H υπόθεση της Κάρολα Ρακέτε και του «Sea Watch 3» δεν θα μπορούσε να κλείσει τόσο εύκολα. Η πολιτική αντιπαράθεση ξεπέρασε τα όρια της Ιταλίας και προκάλεσε νέες εντάσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Η Γερμανία τόνισε ότι όποιος σώζει ανθρώπινες ζωές δεν μπορεί να διώκεται σαν να είναι εγκληματίας, ενώ εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης είπε ξεκάθαρα ότι το να αντιμετωπίζεται με υστερικούς τόνους κάθε εξέλιξη του μεταναστευτικού δημιουργεί ολοένα προβλήματα.
O Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε συνομίλησε στις Βρυξέλλες με την καγκελάριο Μέρκελ και στη συνέχεια δήλωσε ότι «στην Ιταλία η εκτελεστική εξουσία δεν έχει τη δυνατότητα να παρέμβει στις αποφάσεις και εκτιμήσεις των δικαστικών».
Ο δε πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, από τη Βιέννη υπογράμμισε ότι «δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να τεθούν υπό αμφισβήτηση οι σχέσεις φιλίας με τη Γερμανία» και ότι «θεωρεί αναγκαίο να κατέβουν αμέσως οι τόνοι».
Στο μεταξύ, η Κάρολα Ρακέτε μετέβη χθες στη Σικελία, αφού ευχαρίστησε τη γυναίκα που τη φιλοξενεί στο σπίτι της στη Λαμπεντούζα, μετά την προσωρινή απόφαση των εισαγγελέων να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό. Κατά την επιβίβασή της στο μικρό σκάφος για το ταξίδι ώς τον Ακράγαντα δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση στους δημοσιογράφους.
Τελικά οι Ιταλοί δικαστικοί ανέβαλαν την καθοριστική απόφασή τους για σήμερα. Μια διπλωματική διέξοδος για να μπορέσει να αποφευχθεί η περαιτέρω κορύφωση της έντασης θα ήταν η απέλαση ή η υποχρεωτική απομάκρυνση από τη Λαμπεντούζα και τη Σικελία.
Είναι σαφές ότι η στάση της κυβέρνησης της Ρώμης και ιδίως της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι στοχεύει στο να θέσει «εκτός παιχνιδιού» τις μη κυβερνητικές οργανώσεις. Διότι δεν επιδεικνύεται η ίδια αυστηρότητα στις περιπτώσεις αφίξεων μικρού αριθμού μεταναστών και προσφύγων, που συνεχίζουν να φτάνουν στην Κάτω Ιταλία με ιστιοφόρα. Οπως είναι άλλο τόσο ξεκάθαρο ότι ο Σαλβίνι δεν θέλει να βρεθεί μια μόνιμη και ευρέως αποδεκτή λύση για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Δεν θέλει να χάσει ένα ισχυρό όπλο προπαγάνδας.
Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του γερουσιαστή Γκρεγκόριο ντε Φάλκο, ο οποίος εγκατέλειψε πρόσφατα το Κίνημα Πέντε Αστέρων. Πρόκειται για τον ήρωα της υπόθεσης του ναυαγίου του κρουαζιερόπλοιου «Κόστα Κονκόρντια», ο οποίος, το 2012, συντόνισε τις επιχειρήσεις διάσωσης των επιβατών από το Λιμεναρχείο της Τοσκάνης.
Σύμφωνα με την εκτίμησή του, η καπετάνισσα Κάρολα δεν έπρεπε να συλληφθεί. «Περίμενε επί τόσες ημέρες να της δοθεί πράσινο φως για να μπει στο λιμάνι. Ομως δεν συνέβη και η γυναίκα αυτή έκανε το χρέος της», δήλωσε ο Ντε Φάλκο.
Θέλησε να υπενθυμίσει, τέλος, ότι «η σύμβαση του Αμβούργου για την έρευνα και διάσωση στη θάλασσα -η οποία κυρώθηκε από την Ιταλία το 1987- είναι σαφώς ισχυρότερη από τους νέους νόμους για τη μετανάστευση που ψήφισε πρόσφατα το Κοινοβούλιο της Ρώμης».
