ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Μπάμπης Αγρολάμπος
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Νέα ψυχρολουσία στην κυβέρνηση της Α. Μέρκελ φέρνει το τελευταίο κύμα δημοσκοπήσεων στη Γερμανία, ενόψει των τοπικών εκλογών στην Eση την Κυριακή 28 Οκτωβρίου.

Οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, με τους Πράσινους να καταγράφουν εκρηκτική άνοδο και να διεκδικούν τη δεύτερη θέση. Παρόμοιες τάσεις καταγράφονται όμως και σε ομοσπονδιακό επίπεδο, εντείνοντας τους τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Τα μηνύματα συσπείρωσης που έστειλαν τις προηγούμενες ημέρες η καγκελάριος και πρόεδρος του CDU, Aνγκελα Μέρκελ, και η πρόεδρος του SPD Αντρέα Νάλες, αμέσως μετά τις εκλογές στη Βαυαρία, σε μια προσπάθεια να συγκινήσουν τους ψηφοφόρους των κομμάτων τους στην Εση, δεν φαίνεται να έχουν αποτελέσματα.

Σύμφωνα με το Πολιτικό Βαρόμετρο του καναλιού ZDF, οι Χριστιανοδημοκράτες κινούνται στο 26%, οι Σοσιαλδημοκράτες στο 20% και οι Πράσινοι στο 22%. Στις προηγούμενες εκλογές οι Χριστιανοδημοκράτες είχαν πάρει 38,3% και σχημάτισαν κυβέρνηση συνεργασίας με τους Πράσινους που είχαν 11,1%, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες με 30% ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Η Εση αντανακλά το πρόβλημα της κυβέρνησης Μέρκελ πολύ πιο πιεστικά από τη Βαυαρία, όπου την εκλογική αποτυχία χρεώθηκαν οι Χριστιανοκοινωνιστές του Χ. Ζεεχόφερ και οι Σοσιαλδημοκράτες.

Ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Εσης και αντιπρόεδρος του CDU, Φόλκερ Μπουφιέρ, κατατάσσεται στην πτέρυγα των μετριοπαθών και επέλεξε το 2013 να συνεργαστεί με τους Πράσινους του Τάρεκ Αλ-Βατσίρ.

Τη φθορά της εξουσίας όμως στην περίπτωση της Εσης δεν φορτώθηκε ο μικρός κυβερνητικός εταίρος, ενώ και οι Σοσιαλδημοκράτες που δεν συμμετέχουν στη διακυβέρνηση εμφανίζουν και εδώ φθορά.

Οι προηγούμενες δημοσκοπήσεις, πριν από τις εκλογές στη Βαυαρία, έδειχναν τους Χριστιανοδημοκράτες στην Εση στο 29% και τους Σοσιαλδημοκράτες στη δεύτερη θέση στο 23%, με τους Πράσινους να κινούνται στο 18%.

Σε άλλη μέτρηση του Ινστιτούτου Civey για το περιοδικό «Der Spiegel», που επικεντρώνεται στα πρόσωπα των υποψηφίων στην Εση, ο Φ. Μπουφιέρ προηγείται σε αξιοπιστία με ποσοστό 23,1%, ακολουθεί ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος Τόρστεν Σέφερ-Γκιούμπελ με 22,4% και τρίτος είναι ο πράσινος Αλ-Βατσίρ, ο οποίος όμως προηγείται στο ερώτημα «Ποιος είναι πιο συμπαθής», με 21,5% και ακολουθεί με μικρή διαφορά ο Σέφερ-Γκιούμπελ (21,2%) και ο Φ. Μπουφιέρ (19,1%).

Πέφτει το ντόμινο

Το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βαυαρία φαίνεται πως επιδρά καταλυτικά στην επιτάχυνση της φθοράς των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Σύμφωνα με τη χθεσινή δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ιnfratest Dimap για το κανάλι ARD, εάν την Κυριακή διεξάγονταν γενικές εκλογές στη Γερμανία, ο μεγάλος συνασπισμός θα άθροιζε ποσοστό 39% και δεν θα ήταν κυβέρνηση.

Στις γενικές εκλογές πριν από ένα χρόνο η Ενωση CDU/CSU και το SPD είχαν πάρει 53,5%. Η Ενωση της Α. Μέρκελ έχει πέσει στο 25%, οι Σοσιαλδημοκράτες της Α. Νάλες στο 14%, πίσω από τους Πράσινους που κινούνται στο 19% και το ακροδεξιό ΑfD στο 16%. Το φιλελεύθερο FDP κινείται στο 11% και η Αριστερά στο 9%.

Η θέση της Α. Μέρκελ γίνεται δυσκολότερη, καθώς και τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού μπαίνουν σε νέα φάση ενδοσκόπησης, χειρότερη από εκείνη που προκλήθηκε μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017.

Η Α. Νάλες δέχεται σφοδρό κύμα αμφισβήτησης και έσπευσε να ανακοινώσει ότι επικεφαλής του ψηφοφοδελτίου των Σοσιαλδημοκρατών στις ευρωεκλογές θα είναι η υπουργός Δικαιοσύνης Καταρίνα Μπάρλεϊ, η οποία θα παραιτηθεί από την κυβέρνηση στις αρχές του 2019.

Οι ευρωεκλογές είναι το ορόσημο και για την Α. Μέρκελ, όμως το διάστημα μέχρι τον Μάιο θεωρείται πλέον πολύ μεγάλο και οι πιέσεις που δέχεται η καγκελάριος και μέσα στο ίδιο της το κόμμα έχουν ενταθεί. Δεν αποκλείεται μάλιστα να εκδηλωθούν ανοιχτά στο τακτικό εκλογικό συνέδριο του CDU, τον Δεκέμβριο.

Το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης προκαλεί ανησυχία στο 51% των πολιτών, όμως από την άλλη το 47% θεωρεί ότι δεν θα αποσταθεροποιηθεί το πολιτικό σύστημα με την αποδυνάμωση των μεγάλων κομμάτων και την ενίσχυση των μικρότερων, αλλά, αντιθέτως, θα αρχίσει μια νέα περίοδος πολιτικών διεργασιών για την ανανέωση του πολιτικού σκηνικού.