Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Με το ενδεχόμενο να καταψηφιστεί την Τετάρτη στη Βουλή ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης μειοψηφίας των Σοσιαλιστών περισσότερο από πιθανό, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, αναμένεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters, πιο πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής τους είναι η 14η Απριλίου.

Το Reuters, που επικαλείται κυβερνητικές πηγές στη Μαδρίτη, θυμίζει ότι οι Σοσιαλιστές κατέχουν λιγότερο από το ένα τέταρτο των εδρών στη Βουλή και για την έγκριση του προϋπολογισμού χρειάζονται τη στήριξη των κομμάτων των αυτονομιστών της Καταλονίας.

Ωστόσο, τα καταλανικά κόμματα ζητούν σε αντάλλαγμα για την ψήφο τους να αναγνωριστεί το δικαίωμα αυτοδιάθεσης της Καταλονίας, πράγμα που απαγορεύεται από το ισπανικό Σύνταγμα και ο Σάντσεθ δεν μπορεί να υποχωρήσει. Συνεπώς, αν τα καταλανικά κόμματα δεν αλλάξουν γνώμη, η ήττα είναι μάλλον βέβαιη στη Βουλή.

Σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου, η ημερομηνία πρόωρων εκλογών δεν έχει ακόμη καθοριστεί, ωστόσο η 14η Απριλίου προβάλλεται ως η πιο πιθανή με δεύτερη ενδεχόμενη την 28η Απριλίου.

Στόχος του Ισπανού πρωθυπουργού, σύμφωνα με τις πηγές, η διεξαγωγή εκλογών το ταχύτερο δυνατόν ώστε να κινητοποιήσει ψηφοφόρους που κλίνουν προς την Αριστερά ενάντια στην απειλή ερχομού της Δεξιάς στην εξουσία.

Άλλωστε, ο Πέδρο Σάντσεθ δέχεται πιέσεις και από τα δεξιά, αφότου η πρόταση που έκανε η σοσιαλιστική κυβέρνηση για τον διορισμό ενός εισηγητή στις συνομιλίες μεταξύ των πολιτικών κομμάτων για το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, έφερε την αντίδραση της αντιπολίτευσης που την θεώρησε μία προδοσία, αλλά και παράδοση στην πίεση των αποσχιστών της Καταλονίας.

Ως συνέπεια, χιλιάδες Ισπανοί συμμετείχαν την Κυριακή σε διαδήλωση στη Μαδρίτη κατά της πρότασης του πρωθυπουργού της χώρας και ζητώντας την παραίτησή του.