Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Κανείς στην Ε.Ε. δεν φαίνεται ευτυχής με το γεγονός ότι από Ιης Ιανουαρίου του 2019 τα ηνία της εξάμηνης προεδρίας αναλαμβάνει η Ρουμανία. Η δυσαρέσκεια εκφράστηκε μάλιστα από τα πιο επίσημα χείλη, του προέδρου της Κομισιόν.

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην εφημερίδα «Die Welt» o Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση στο Βουκουρέστι «δεν έχει αντιληφθεί σε όλο το φάσμα τι σημαίνει να προεδρεύει στην Ε.Ε.» και πρόσθεσε ότι η Ρουμανία είναι από τεχνικής πλευράς καλά προετοιμασμένη για το επόμενο εξάμηνο «αλλά για μια συνετή δράση χρειάζεται ετοιμότητα να ακούει κανείς προσεκτικά τους άλλους και να έχει τη σταθερή διάθεση να μη θέτει ως προτεραιότητα τις δικές της υποθέσεις».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε ανοιχτά στη ρήξη ανάμεσα στην κυβέρνηση της πρωθυπουργού Βιορίτσα Ντατσίλα και τον φιλοευρωπαίο πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις. «Η χώρα δεν μπορεί να εμφανίζεται στην Ευρώπη ως μια συμπαγής ενότητα. Χρειάζεται να έχει εσωτερικοπολιτικά ένα κοινό μέτωπο για να προωθήσει κατά τη διάρκεια την προεδρίας της την ενότητα της Ευρώπης», είπε.

Οι αντιδράσεις από τη ρουμανική κυβέρνηση ήρθαν υπό μορφή κοινής ανακοίνωσης του υπουργού Εξωτερικών Τέοντορ Μαλεσκάνου και του υπουργού για Ευρωπαϊκά Θέματα Τζορτζ Τσιάμπα: 

«Το Βουκουρέστι είναι πρόθυμο να συνεργαστεί με όλους τους θεσμούς χωρίς να μεταφέρει προς τα έξω τις διαφορές απόψεων μέσα στην εσωτερική της πολιτική.  Επιπλέον η ρουμανική κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά τον ρόλο της ως ουδέτερου διαμεσολαβητή.  Η προεδρία στην ΕΕ δεν θα πρέπει να πολιτικοποιείται».

Στήριξη στη ρουμανική κυβέρνηση έσπευσαν να δώσουν πολλοί Ρουμάνοι ευρωβουλευτές και πολιτικοί. Ο πρώην υπουργός Άμυνας Μιχάι Φίφορ κατηγόρησε μάλιστα ορισμένους εκπροσώπους της Ε.Ε. ότι «συνεχίζουν να θεωρούν τη Ρουμανία έθνος δεύτερης κατηγορίας».

Ο Νταν Ντουνγκάσιου, εμπειρογνώμων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, εξέφρασε την άποψη ότι οι διαφωνίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Ρουμανίας δεν πρόκειται να επηρεάσουν την προεδρία της χώρας. «Ωστόσο, οι εντάσεις με τις Βρυξέλλες γίνονται αέρας στα πανιά των επικριτών της Ε.Ε., όπως έγινε και με τις διαφωνίες ανάμεσα στην Ουγγαρία και την Πολωνία με την Ε.Ε.».

Η Ρουμανία παραλαμβάνει από την Αυστρία για πρώτη φορά την προεδρία από τότε που έγινε μέλος της Ένωσης. Κατά τη διάρκεια των έξι μηνών καλείται να συμβάλει στην εύρεση συμβιβασμών ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη, ενώ θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή πρόκληση, την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Πηγή: Deutsche Welle