Σε συμβιβασμό με το σχέδιο του Χορστ Ζεεχόφερ κατέληξε η Ανγκελα Μέρκελ στη νέα συνάντηση που είχαν αργά χθες το βράδυ οι ηγεσίες των δύο κομμάτων της Χριστιανικής Ενωσης.
Οι απελάσεις και επαναπροωθήσεις που προγραμματίζει ο υπουργός Εσωτερικών στα σύνορα δεν θα γίνονται ακριβώς στα σύνορα αλλά κοντά στα σύνορα, στις «συνοριακές ζώνες διέλευσης».
Με τη νέα διατύπωση, ο υπουργός και πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας φαίνεται πως ικανοποιείται πλήρως και δεν υφίσταται πλέον θέμα παραίτησης από την κυβέρνηση και την ηγεσία του κόμματός του.
Η καγκελάριος τόνισε ότι «είναι ένας καλός συμβιβασμός» και ο Ζεεχόφερ δήλωσε «χαρούμενος για τη συμφωνία».
Η κυβέρνηση της Μέρκελ είχε περιέλθει σε πλήρες αδιέξοδο με την τροπή που πήρε η σύγκρουση της καγκελαρίου με τον Ζεεχόφερ, για το προσφυγικό και τη μετανάστευση.
Μετά τις δημόσιες διαφωνίες, το τελεσίγραφο και την προαναγγελία παραίτησης, ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών έδωσε διορία τριών ημερών, ως ύστατη ευκαιρία για συμβιβασμό.
Στην ουσία όμως ήταν ένας πόλεμος στην καγκελάριο χωρίς προηγούμενο στη μεταπολεμική πολιτική σκηνή της Γερμανίας.
Η προαναγγελία παραίτησης εγκλώβισε τη Μέρκελ σε άλλον ένα γύρο εσωκομματικών συζητήσεων και παρασκηνιακών διαβουλεύσεων.
Και με την αποχώρηση του Ζεεχόφερ όμως δεν ήταν βέβαιη η επίλυση του προβλήματος, αφού ως πιθανότεροι διάδοχοί του προέβαλλαν ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μ. Σέντερ και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CSU στη Bundestag, Α. Ντομπρίντ, που υποστηρίζουν την εθνική γραμμή έναντι της ευρωπαϊκής λύσης.
Από την άλλη, η παραμονή του Ζεεχόφερ με αντάλλαγμα τη δημιουργία «ζωνών διέλευσης» κοντά στα σύνορα (κλειστά κέντρα που προβλέπει και το σχέδιο του Σέντερ για τη Βαυαρία) μεταφέρει το πρόβλημα στο τερέν των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών της Α. Νάλες, οι οποίοι είχαν απορρίψει το 2015 παρόμοιο σχέδιο, στην κορύφωση της προσφυγικής κρίσης.
Για τον Ζεεχόφερ η αντιπαράθεση με τη Μέρκελ είχε πάρει χαρακτήρα προσωπικής αναμέτρησης. Σε δήλωσή του στη Süddeutsche Zeitung τονίζει ότι «δεν είναι δυνατόν να αποπεμφθώ από την καγκελάριο Μέρκελ, η οποία έγινε καγκελάριος χάρη σε εμένα».
Η προαναγγελία της παραίτησης δεν έγινε αποκλειστικά για λόγους τιμής, αλλά και για να πιέσει περισσότερο τα πράγματα μέσα στο CDU.
Οι συνεργάτες του Ζεεχόφερ ζήτησαν πριν από τη συνάντηση με τη Μέρκελ στο Βερολίνο να συνεδριάσουν από κοινού οι κοινοβουλευτικές ομάδες των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών προκειμένου να συζητηθεί αναλυτικά το σχέδιο του Ζεεχόφερ και η πολιτική της Μέρκελ.
Η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη από το Σάββατο, όμως με την τροπή που πήραν τα πράγματα την Κυριακή οι συνεργάτες της Μέρκελ αποφάσισαν την αναβολή της.
Ψήφος εμπιστοσύνης
Μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής η Μέρκελ περίμενε τις ανακοινώσεις του Ζεεχόφερ για να προβεί σε δήλωση. Στην περίπτωση που ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών δήλωνε παραίτηση από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών, συνεργάτες της Μέρκελ έλεγαν ότι θα προσέφευγε στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης ώστε οι βουλευτές του CSU να πάρουν την ευθύνη για το ενδεχόμενο πτώσης της κυβέρνησης.
Τελικά, ανακοινώθηκε ότι δηλώσεις θα γίνουν το μεσημέρι της Δευτέρας, μετά τη νέα συνεδρίαση του προεδρείου που ορίστηκε για τις 8.30 το πρωί.
Και αυτός ο προγραμματισμός ανατράπηκε, καθώς ο Ζεεχόφερ στις 2 τα ξημερώματα, μαζί με την επιβεβαίωση της προαναγγελίας παραίτησης, όρισε νέο περιθώριο τριών ημερών για την εξεύρεση λύσης.
Το αίτημα για συνάντηση έγινε αμέσως δεκτό από την καγκελάριο, όμως η συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών ομάδων αποτέλεσε αντικείμενο μακράς παρασκηνιακής συζήτησης ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές.
Η συνεδρίαση έγινε στις 2 μ.μ. χωρίς τη συμμετοχή του Χ. Ζεεχόφερ και κράτησε μισή ώρα. Η Α. Μέρκελ επέμεινε στην ενότητα της Χριστιανικής Ενωσης όπως και οι επικεφαλής των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων, ο Φ. Κάουντερ των Χριστιανοδημοκράτων και ο Α. Ντομπρίντ των Χριστιανοκοινωνιστών. Δεν υπήρξαν τοποθετήσεις βουλευτών ούτε ετέθη θέμα ψηφοφορίας.
Παρέμβαση έκανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής Β. Σόιμπλε, καλώντας στο γραφείο του στις 4 μ.μ. την Α. Μέρκελ και τον Χ. Ζεεχόφερ, λίγο πριν από την προγραμματισμένη συνάντησή τους στα γραφεία του CDU.
O B. Σόιμπλε είχε παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκτόνωση της πρώτης μετωπικής σύγκρουσης Ζεεχόφερ-Μέρκελ για το προσφυγικό, στην κορύφωση της κρίσης του 2015.
Στην τελευταία διαμάχη απέφευγε μέχρι χθες να πάρει θέση, ωστόσο, μετά το θρίλερ της Κυριακής εκτίμησε ότι η Ενωση βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του SPD Α. Νάλες τόνισε ότι το σχέδιο Ζεεχόφερ δεν είναι αποδεκτό και παρουσίασε στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής της ομάδας το δικό της σχέδιο πέντε σημείων, που κινείται κοντά στη γραμμή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
