• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.6°C / 6.7°C
  0 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.5°C / 5.8°C
  3 BF
  37%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 11.8°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.6°C / 3.9°C
  2 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.2°C
  2 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.9°C / 5.1°C
  2 BF
  34%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.6°C / 2.4°C
  3 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.5°C / 9.6°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 15.9°C
  4 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 1.9°C / 5.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.5°C / 10.2°C
  5 BF
  87%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 1.8°C / 4.7°C
  4 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  6 BF
  53%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.5°C / 4.9°C
  2 BF
  36%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.3°C / 4.5°C
  2 BF
  80%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 9.8°C / 14.8°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.0°C / 7.0°C
  3 BF
  69%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 4.3°C / 4.4°C
  2 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.6°C / 5.8°C
  3 BF
  39%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  2 BF
  45%
AP Photo / Olivier Matthys
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πράσινη στροφή της Ανγκελα με πολιτικό και... οικονομικό κόστος

 • A-
 • A+

Πιο πολλά χρήματα για το περιβάλλον και περισσότερες διεθνείς πρωτοβουλίες από την Ε.Ε., πρότεινε η Α. Μέρκελ στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας, την πρώτη μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

«Η κλιματική αλλαγή είναι μια πρόκληση για την ανθρωπότητα και η προστασία του κλίματος θα κοστίσει, αλλά η αδράνεια θα κοστίσει περισσότερο», τόνισε η καγκελάριος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα περιβαλλοντικά μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση, στις 20 Σεπτεμβρίου, θα τύχουν ευρύτερης πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης.

Η συζήτηση για το νέο πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος είχε αρχίσει πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές της Βουλής, όμως μέχρι τώρα δεν έχει επιτευχθεί απόλυτη συμφωνία μεταξύ των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού για τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής τους και τον επιμερισμό του οικονομικού κόστους.

Το κόστος σύμφωνα με την καγκελάριο της Γερμανίας θα είναι μεγάλο και έσπευσε να υπογραμμίσει ότι τα χρήματα που θα δαπανηθούν θα τοποθετηθούν σωστά και η Γερμανία θα έχει οικονομικά οφέλη.

«Δεν υπάρχει άλλη λύση» πρόσθεσε η Α. Μέρκελ και προανήγγειλε ότι το περιβαλλοντικό πλαίσιο θα περιλαμβάνει κίνητρα για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, απαγορεύσεις, αλλά και φορολογικές επιβαρύνσεις. Ως προς το μείγμα των μέτρων όμως διατυπώνονται έντονες πολιτικές και οικονομικές επιφυλάξεις.

Η Α. Μέρκελ αφιέρωσε τα δέκα πρώτα λεπτά της ομιλίας της στις διεθνείς πολιτικές συνθήκες, το Brexit, τις σχέσεις της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ και τον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ με την Κίνα, την αστάθεια στη Μ. Ανατολή και τις κρίσεις γύρω από την Ουκρανία και το Ιράν, για να τονίσει ότι η πολυμερής συνεργασία είναι απαραίτητη για τη διευθέτηση των διεθνών προβλημάτων.

Με την ίδια προσέγγιση αναφέρθηκε και στην πολιτική για το κλίμα, λέγοντας ότι οι ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να συμβάλουν περισσότερο, αντικρούοντας την επίθεση που δέχτηκε από τους επικεφαλής του ακροδεξιού AfD A. Βάιντελ και Αλ. Γκάουλαντ που είναι στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Η καγκελάριος παρέκαμψε τα επιχειρήματά τους ότι η Γερμανία δεν έχει ευθύνη για την κλιματική αλλαγή, παραδέχτηκε όμως ότι απέχει πολύ από τους στόχους που είχε θέσει για το 2020 ως προς τον περιορισμό των ατμοσφαιρικών ρύπων. Ως νέο ορόσημο έχει τεθεί το 2030.

Σύμφωνα με τις γενικές διακηρύξεις της κυβέρνησης μέχρι το 2030 οι ρυπογόνες μονάδες παραγωγής ενέργειας (οι μεγαλύτερες μονάδες λιγνίτη βρίσκονται στην Ανατολική Γερμανία και την Εσση) θα πρέπει να κλείσουν σταδιακά και το ισοζύγιο να διατηρηθεί σταθερό με την ενίσχυση των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας.

Πέρα από τις αντιδράσεις του AfD η Α. Μέρκελ βρίσκει αντιρρήσεις και μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό και στους Χριστιανοδημοκράτες βουλευτές αλλά και στους Σοσιαλδημοκράτες που θέλουν να υπάρξει μεγαλύτερος χρόνος μετάβασης, ώστε να μην προκληθούν τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

Ανάλογες αντιρρήσεις διατυπώνονται και για τη θέσπιση αυστηρών αντικινήτρων για τα αυτοκίνητα με μηχανές εσωτερικής καύσης.

Η ανησυχία της κυβέρνησης είναι ότι μια σοβαρή αύξηση τους ειδικούς φόρους των καυσίμων κίνησης και θέρμανσης θα επιφέρει αύξηση του κόστους ζωής και κατά συνέπεια θα προκληθούν έντονες αντιδράσεις.

Είναι ενδεικτική η επισήμανση του εκπροσώπου των Σοσιαλδημοκρατών Ρ. Μίτσενιχ ότι το νέο πλαίσιο θα πρέπει να είναι δίκαιο και να διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή, σε συνδυασμό με τη γενική οικονομική πολιτική.

Από την άλλη, οι Πράσινοι –που έχουν καταφέρει να μετουσιώσουν σε πολιτικό ρεύμα την ευαισθησία των πολιτών για το περιβάλλον– θεωρούν ότι η κυβέρνηση της Α. Μέρκελ δεν έχει καταλήξει ακόμη σε τολμηρές πρωτοβουλίες και πιέζουν για άμεσα και δραστικά μέτρα. Μόνον τότε θα στηρίξουν το νέο πλαίσιο, όπως τόνισε η εκπρόσωπός τους Κ. Γκέρινγκ-Εκαρτ.

Επιφυλακτικά υποδέχτηκε την ομιλία της Α. Μέρκελ και ο εκπρόσωπος της Αριστεράς Ντ. Μπαρτς, λέγοντας ότι απαιτούνται μεγαλύτερες επενδύσεις στο περιβάλλον, την καινοτομία και την κοινωνική πολιτική από αυτές που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Πονοκέφαλοι Μέρκελ ενόψει της προεδρίας
Η Αν. Μέρκελ ανακοίνωσε το πρόγραμμά της για την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. για το προσεχές εξάμηνο, με απόλυτη προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού.
Πονοκέφαλοι Μέρκελ ενόψει της προεδρίας
ΕΥΡΩΠΗ
Γερμανία: ήταν στραβό το κλήμα, το ’φαγαν κι οι... Πράσινοι!
Με συνεδριάσεις επί συνεδριάσεων των διοικητικών τους οργάνων προσπαθούν τα κυβερνητικά κόμματα του συνασπισμού της Ανγκελα Μέρκελ να διαχειριστούν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Γερμανία: ήταν στραβό το κλήμα, το ’φαγαν κι οι... Πράσινοι!
ΕΥΡΩΠΗ
Αποδοκιμασία της συγκυβέρνησης, ψηλά οι Πράσινοι
Σε νέες περιπέτειες μπαίνει η κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ καθώς οι Χριστιανοδημοκράτες με τους Χριστιανοκοινωνιστές είδαν τα ποσοστά τους να πέφτουν κάτω από το 30%, και Σοσιαλδημοκράτες στο 15%.
Αποδοκιμασία της συγκυβέρνησης, ψηλά οι Πράσινοι
ΕΥΡΩΠΗ
Η Μέρκελ έμεινε όρθια το 2018, το 2019 ποιος θα μείνει όρθιος;
Το 2019 θεωρείται για όλες τις πολιτικές δυνάμεις έτος-κλειδί. Οι ευρωεκλογές τον Μάιο χαρακτηρίζονται από τώρα τεστ αντοχής για την κυβέρνηση και την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον...
Η Μέρκελ έμεινε όρθια το 2018, το 2019 ποιος θα μείνει όρθιος;
ΕΥΡΩΠΗ
Κάλπες... επιβίωσης για τη Μέρκελ στην Εση
Απώλεια μεγαλύτερη από 10 ποσοστιαίες μονάδες πρόκειται να υποστούν οι Χριστιανοδημοκράτες στις τοπικές εκλογές της Εσης, όπου μέχρι τώρα συγκυβερνούν με τους Πράσινους, οι οποίοι αντιθέτως πρόκειται να...
Κάλπες... επιβίωσης για τη Μέρκελ στην Εση
ΕΥΡΩΠΗ
Στην Εση κρίνεται το μέλλον του «μεγάλου συνασπισμού»
Νέα ψυχρολουσία στην κυβέρνηση της Α. Μέρκελ φέρνει το τελευταίο κύμα δημοσκοπήσεων στη Γερμανία, ενόψει των τοπικών εκλογών στην Eση την Κυριακή 28 Οκτωβρίου. Οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες...
Στην Εση κρίνεται το μέλλον του «μεγάλου συνασπισμού»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας