Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βαβέλ σε Βρυξέλλες και Λονδίνο για το Brexit

Βαβέλ σε Βρυξέλλες και Λονδίνο για το Brexit

  • A-
  • A+

Εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις στη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής

Διχογνωμία στις Βρυξέλλες και παλινωδίες στο Λονδίνο

Δεν πήραν πειστικές απαντήσεις από τη Μέι οι «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ζωντανά όλες οι εξελίξεις

Live η συνέντευξη Τύπου Γιούνκερ - Τουσκ για το Brexit

Η πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Οι Βρυξέλλες έδωσαν στη δημοσιότητα το κείμενο που συμφώνησαν, το οποίο συζητά αυτή τη στιγμή η Τερέζα Μέι με τον Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με το έγγραφο προτείνεται αναβολή του Brexit μέχρι τις 22  Μαΐου, υπό τον όρο ότι το βρετανικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει τη συμφωνία αποχώρησης. Εάν η Βουλή των Κοινοτήτων καταψηφίσει τη συμφωνία, τότε η περίοδος αναβολής θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Απριλίου.

Τότε το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να καταθέσει νέα πρόταση προς την Ε.Ε. 

Μεταξύ άλλων αναφέρει:

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι δεν μπορεί να ανοίξουν πάλι οι διαπραγματεύσεις της Συμφωνίας στην οποία κατέληξαν η Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο τον Νοέμβριο του 2018». Οποιαδήποτε μονομερής δέσμευση, δήλωση ή άλλη πράξη θα πρέπει να είναι συμβατή με το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί σε επίσπευση των εργασιών σε όλα τα επίπεδα για τις επιπτώσειςτης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πιθανά ενδεχόμενα.
 

Συμφωνία των «27» ανακοίνωσε ο Τουσκ

 

Πόσο κοστίζει μία Σύνοδος Κορυφής;

Παρακολουθώντας ακόμη μία μαραθώνια συνεδρίαση στις Βρυξέλλες το ερώτημα του «πόσο κοστίζουν στους Ευρωπαίους αυτές οι διαδικασίες» επανέρχεται στον νου.

Δημοσιογράφοι ρώτησαν εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το κόστος μίας Συνόδου Κορυφής.

«Παρότι είναι απίθανο να καθοριστεί ένα στάνταρ κόστος (εξαρτάται από τη χρονική διάρκεια, από το εάν θα υπάρχει γεύμα κλπ) κατά μέσο όρο μπορώ να πω ότι για μία ημέρα Συνόδου το ποσό που απαιτείται είναι περίπου 450.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του κόστους, ασφάλειας, φαγητού, διερμηνείας» ήταν η απάντηση του εκπροσώπου.
 

Σημάδια σύγκλισης για το Brexit

Νεότερη ενημέρωση από τις Βρυξέλλες αναφέρει ότι Ευρωπαϊκή Ένωση και Βρετανία φέρονται να συμφωνούν σε μικρή παράταση για το Brexit με τις Γαλλία και Γερμανία να προωθούν το συγκεκριμένο σχέδιο.

Τα δεδομένα:

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί σε παράταση συμφωνίας αποχώρησης μέχρι τις 22 Μαΐου με δεδομένο πως η συμφωνία θα περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα

Εάν η Βουλή των Κοινοτήτων απορρίψει τη συμφωνία τότε θα υπάρξει επέκταση μέχρι τις 12 Απρίλη με το Ηνωμένο Βασίλειο να καλείται να καταθέσει ένα πρόταση προς τις Βρυξέλλες για την επίλυση του αδιεξόδου
 

Τα ζόρια της ομάδας διαπραγμάτευσης

Δύσκολη βραδιά για τους διαπραγματευτές των «27» για το άρθρο 50

 

Συνέχεια μετά... δείπνου

Μαραθώνιες είναι οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, καθώς οι συζητήσεις συνεχίζονται και κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών.

Αποτέλεσμα δεν έχει υπάρξει, ακόμη, ενώ οι «27» συζητούν χωρίς την Τερέζα Μέι, η οποία έχει αποχωρήσει.

(Aris Oikonomou, Pool Photo via AP)

Δημοσκόπηση – κόλαφος για Μέι και Κόρμπιν

Τη στιγμή που οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες βρίσκονται σε εξέλιξη, η Ipsos MORI έδωσε στη δημοσιότητα έρευνα γνώμης στην οποία οι επιδόσεις της Τερέζα Μέι και του Τζέρεμι Κόρμπιν είναι εξαιρετικά χαμηλές.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση μόλις το 18% των ερωτηθέντων πιστεύουν πως η Μέι μπορεί να φέρει μία καλή συμφωνία για το Brexit. Την ίδια στιγμή τα ποσοστά για τον Κόρμπιν δεν είναι ιδιαίτερα υψηλά, καθώς μόλις το 21% των Βρετανών εκτιμά ότι μπορεί να πετύχει κάτι καλύτερο.

Η 7η Μαΐου νέα ημερομηνία γα το Brexit

Ενώ συνεχίζεται το αλαλούμ στη Σύνοδο Κορυφής, πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα ημερομηνία που εμφανίζεται ως επικρατέστερη για οριστική αποχώρηση της Βρετανίας είναι η 7η Μαΐου.

Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποφασίσει μέχρι τις 11 Απριλίου εάν θα συμμετέχει ή όχι στις ευρωεκλογές, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανεξετάσει το θέμα.

Η πρόταση Τσίπρα για το Brexit

Την παράταση της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. μέχρι τις 22 Μαΐου πρότεινε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της τοποθέτησής του στη Σύνοδο Κορυφής. 

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε τόνισε πως αν δεν ψηφιστεί η Συμφωνία στο Λονδίνο, τότε υπάρχουν δύο δρόμοι, είτε η αποχώρηση χωρίς Συμφωνία είτε η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.

(EUROKINISSI/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ ANDREA BONETTI)

Όπως είπε, δεν έχει νόημα να κατατίθενται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «απειλές» που δεν είναι σε θέση να υλοποιηθούν, δηλαδή παράταση με την προϋπόθεση ότι θα περάσει η Συμφωνία για το Brexit από το Βρετανικό Κοινοβούλιο. Διότι αν αυτό δεν γίνει κατορθωτό, τότε θα βρεθούν εκτεθειμένοι οι ηγέτες της ΕΕ, προσέθεσε.

Ο κ.Τσίπρας είχε συνομιλία με τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, στο περιθώριο της προπαρασκευαστικής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES). Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κόρμπν εξέφρασε την εκτίμηση ότι η υπόθεση έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο, η Τερέζα Μέι δεν θα επισκεφθεί ξανά τις Βρυξέλλες και στο Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνουν εκλογές μέσα στον Απρίλιο

Και εννεάμηνη παράταση στο τραπέζι;

Το Bloomberg επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ε.Ε. ετοιμάζει πρόταση ακόμη και για παράταση στο Brexit εννέα μηνών σε περίπτωση που η συμφωνία της δεν περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο για τρίτη φορά.

(Aris Oikonomou, Pool Photo via AP)

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα επιστρέψουν στις Βρυξέλλες στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και θα ανακοινώσουν στην Μέι ότι η πρόταση είναι ή παράταση εννέα μηνών ή Brexit χωρίς συμφωνία.

Η Ε.Ε., όπως σημειώνει το Bloomberg, δεν επιθυμεί να κατηγορηθεί για μία αποχώρηση της Βρετανίας χωρίς συμφωνία και θα πιέσουν την Τερέζα Μέι να αποδεχθεί την πρόταση αυτή.

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο σχέδιο συμπερασμάτων για το Brexit. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η παράταση μέχρι τις 22 Μάη δεν είναι πια στο τραπέζι και συζητείται νέα ημερομηνία

 

 

Βουλευτής των Εργατικών δέχθηκε επίθεση και κατηγορεί την Τερέζα Μέι

Ο βουλευτής των Εργατικών Λόιντ Ράσελ Μόιλ δέχθηκε σήμερα επίθεση από πολίτη στην περιοχή που εκλέγεται και κατηγόρησε ευθέως την Τερέζα Μέι ότι με τη χθεσινή της ομιλίας σκόρπισε φόβο και διχασμό στη βρετανική κοινωνία.

Ο πολίτικες τον άρπαξε, του έβγαλε τα γυαλιά και προσπάθησε να τον χτυπήσει προτού τον απομακρύνουν κάποιοι από τους παρευρισκόμενους.

 

Εργοδότες και συνδικαλιστές... ενωμένοι κατά της Μέι

Σε μία ασυνήθιστη κίνηση κατέφυγαν από κοινού ο βασικός φορές συνδικαλιστικών εργατικών ενώσεων της Βρετανίας και ο Οργανισμός Εργοδοτών Βιομηχανιών, στέλνοντας ανοιχτή επιστολή προς τη Βρετανίδα πρωθυπουργό για το Brexit.

«Μαζί εκπροσωπούμε εκατομμύρια εργαζόμενους και δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, εκ μέρους των οποίων σας γράφουμε για να σας ζητήσουμε να αλλάξετε την προσέγγισή σας στο Brexit. Το οικονομικό σοκ θα είναι αισθητό στις γενιές που θα ακολουθήσουν» υπογραμμίζουν.

Συνδικαλιστές και εργοδότες καταθέτουν τρία μέτρα προστασίας της εργασίας, των δικαιωμάτων και την καθημερινότητα των εργαζομένων:

  • Την αποφυγή της αποχώρησης χωρίς συμφωνία, ως ύψιστη προτεραιότητα
  • Τη διασφάλιση μίας παράτασης με διάρκεια τόση που να είναι αρκετή για να υπάρξει μία συμφωνία, και ένα σχέδιο Β' που να προστατεύει τους εργαζόμενους
  • Την οικονομία και ανοιχτά ιρλανδικά σύνορα, και που να έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να είναι διαπραγματεύσιμη με την ΕΕ. 

Ζητούν, παράλληλα, επείγουσα συνάντηση με την πρωθυπουργό της χώρας. 

Λίγη ώρα αργότερα ήρθε και η απάντηση από την Ντάουνινγκ Στριτ με τον εκπρόσωπο της κ. Μέι να σημειώνει «η πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι είναι απόλυτα αποφασισμένη να κάνει ό,τι μπορεί για να φύγει με μία συμφωνία οπυ θα προστατεύει τις εργασίες και τις επιχειρήσεις και θα προσφέρει λύσεις στα αιτήματά τους».


 

Οι τρεις ερωτήσεις των «27» προς τη Μέι

Μια ώρα και 45 λεπτά διήρκεσε η συνάντηση της Μέι με τους «27» και, όπως αναφέρει το Politico, σύμφωνα με αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για τη συζήτηση, η οποία είχε τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων, οι κουβέντες της Μέι «δεν ήταν πάντα σαφείς». 

Τρεις ήταν οι βασικές ερωτήσεις των ηγετών: 

  • Γιατί πιστεύεις ότι θα ψηφιστεί με την τρίτη φορά η συμφωνία από το βρετανικό κοινοβούλιο
  • Τι θα γίνει εάν απορριφθεί η συμφωνία για άλλη μια φορά
  • Και γιατί ζήτησε να είναι η 30η Ιουνίου η καταληκτική ημερομηνία της παράτασης του Brexit 

H Μέι πιθανόν να κληθεί να απαντήσει σε παρόμοιες ερωτήσεις των δημοσιογράφων απόψε, σε συνέντευξη Τύπου που θα δώσει μετά την αντίστοιχη των Γιούνκερ και Τουσκ. 

Η συμπάθεια δεν κρύβεται...

 

«Κάντε έρωτα, όχι Brexit»

Μια διαφορετική διαμαρτυρία έξω από το κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες.

Διαδηλωτές βαμμένοι στα χρώματα Ε.Ε. και Βρετανίας ή ντυμένοι ως Τερέζα Μέι και Άνγκελα Μέρκελ καλούν σε διακοπή του Brexit.

(AP Photo/Frank Augstein)

 

(AP Photo/Frank Augstein)

 

(AP Photo/Frank Augstein)

Οι συζητήσεις με τη συμμετοχή της Τερέζα Μέι ολοκληρώθηκαν μετά από περίπου δύο ώρες.

Αποχωρεί από την αίθουσα της Συνόδου η Βρετανή πρωθυπουργός και οι ηγέτες των 27 θα συνεχίζουν μόνοι τους.

Διέρρευσε το κείμενο συμπερασμάτων για το Brexit

Δημοσιογράφος του buzzfeed αναφέρει μέσω Twitter πληροφορίες για το τί θα περιλαμβάνει το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για το Brexit.

Αναλυτικά:

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λαμβάνει υπόψη του την επιστολή της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι της 20ης Μαρτίου 2019. [....] δεσμεύεται να συμφωνήσει, πριν την 29η Μαρτίου 2019, σε μια παράταση μέχρι τις 22 Μαίου, εφόσον η Συμφωνία Αποχώρησης εγκριθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα [...] Με το δεδομένο ότι η Βρετανία δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν είναι δυνατή η παράταση πέραν αυτής της ημερομηνίας» [...] Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι δεν μπορεί να ανοίξουν πάλι οι διαπραγματεύσεις της Συμφωνίας στην οποία κατέληξαν η Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο τον Νοέμβριο του 2018» [...] Οποιαδήποτε μονομερής δέσμευση, δήλωση ή άλλη πράξη θα πρέπει να είναι συμβατή με το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας 
 

Περισσότερες από 1 εκατ. υπογραφές για αναβολή του Brexit

Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ήδη υπογράψει αίτηση για αναστολή του άρθρου 50 και αναβολή του Brexit.

Μάλιστα, η αίτηση που είναι δημοσιευμένη στην ιστοσελίδα του βρετανικού Κοινοβουλίου, δημιούργησε πολλά προβλήματα με το site να «πέφτει» αρκετές φορές.

Χιλιάδες άνθρωποι μπήκαν στην ιστοσελίδα για να υπογράψουν την αντίθεσή τους στο Brexit την ώρα που η Τερέζα Μέι ταξίδευε για τις Βρυξέλλες.

Οργή βουλευτών κατά της Τερέζα Μέι

Στο χθεσινό της διάγγελμα η πρωθυπουργός επέρριψε την ευθύνη για το αδιέξοδο σχεδόν αποκλειστικά στους βουλευτές και σήμερα στη Βρετανία υπάρχουν οργισμένες αντιδράσεις.

Σημαία της Ε.Ε. έξω από το βρετανικό Κοινοβούλιο

 

(AP Photo/Matt Dunham)

Η Ντιάνα Τζόνσον, εκπρόσωπος των Εργατικών στο Κοινοβούλιο δήλωσε «Τις τελευταίες εβδομάδες με έχουν κατηγορήσει ως προδότρια» καλώντας την εκρόσωπο των Συντηρητικών να καταδικάσει τα σχόλια της πρωθυπουργού.

Σε εκείνο το σημείο παρενέβη ο πρόεδρος της Βουλής Τζον Μπέρκοου σημειώνοντας «Κανένας από εσάς δεν είναι προδότης. Όλοι έχειτε κάνει το καλύτερο που μπορείτε. Αυτό δεν θα έπρεπε να είναι θέμα αντιπαράθεσης».

Δική του ημερομηνία προτείνει ο Ταγιάνι

Μέσα στο γενικότερο «μπάχαλο» που επικρατεί, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προτείνει ξεχωριστή ημερομηνία για την παράταση της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Φωτογραφία Αρχείου Ap Photo

Ο Αντόνιο Ταγιάνι ανέφερε ότι η 18η Απριλίου είναι η πιο ενδεδειγμένη ημερομηνία, καθώς είναι η τελευταία ημέρα εργασιών του Ευρωκοινοβουλίου, προτού κλείσει για τις εκλογές.

«Οποιαδήποτε επιλογή μετά από τις ευρωπαϊκές εκλογές θα προκαλούσε σημαντικά προβλήματα» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Χαώδης η κατάσταση στο Λονδίνο»

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ επιθυμεί μεν να δοθεί χρόνος στη Βρετανία, όμως τονίζει ότι το Λονδίνο θα πρέπει να δώσει συγκεκριμένους λόγους εάν θέλει να καθυστερήσει την αποχώρηση.

«Η κατάσταση στο Λονδίνο είναι μάλλον χαώδης αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η χρειάζεται να δοθεί κάποιο περιθώριο στη Βρετανία και να στηριχθεί το αίτημά της για μια μικρή παράταση.

Οι υπόλοιποι ηγέτες

Με βάση τις δηλώσεις τους κατά την προσέλευση στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. υπέρ μιας παράτασης για το Brexit τάσσονται τόσο ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, όσο και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

«Είναι σημαντικό να επιλέξουμε παράταση τέτοιας διάρκειας που θα επιτρέψει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να λειτουργήσει», δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λέβεν.

Αντίστοιχα, η πρόεδρος της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, εκτίμησε ότι το πιθανότερο είναι να δοθεί παράταση μόνο έως τον Μάιο ή μεγαλύτερη παράταση με το Ηνωμένο Βασίλειο να συμμετέχει στις ευρωεκλογές.

«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιά ακριβώς είναι η γνώμη της βρετανίδας πρωθυπουργού για να ξέρουμε αν θα δώσουμε ή δεν θα δώσουμε παράταση», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Σε άλλο μήκος κύματος ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ, ο οποίος προειδοποίησε για την πιθανότητα Brexit χωρίς συμφωνίαλ, ενώ πρότεινε τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος και την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε.. 
 

Σε δύο βάρκες η Μέρκελ

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ επιχείρισε να εμφανιστεί ενωτική κάνοντας λόγο για μια ιστορική στιγμή και σημειώνοντας ότι «θα κάνουμε γα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε ένα συντεταγμένο Brexit».

Ωστόσο, επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει προετοιμασία και για την πιθανότητα να μην περάσει η συμφωνία από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

«Δυστυχώς, οκτώ ημέρες πριν από την επίσημη έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να σας πω ότι δεν έχουμε συγκεκριμένη απάντηση στο ερώτημα που μας απασχολεί εδώ και εβδομάδες - πώς θα γίνει το Brexit», δήλωσε η καγκελάριος και χαρακτήρισε «ατυχές» το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει εξευρεθεί τρόπος να προχωρήσει η συμφωνηθείσα διαδικασία.

(AP Photo/Francisco Seco)

Σε σκληρή γραμμή ο Μακρόν, θετικός ο Γιούνκερ

Χαρακτηριστικό της «βαβέλ» που επικρατεί εντός της Ε.Ε. είναι το γεγονός ότι τόσο οι επικεφαλής της Ένωσης, όσο και οι ηγέτες των κρατών-μέλων έχουν διαφορετική προσέγγιση για το ζήτημα του Brexit, ανάλογα με τις συμμαχίες και τα συμφέροντά τους.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι εάν η συμφωνία αποχώρησης δεν εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων τη Δευτέρα, τότε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεδριάσει εκ νέου την επόμενη εβδομάδα.

Φωτογραφία Αρχείου Ap Photo

Σημειώνεται ότι μόλις χθες ο Ντόναλντ Τουσκ είχε ανακοινώσει ότι δεν κρίνει αναγκαία μία νέα συνεδρίαση για το Brexit, αφήνοντας, πάντως ανοιχτό ένα μικρό παράθυρο.

Στον αντίποδα, ο Εμανουέλ Μακρόν έχει υιοθετήσει σκληρή γραμμή απέναντι στη Βρετανία, με τον Γάλλο πρόεδρο να δηλώνει προσερχόμενος στη Σύνοδο ότι «Εάν η τρίτη ψήφος είναι αρνητική τότε οδεύουμε ολοταχώς για ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Είναι σημαντικό να είμαστε ξεκάθαρε αυτές τις ημέρες και στιγμές γιατί είναι θέμα σωστής λειτουργίας της Ε.Ε. Δεν μπορούμε να έχουμε μακρόχρονη παράταση.»

Ο Μακρόν, πάντως, εμφανίστηκε ανοικτός στο ενδεχόμενο να υπάρξει όσο πιο μικρή παράταση γίνεται σε περίπτωση που η συμφωνία της Μέι περάσει από τη βρετανική Βουλή.

(AP Photo/Francisco Seco)

«Η παράταση θα δώσει χρόνο για να γίνει τελική επιλογή»

Προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής η Τερέζα Μέι ανέφερε «είμαι εδώ για να συζητήσω με τους ομολόγους μου το αίτημα για μικρή παράταση έως τον Ιούνιο».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «μια μικρή παράταση θα δώσει τον χρόνο για να γίνει μια τελική επιλογή, δήλωσε η Μέι. Είναι σημαντικό το κοινοβούλιο να υλοποιήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Τώρα είναι η ώρα για να αποφασίσει το κοινοβούλιο, δήλωσε, σημειώνοντας ότι μια μικρή παράταση θα δώσει την ευκαιρία για κάτι τέτοιο. Πραγματικά ελπίζω ότι θα φύγουμε με μια συμφωνία».

Διαμαρτυρία στις Βρυξέλλες για την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε.

(AP Photo/Francisco Seco)

Η υπόλοιπη ατζέντα

Επισήμως, η Σύνοδος Κορυφής δεν έχει συγκληθεί για το ζήτημα του Brexit, αλλά για να συζητηθούν οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα. 

Παράλληλα, αναμένεται να συζητηθούν θέματα ανταγωνιστικότητας και εμβάθυνσης της ενιαίας αγοράς, καθώς και η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Το αίτημα Μέι και η απάντηση Κομισιόν

Τα δεδομένα μέχρι στιγμής είναι τα εξής:

Η Τερέζα Μέι, στην επιστολή της, έχει ζητήσει παράταση της προθεσμίας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Το αίτημα της πρωθυπουργού δεν έγινε εξ ολοκλήρου δεκτό από τις Βρυξέλλες με την Κομισιόν να αντιπροτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, παράταση έως τις 22 Μαΐου, και υπό τον όρο ότι θα περάσει η συμφωνία της Μέι από το Κοινοβούλιο.

Αυτή θα είναι και η πρόταση επί της οποίας θα συζητήσουν σήμερα οι ηγέτες της Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής.

ΕΥΡΩΠΗ
Βάλλεται από παντού η Τερέζα Μέι 
Υπογραφές, πορείες και δηλώσεις από πολιτικούς της αντιπολίτευσης, αλλά και της κυβέρνησής της έχει να αντιμετωπίσει η Τερέζα Μέι στον απόηχο του νέου εύθραυστου συμβιβασμού που συμφώνησε με τις Βρυξέλλες για...
Βάλλεται από παντού η Τερέζα Μέι 
ΕΥΡΩΠΗ
Διπλή αναβολή στο Brexit με άγνωστο φινάλε
Έπειτα από διαβουλεύσεις περίπου δέκα ωρών, οι «27» της Ε.Ε. και η Τερέζα Μέι συμφώνησαν σε μία συμβιβαστική λύση για παράταση του Brexit.
Διπλή αναβολή στο Brexit με άγνωστο φινάλε
ΕΥΡΩΠΗ
Ανησυχία για το μέλλον του Brexit έφερε η παραίτηση Μέι
Η παραίτηση της Τερέζα Μέι, αν και αναμενόμενη, έχει προκαλέσει σχετική ανησυχία στις Βρυξέλλες, ειδικά όσον αφορά τον διάδοχό της. Όλοι εκτιμούν ότι ηγέτης των Συντηρητικών στη Βρετανία θα είναι κάποιος...
Ανησυχία για το μέλλον του Brexit έφερε η παραίτηση Μέι
ΕΥΡΩΠΗ
Το κλίμα δεν σηκώνει άλλο την Τερέζα
Εντονο παρασκήνιο βρισκόταν χθές σε εξέλιξη με στόχο την απομάκρυνση της Τερέζα Μέι από το πρωθυπουργικό αξίωμα, παραμονή των πλέον παράδοξων ευρωκλογών στις οποίες έχει συμμετάσχει το Ηνωμένο Βασίλειο
Το κλίμα δεν σηκώνει άλλο την Τερέζα
ΕΥΡΩΠΗ
Οι καβγάδες, το νέο «τυράκι» και η... παλιά φάκα της Τερέζα Μέι
Την ύστατη πολιτική ζαριά της έριξε χθες η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, παρουσιάζοντας τη «νέα συμφωνία» για το Brexit που κατεβάζει προς ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων και των Λόρδων
Οι καβγάδες, το νέο «τυράκι» και η... παλιά φάκα της Τερέζα Μέι