Δεν προσβλέπει σε κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα, επανέλαβε η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση εργασίας με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. Νωρίτερα σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung είχε αναφέρει ότι αισθάνεται το καθήκον να ενώσει τις δυνάμεις της με άλλους προκειμένου να διασφαλιστεί το μέλλον της Ευρώπης, αναφορά που προκάλεσε νέο γύρο σεναρίων για το ενδεχόμενο μεταπήδησης στην Ε.Ε.
Η Αν. Μέρκελ παρέπεμψε στις δηλώσεις που είχε κάνει μετά την παραίτηση από την ηγεσία του κόμματός της CDU πέρυσι, όταν είχε ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική μετά τη λήξη της θητείας της το 2021. Ανάλογη ήταν η απάντησή της και στις βολιδοσκοπήσεις που είχαν γίνει στη συνέχεια από τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ε.Ε. Ντ. Τουσκ για την προεδρία του Συμβουλίου.
Η καγκελάριος τόνισε χθες ότι ισχύουν οι προγενέστερες δηλώσεις της και εξήγησε ότι η συνέντευξη στη S.Z. δόθηκε για να ενισχύσει τις προσπάθειες συνοχής της Ε.Ε.: «Από τη θέση της καγκελαρίου και με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στην Ε.Ε. και την πόλωση, θεωρώ ευθύνη μου την προώθηση μιας καλής, λειτουργικής Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά η Αν. Μέρκελ.
Η θέση της είναι σαφής και σεβαστή, δήλωσε από την πλευρά του ο Μ. Ρούτε και έσπευσε και αυτός να ξεκαθαρίσει ότι δεν ενδιαφέρεται να διαδεχθεί τον Ντ. Τουσκ.
Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας ήταν ένας από τους θερμότερους υποστηρικτές της μετακόμισης της Αν. Μέρκελ στο Συμβούλιο της Ε.Ε. προκειμένου να επιτευχθεί εύκολα και γρήγορα μετά τις ευρωεκλογές ένας συμβιβασμός με τον Γάλλο πρόεδρο Εμ. Μακρόν για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της ΕΚΤ. Μέρκελ και Ρούτε αναφέρθηκαν και στο θέμα της συμμετοχής των κινεζικών εταιρειών πληροφορικής στα έργα αναβάθμισης των δικτύων των ευρωπαϊκών χωρών.
Στην εκτενή συνέντευξή της στη S.Z. η Αν. Μέρκελ δεν έκρυψε την ανησυχία της για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τις νέες ισορροπίες που θα διαμορφωθούν στην Ε.Ε.: «Πρόκειται, σε κάθε περίπτωση, για εκλογές μεγάλης σημασίας, για εκλογές με ιδιαίτερο χαρακτήρα. Πολλοί ανησυχούν για την Ευρώπη, κι εγώ επίσης. Εξ αυτού μού δημιουργείται ένα, για μια ακόμα φορά, αυξημένο αίσθημα ευθύνης να μεριμνήσω μαζί με άλλους για τη μοίρα της Ευρώπης».
Ως προς το θέμα του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η καγκελάριος δήλωσε ότι αν και ήταν επιφυλακτική με τη διαδικασία των υποψηφίων κάθε πολιτικής ομάδας, που εγκαινιάστηκε το 2014 και οδήγησε στην προεδρία τον Ζ.-Κ. Γιούνκερ, η διαδικασία έχει συμπεριληφθεί στο καταστατικό του ΕΛΚ και ως εκ τούτου θα υποστηρίξει για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Μ. Βέμπερ, εφόσον το ΕΛΚ αναδειχθεί πρώτη δύναμη.
Η Αν. Μέρκελ αναφέρθηκε και στις δύο μεγάλες κρίσεις της Ε.Ε., την κρίση του ευρώ και την προσφυγική: «Εκείνο που μετράει είναι ότι η νομισματική ένωση και το ευρώ παρέμειναν. Οι μεταρρυθμίσεις στην Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα αποδείχτηκαν σωστές, αν και δεν αμφιβάλλω ότι το βάρος για τον λαό ήταν τεράστιο. Και το μεταναστευτικό θα μας συνοδεύει και τις επόμενες δεκαετίες. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια νιώσαμε και στην Ευρώπη τις συνέπειες της τρομοκρατίας και του εμφυλίου πολέμου στην Εγγύς και Μέση Ανατολή και βοηθήσαμε τους ανθρώπους που είχαν ανάγκη. Ταυτόχρονα απομένει να συμβάλουμε στο να μπουν και οι αφρικανικές χώρες σε έναν δρόμο καλής και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Αυτό είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών».
