ ήρεμος και ποτέ δεν είχε δημιουργήσεις πρόβλημα στις συνεργασίες του, πράγμα που τόνισε και ο υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ, στις δηλώσεις του.
Κλειστό μετρό
Στο μεταξύ έκλεισε για λόγους ασφαλείας ο σταθμός του μετρό πλησίον του κτιρίου της αστυνομίας, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία αστικών συγκοινωνιών RATP. Το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Παρισίων έχει αποκλειστεί για όλους και στο σημείο βρίσκονται και δέκα οχήματα της πυροσβεστικής.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ, λόγω της επίθεσης ακύρωσε το ταξίδι του στην Ελλάδα και την Τουρκία για το προσφυγικό, και μετέβη στο σημείο της επίθεσης, ενώ εκεί βρέθηκε και ο Εμανουέλ Μακρόν, για να «εκφράσει τη στήριξή του και την αλληλεγγύη του στα στελέχη της αστυνομίας». Επίσης, η γαλλική Εθνοσυνέλευση τήρησε ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς της επίθεσης.
Απεργία
Μόλις χθες, οι αστυνομικοί στο Παρίσι είχαν πραγματοποιήσει την πρώτη τους διαδήλωση εδώ και 18 χρόνια (2001) διαμαρτυρόμενοι μεταξύ άλλων για τους χαμηλούς μισθούς, τις πολλές ώρες εργασίας, την έλλειψη εξοπλισμού, τις αμφιλεγόμενες συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Μακρόν, αλλά και την αύξηση των αυτοκτονιών μεταξύ των συναδέλφων τους.
Τα τελευταία χρόνια, είναι πάγιο αίτημα των εργαζομένων στην αστυνομία η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και των μέσων που διαθέτουν, ενώ μιλούν για «άβατα» σε πολλά μέρη της χώρας, ειδικά στο Παρίσι, όπου δεν μπορούν να παρέμβουν.
«Υπάρχει πραγματική απώλεια εξουσίας», υποστηρίζουν τα συνδικάτα των αστυνομικών, αφού «σε ορισμένες περιοχές δεν μπορεί η αστυνομία να επέμβει χωρίς να προκληθούν επεισόδια. Οι αστυνομικοί πέφτουν σε ενέδρες και γίνονται στόχοι ολμοβόλων».
Οργή και ανησυχία στους αστυνομικούς προκαλούν και τα σχέδια κυβέρνησης να μεταρρυθμίσει το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, που μπορεί να στοιχίσει στους ένστολους το προνόμιο που έχουν τώρα, δηλαδή για κάθε πέντε χρόνια δουλειά κερδίζουν ένα χρόνο επιπλέον για τη συνταξιοδότησή τους.
