Ημέρα πένθους η χτεσινή για τη Γαλλία, με την κοινή γνώμη να αποχαιρετά συγκλονισμένη τα τέσσερα θύματα της νέας τζιχαντιστικής επίθεσης της Παρασκευής, σε σουπερμάρκετ της Τρεμπ, μιας μικρής πόλης κοντά στα Πυρηναία.
Τιμώμενο πρόσωπο, δυστυχώς μετά θάνατον, ένας 44χρονος αξιωματικός της χωροφυλακής, ο Αρνό Μπερλτράμ, που «αντάλλαξε» τον εαυτό του με μια όμηρο και τελικά δολοφονήθηκε από τον φανατικό ισλαμιστή Ραντουάν Λακντίμ.
Ο 25χρονος Λακντίμ, Γάλλος πολίτης με καταγωγή από το Μαρόκο, αρχικά έκλεψε ένα αυτοκίνητο σκοτώνοντας τον επιβάτη και τραυματίζοντας σοβαρά τον οδηγό και στη συνέχεια πυροβόλησε και τραυμάτισε έναν αστυνομικό.
Σύμφωνα με την αστυνομία, ήταν οπλισμένος μ’ ένα πιστόλι, ένα κυνηγετικό μαχαίρι και τρεις αυτοσχέδιες βόμβες.
Η καταδίωξη κατέληξε σε ένα σουπερμάρκετ, όπου ο τζιχαντιστής –που δήλωσε «στρατιώτης του “Ισλαμικού κράτους”»– πήρε αρκετούς ομήρους: τελικά σκοτώθηκε από τους αστυνομικούς, αφού πρώτα σκότωσε τρεις ομήρους και τραυμάτισε σοβαρά άλλους δυο.
Οπως συνέβη και σε παλαιότερες επιθέσεις, ο δράστης είχε μεγαλώσει στη Γαλλία και ζούσε μόνιμα στην Καρκασόν, ενώ οι σχέσεις του με τον ισλαμιστικό χώρο ήταν γνωστές στην αστυνομία, που τον παρακολουθούσε μεν συστηματικά από το 2014, αλλά δεν πίστευε ότι είχε «ριζοσπαστικοποιηθεί» αρκετά για να προχωρήσει σε βίαιες ενέργειες.
«Πιστεύαμε πως δεν υπήρχε ριζοσπαστικοποίηση. Ξέραμε ότι βρισκόταν σε επαφή με ισλαμιστές που θεωρούνταν ότι βρίσκονταν ψηλά στο φάσμα της ριζοσπαστικοποίησης, αλλά δεν είχαμε καμιά ένδειξη ότι επρόκειτο να πραγματοποιήσει κάποια βίαιη ενέργεια», δήλωσε σε απολογητικό τόνο ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ, σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές.
Αστυνομικές πηγές ξεκαθάρισαν πάντως ότι ο νεαρός δεν ταξίδεψε ποτέ στη Συρία για να πολεμήσει, όπως λανθασμένα γράφτηκε τις πρώτες ώρες σε γαλλικά ΜΜΕ, παρά το γεγονός ότι ήδη από το 2014 είχε εκφράσει τη διάθεση να γίνει στρατιώτης του «Χαλιφάτου».
Στη διάρκεια της επίθεσης στη Τρεμπ, πάντως, έθεσε ως όρο «την απελευθέρωση αδελφών», ανάμεσα στους οποίους, σύμφωνα με πηγή στην υπόθεση, ήταν ο φυλακισμένος στη Γαλλία Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο μοναδικός επιζών από τα μέλη της ομάδας των τζιχαντιστών που πραγματοποίησε τις πολύνεκρες επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 (130 νεκροί). Ο Αμπντεσλάμ είναι φυλακισμένος κοντά στο Παρίσι.
Η νέα παταγώδης αποτυχία των αρχών να σταματήσουν έναν γνωστό τζιχαντιστή δημιουργεί σοβαρό πολιτικό πρόβλημα στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, που προσπαθεί να εμφανιστεί ως θεματοφύλακας του νόμου και της τάξης.
Ετσι, ο πρόεδρος συγκάλεσε χτες έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ ζήτησε και από τους νομάρχες να συγκαλέσουν μέσα στην εβδομάδα τους αξιωματούχους των υπηρεσιών (πληροφοριών, αστυνομίας, χωροφυλακής, εισαγγελίας, σωφρονιστικών ιδρυμάτων) που εμπλέκονται στην παρακολούθηση όλων των «ριζοσπαστικοποιημένων προσώπων».
