Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στο επίκεντρο της συνόδου των Βρυξελλών Brexit και Κίνα
Leon Neal/Pool via AP

Στο επίκεντρο της συνόδου των Βρυξελλών Brexit και Κίνα

  • A-
  • A+
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει παράταση για τη Βρετανία έως τις 22 Μαΐου, και υπό τον όρο ότι θα περάσει η συμφωνία της Μέι από το Κοινοβούλιο

Στο τραπέζι της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες θα βρεθούν το Brexit, οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα, θέματα ανταγωνιστικότητας και εμβάθυνσης της ενιαίας αγοράς, καθώς και η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Εννέα μέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας για το ιστορικό διαζύγιο στις 29 Μαρτίου, η Βρετανίδα πρωθυπουργός ζητάει τρίμηνη παράταση της εξόδου μέχρι τις 30 Ιουνίου. Το Brexit λοιπόν αναμένεται σήμερα να κυριαρχήσει στις συζητήσεις των 27 ηγετών, που θα τοποθετηθούν επί της χθεσινής επιστολής της Τερέζα Μέι.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ανέφερε ότι το μπλοκ μπορεί να επιτρέψει μια σύντομη αναβολή, αλλά μόνο αν το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου εγκρίνει τη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, μία συμφωνία που ήδη οι Βρετανοί βουλευτές έχουν ήδη απορρίψει δύο φορές.

Στο ίδιο πλαίσιο η Γερμανίδα καγκελάριος πριν την έναρξη των εργασιών δήλωσε ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. θα μπορούσαν να εγκρίνουν μια βραχυπρόθεσμη καθυστέρηση του Brexit υπό τον όρο το βρετανικό κοινοβούλιο θα περάσει συμφωνία την ερχόμενη εβδομάδα, αλλιώς ίσως χρειαστεί νέα σύνοδος.

Όπως έγραφε προχθές η «Εφ.Συν.», δεν αποκλείεται στα συμπεράσματα της συνόδου να διατυπωθεί πως συμφωνείται μια παράταση της εξόδου, αλλά αν το μεγάλο μπλέξιμο δεν λυθεί σήμερα ή αύριο φήμες δεν αποκλείουν να υπάρξει έκτακτη  σύνοδος, ειδικά για το Brexit, στις 28 Μαρτίου.

Τι προτείνουν οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι

Το σώμα των Μόνιμων Αντιπροσώπων των χωρών μελών της Ε.Ε. συνεδρίασε το βράδυ της Τετάρτης μέχρι αργά τη νύχτα για τη θέση που πρέπει να κρατήσει η Ένωση στο αίτημα της Βρετανίδας πρωθυπουργού για τρίμηνη παράταση εφαρμογής του άρθρου 50. 

Σύμφωνα με πηγές, καθώς η πρόταση του σώματος προς τη σύνοδο κορυφής δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, η Ε.Ε. δεν θα δεχθεί παράταση μετά τις 22 Μαΐου. Επί της πρότασης αυτής -η οποία επί της ουσίας είναι αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- θα συζητήσουν οι ηγέτες σήμερα το απόγευμα και η απόφαση που θα ληφθεί θα πρέπει να είναι ομόφωνη.

Ανώτατος Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε ότι η «22α Μαΐου πρέπει να είναι το όριο διότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να δώσει ένα σαφές μήνυμα. Λέμε ναι σε μια σύντομη παράταση, υπό τον όρο ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα κατορθώσει να περάσει τη συμφωνία από το Κοινοβούλιο».

Επίσης, ο αρμόδιος διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, Γκι Φέρχοφσταντ, δήλωσε ότι «θα δημιουργηθεί πρόβλημα από παράταση μέχρι τον Ιούνιο. Είναι εις βάρος των συμφερόντων της Ε.Ε. να υπάρξει παράταση μετά τις ευρωεκλογές».

Στόχος ο περιορισμός επιρροής της Κίνας

Επίσης, στο αποψινό δείπνο εργασίας θα συζητηθεί το ζήτημα των σχέσεων της Ε.Ε. με την Κίνα και συγκεκριμένα μια πιο αμυντική στρατηγική για το Πεκίνο, σηματοδοτώντας ενδεχομένως το τέλος της απεριόριστης πρόσβασης που έχουν οι κινεζικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Πρόκειται για την πρώτη φορά που το συγκεκριμένο θέμα θα τεθεί σε ανώτατο επίπεδο εν μέσω της κόντρας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

«Είμαστε εντελώς ανοιχτοί» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γίρκι Κατάινεν, υποστηρίζοντας ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο δεν θα μπορούσε πλέον να διεκδικεί ειδικό καθεστώς ως αναπτυσσόμενη χώρα.

Το Reuters μεταδίδει πως η Ε.Ε. επιδιώκει να ορίσει προθεσμίες για την Κίνα προκειμένου να πετύχει εμπορικές και επενδυτικές δεσμεύσεις, αν και το Πεκίνο πρέπει να συμφωνήσει με το τελικό κείμενο.

Τι θα πει ο Αλέξης Τσίπρας

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να επισημάνει ότι η Κίνα είναι στρατηγικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό πρέπει να γίνει σαφές μέσω της κοινής δήλωσης στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Κίνας. 

Επίσης, ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της διασυνδεσιμότητας και θα υπογραμμίσει τη σημασία ταχείας ολοκλήρωσης της Συνολικής Συμφωνίας για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις μεταξύ της Ε.Ε και της Κίνας, η οποία θα πρέπει να παρέχει το υψηλότερο δυνατό επίπεδο προστασίας για όλες τις Ευρωπαϊκές Γεωγραφικές Ενδείξεις.

Οι πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας αναμένεται να τονίζει την ανάγκη προώθησης μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής βιομηχανικής πολιτικής που θα συμβάλει στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων. Η πολιτική αυτή θα πρέπει να εστιάζει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας, σύμφωνα με τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και της Συμφωνίας των Παρισίων.

ΕΥΡΩΠΗ
Σε πλήρη... διάλυση για το Brexit
Εικόνα διάλυσης παρουσιάζουν κυβέρνηση, αντιπολίτευση και κοινοβούλιο της Βρετανίας με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit να βρίσκονται εκ νέου σε οριακό σημείο.
Σε πλήρη... διάλυση για το Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
Η κλεψύδρα αδειάζει, η αγωνία κορυφώνεται
Δεν έχουν τέλος οι ανατροπές στο ανεπανάληπτο θρίλερ του Brexit. Μέχρι χθες το μεσημέρι το σασπένς αφορούσε το κατά πόσον η Τερέζα Μέι θα φέρει τελικά προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο, για τρίτη φορά, σήμερα ή...
Η κλεψύδρα αδειάζει, η αγωνία κορυφώνεται
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σκόπια - Βρυξέλλες σε μία... ευθεία
Οδικός χάρτης για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. χαράχτηκε χθες στη βελγική πρωτεύουσα ● Επιφυλάξεις για την προοπτική διεύρυνσης εκφράζουν Γαλλία και Ολλανδία, έπαινοι από Μογκερίνι.
Σκόπια - Βρυξέλλες σε μία... ευθεία
ΕΥΡΩΠΗ
Στις Βρυξέλλες με ελάχιστες ελπίδες η Μέι
Στις Βρυξέλλες βρίσκεται η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, για ακόμη μια σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών για το Brexit, λιγότερες από 24 ώρες μετά την «Πύρρειο» νίκη της στη Βουλή, καθώς επέζησε της πρότασης...
Στις Βρυξέλλες με ελάχιστες ελπίδες η Μέι
ΕΥΡΩΠΗ
Η Τερέζα Μέι αναζητεί σανίδα σωτηρίας στην Ε.Ε., εισπράττει «όχι»
Ο χρόνος πιέζει τη Βρετανίδα πρωθυπουργό που αναγκάστηκε χθες να αναβάλει την ψηφοφορία για τη συμφωνία της με την Ε.Ε. για το Brexit προκειμένου να αποφύγει το φιάσκο ● Εν μέσω σφοδρών επικρίσεων στο...
Η Τερέζα Μέι αναζητεί σανίδα σωτηρίας στην Ε.Ε., εισπράττει «όχι»
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ε.Ε. υπέγραψε το «διαζύγιο» με τη Βρετανία
Τη συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας απ' την Ευρωπαϊκή Ένωση και την πολιτική διακήρυξη με τους όρους του ιστορικού «διαζυγίου» υιοθέτησαν σήμερα στις Βρυξέλλες οι 27 ηγέτες της Ε.Ε. Πριν τα...
Η Ε.Ε. υπέγραψε το «διαζύγιο» με τη Βρετανία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας