ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Γιώργος Τσιάρας
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι του Τραμπ στη Συρία σήκωσαν χθες το γάντι και απέρριψαν αναφανδόν το τελεσίγραφό του για άμεσο «επαναπατρισμό» των 800 αιχμαλώτων μαχητών του «Ισλαμικού κράτους» που κρατούνται από τους Κούρδους στη Συρία.

Την αρχή έκανε η Βρετανία, με την εκπρόσωπο της πρωθυπουργού να δηλώνει ευθέως ότι οι γεννημένοι στη χώρα μαχητές της οργάνωσης πρέπει να δικαστούν «υπό την κατάλληλη δικαιοδοσία (…) στην περιοχή όπου διαπράχθηκαν τα εγκλήματά τους».

Το ίδιο ακριβώς επιχείρημα χρησιμοποίησε και το γαλλικό υπουργείο Δικαιοσύνης, ξεκαθαρίζοντας ότι «η Γαλλία δεν θα ανταποκριθεί» στην απαίτηση του Αμερικανού προέδρου. Και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, τόνισε, κάπως διπλωματικότερα, ότι ναι μεν οι Γερμανοί πολίτες που έχουν πολεμήσει με το «Ι.Κ.» στη Συρία «έχουν θεμελιώδες δικαίωμα να επιστρέψουν στη Γερμανία», ωστόσο είναι «εξαιρετικά δύσκολο» να οργανωθεί σε αυτή τη φάση η επιστροφή Ευρωπαίων τζιχαντιστών στις πατρίδες τους.

Να σημειωθεί επίσης ότι το αμερικανικό τελεσίγραφο συζητήθηκε στη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χωρίς να γίνουν συγκεκριμένες δηλώσεις.

Το θέμα των αιχμαλώτων εξτρεμιστών προφανώς δεν τελειώνει εδώ, καθώς εντάσσεται σε ένα πολύ μεγαλύτερο παζάρι που έχει να κάνει με το συνολικό μέλλον της Συρίας, και ειδικά της κουρδικής οντότητας της Ροζάβα, μετά την επικείμενη αποχώρηση των Αμερικανών.

Οπως είπε χαρακτηριστικά χθες η Γαλλίδα υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλ Μπελουμπέ, «υπάρχει τώρα μία νέα γεωπολιτική συγκυρία, με την αμερικανική αποχώρηση. Προς το παρόν, δεν θα αλλάξουμε την πολιτική μας»…

Και οι Κούρδοι της Συρίας προσπαθούν, διόλου άδικα, να χρησιμοποιήσουν την «ωρολογιακή βόμβα» των τζιχαντιστών ως έσχατο μέσο πίεσης για να μπλοκάρουν τα επιθετικά σχέδια της Αγκυρας, που καραδοκεί για να εισβάλει μόλις φύγουν οι 2.000 Αμερικανοί.

Κούρδος αξιωματούχος διευκρίνισε χθες ότι ναι μεν οι SDF δεν σκοπεύουν να απελευθερώσουν τους ξένους κρατουμένους, αλλά «δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να δραπετεύσουν… αν δεχτούμε επίθεση». Συμπλήρωσε δε πως πέραν των 800 κρατουμένων, περίπου 700 σύζυγοι και 1.500 παιδιά παραμένουν σε καταυλισμούς εκτοπισμένων.

Παράλληλα, με συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο υψηλόβαθμος Κούρδος αξιωματούχος των SDF, Αλντάρ Χαλίλ, κάλεσε τους Ευρωπαίους «να μη μας εγκαταλείψουν» μετά την οριστική συντριβή του «Ι.Κ.».

Και ζήτησε από τη Γαλλία, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να εργαστεί «υπέρ της ανάπτυξης μιας διεθνούς δύναμης… ανάμεσα σ’ εμάς και τους Τούρκους, στην οποία να συμμετάσχει, ή έστω να προστατεύσει τους ουρανούς μας».

Συμπληρώνοντας μάλιστα πως «αν οι ευρωπαϊκές χώρες και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κάνουν τίποτε, θα είμαστε υποχρεωμένοι να συνεννοηθούμε με το (συριακό) καθεστώς για να προστατεύσει τα σύνορά μας».