Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Δεν αποτελεί έκπληξη η «υποστήριξη» της Μαρίν Λεπέν για τον ΣΥΡΙΖΑ, γράφει η Le Monde παραθέτοντας τις δηλώσεις της επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, που βλέπει στο αποτέλεσμα των Ελληνικών εκλογών μια ευκαιρία να διαρραγεί το μέτωπο στην Ευρώπη, πριν την εκλογική αναμέτρηση την Γαλλία. Για την Λεπέν, που ετοιμάζεται να διεκδικήσει την προεδρία της Γαλλίας «υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές στην Ευρώπη…ο κόσμος στρέφεται κατά του ολοκληρωτισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των συνεργατών της, τις οικονομικές αγορές». 

«Αυτό βέβαια» λέει η Λεπέν, «δεν σημαίνει ότι έγινα ακτιβίστρια της άκρας αριστεράς! Δεν συμφωνούμε με όλο το πρόγραμμα τους, συμπεριλαμβανομένου και του μεταναστευτικού. Αλλά θα ήταν καλοδεχούμενη για εμάς μια νίκη τους». 

Το ανακάτεμα της τράπουλας

«Εν ολίγοις», συμπεραίνει η Le Monde, «η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα συμβάλει, κατά την άποψη της Μαρίν Λεπέν, στην ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστών… Και αυτό παρά το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της διατήρησης της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Η υποστήριξη αυτή σε μια αντίθετη πολιτική οικογένεια, είναι θέμα συγκεκριμένης τακτικής και δεν προορίζεται στο να γενικευθεί», λέει η «Μοντ», φέρνοντας για παράδειγμα το ότι στην Ισπανία, η Μ. Λεπέν έχει εκφράσει την ευχή μερίδα της κυβερνώσας δεξιάς, να δείξει κουράγιο αποφεύγοντας την πλήρη υποστήριξη στην ΕΕ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η τοποθέτηση της Μαρίν Λεπέν (υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ) της προσφέρει για ακόμα μια φορά, την ευκαιρία «να μπερδέψει τα χαρτιά και θολώσει τα πολιτικά δεδομένα. Δεν έχει τίποτε το αθώο το γεγονός ότι δίνει άφεση στην άκρα αριστερά. Είναι ένα επιπλέον στοιχείο στη στρατηγική της για την αποδαιμονοποίηση (του κόμματός της). Διότι όσο μεγαλύτερη είναι η σύγχυση, τόσο πιο δύσκολο είναι να αντιμετωπισθεί το ΕΜ γι’ αυτό που πραγματικά είναι, ήτοι ένα ακροδεξιό κόμμα», λέει η Le Monde.

Ειδικά, σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, η υποστήριξη της Μαρίν Λεπέν στον ΣΥΡΙΖΑ, επιτρέπει τον διαχωρισμό της από το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής. Δεν είναι η πρώτη φορά που κοιτάζει προς την άκρα αριστερά. Ήδη, από τις αρχές του 2000, η Μαρίν Λεπέν κοιτάζει προσεκτικά τι γίνεται στην άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος, καταλήγει η γαλλική εφημερίδα.