Σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Ισπανία, για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες το ακροδεξιό κόμμα Vox φαίνεται ότι θα μπει στο Κοινοβούλιο.
Συγκεκριμένα, όπως αποτυπώνεται σε δημοσκόπηση του GESOP που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «El Periodico», το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ εξασφαλίζει 115-117 έδρες αλλά δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των συνολικά 350 εδρών στο Σώμα.
Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα συγκεντρώνει 75-77 έδρες, οι κεντροδεξιοί Ciudadanos 44-47 έδρες και το ακροδεξιό Vox 43-46 έδρες.
Η είσοδος των ακροδεξιών στη Βουλή για πρώτη φορά τα τελευταία 37 χρόνια έχει θορυβήσει τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό, ο οποίος απηύθυνε χθες έκκληση στα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην επιχειρήσουν να συγκροτήσουν κυβέρνηση συνασπισμού με το ακροδεξιό κόμμα Vox προειδοποιώντας ότι «η ακροδεξιά θα ριζοσπαστικοποιήσει όλα τα κόμματα με τα οποία θα συνάψει συμφωνίες».
