Χωρίς τυμπανοκρουσίες άρχισε χθες στις Βρυξέλλες ο πρώτος δύσκολος γύρος των μαραθώνιων συνομιλιών για την ιστορική έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., με τον Ευρωπαίο επικεφαλής διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ να προειδοποιεί πως «ο χρόνος μετρά αντίστροφα» και «τη βρετανική κυβέρνηση να δείχνει πως βρίσκεται σε πόλεμο με τον εαυτό της για τους όρους του διαζυγίου», όπως σχολίαζε εύστοχα χθες το Reuters.
Εν μέσω έκδηλης ανησυχίας στην Ε.Ε. για έλλειμμα συγκροτημένου σχεδίου σχετικά με το Brexit εκ μέρους της κυβέρνησης μειοψηφίας της Τερέζα Μέι, θετική ένδειξη συνιστά η πρώτη ρητή κυβερνητική αναγνώριση πως εκκρεμεί «οικονομικός διακανονισμός» μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών και δη «πως η Βρετανία έχει υποχρεώσεις απέναντι στην Ε.Ε. […] κι αυτές χρειάζεται να διευθετηθούν», σύμφωνα με έγγραφο της υφυπουργού για το Brexit Τζόις Ανελεϊ με αποδέκτη το βρετανικό Κοινοβούλιο.
«Αυτή η δήλωση πηγαίνει μακρύτερα συγκριτικά με πριν. Αποτρέπει ένα ηλεκτροσόκ» τόνισε με νόημα Ευρωπαίος διπλωμάτης στους Financial Times μετά την πρόσφατη αναφορά του (υπέρμαχου ενός «σκληρού» Brexit) Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, περί «εκβιαστικών ποσών», αλλά και την απαξιωτική ατάκα του για τους Ευρωπαίους την περασμένη εβδομάδα.
«Ασ’ τους να σφυρίζουν, δεν θα πάρουν δεκάρα», υπερθεμάτισε σε σχετική ερώτηση Συντηρητικού βουλευτή ο Τζόνσον, για να λάβει τη δηκτική απάντηση του Μπαρνιέ: «Δεν ακούω κανέναν να σφυρίζει, μόνο το ρολόι να χτυπάει»… Μέγα ζητούμενο βέβαια παραμένει ο προσδιορισμός των οικονομικών υποχρεώσεων που θα κληθεί να αποπληρώσει το Λονδίνο, οι οποίες υπολογίζονται σε 60-100 δισ. ευρώ.
Βροχή σχολίων
Τα άλλα αγκάθια αφορούν αφενός τα δικαιώματα των τριών εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία και του ενός εκατομμυρίου Βρετανών που ζουν στην Ε.Ε., αφετέρου τι μέλλει γενέσθαι με τα σύνορα ανάμεσα σε Ιρλανδία και Βόρεια Ιρλανδία.
«Τώρα θα βουτήξουμε στην καρδιά της υπόθεσης», είπε ο Μπαρνιέ, υποδεχόμενος στις Βρυξέλλες τον Βρετανό υπουργό για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις.
Είναι «εξαιρετικά σημαντικό» να επιτευχθεί πρόοδος, «να αναγνωρίσουμε τις διαφορές ώστε να τις διαχειριστούμε και να αναγνωρίσουμε τις ομοιότητες ώστε να τις ενισχύσουμε», δήλωσε από την πλευρά του ο Ντέιβις, δεχόμενος βροχή χλευαστικών σχολίων από τον βρετανικό Τύπο για το γεγονός πως τόσο ο ίδιος όσο και οι δύο συνεργάτες του, που συμμετείχαν στις χθεσινές συνομιλίες, δεν κρατούσαν μαζί τους κανένα απολύτως έγγραφο, σε αντίθεση με τον Μπαρνιέ και τους δικούς του συνεργάτες, που είχαν μπροστά τους ένα βουνό από χαρτιά.
«Μπορεί να έχουν καταπληκτική μνήμη ή να έκρυψαν όλη τη χαρτούρα κάτω απ’ το τραπέζι», έγραφε καυστικά η Guardian. «Εναλλακτικά, θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη πως όλοι όσοι από την Ε.Ε. παραπονιούνται ότι η κυβέρνηση δεν ξέρει τι θέλει από τις διαπραγματεύσεις, δεν έχουν εντελώς άδικο»…
Αφήνοντας την ομάδα των συνεργατών του να συνεχίσουν τις συνομιλίες με τους Ευρωπαίους, ο Ντέιβις αναχώρησε χθες από τις Βρυξέλλες, όπου θα επιστρέψει την Πέμπτη για την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου συζητήσεων με τον Μπαρνιέ και την προγραμματισμένη κοινή συνέντευξη Τύπου σχετικά με τα αποτελέσματά τους.
Εκρηκτικό κλίμα
Πίσω στο Λονδίνο, όμως, το κλίμα παραμένει εκρηκτικό για την αποδυναμωμένη κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, που νιώθει την καρέκλα της να τρίζει λόγω της έντονης εσωκομματικής δυσφορίας για το αυτογκόλ της προκήρυξης πρόωρων εκλογών που στέρησαν από τους Τόρις την αυτοδυναμία. Ο διχασμός δε του υπουργικού της συμβουλίου -μεταξύ υποστηρικτών «σκληρού» και «μαλακού» Brexit- χτυπάει κόκκινο κι αποτυπώνεται στα… αλληλομαχαιρώματα μεταξύ τους και στις διαρροές της διαμάχης τους στον Τύπο.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ, η πρωθυπουργός σκοπεύει να ανακαλέσει στην τάξη τους υπουργούς της στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο και να τους επιπλήξει πως οφείλουν «να κάνουν ιδιωτικά κάθε συζήτηση για την κυβερνητική πολιτική».
Στο στόχαστρο επικρίσεων στις εφημερίδες από συναδέλφους του στην κυβέρνηση βρέθηκε κυρίως ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, με τον ίδιο να τις αποδίδει στην επί της αρχής θέση του περί «μαλακού» Brexit προκειμένου να προστατευτεί η βρετανική οικονομία από τους κραδασμούς της εξόδου.
«Νέα ζιζάνια»
«Η κυβέρνηση των Συντηρητικών ενδιαφέρεται περισσότερο να τρώει τις σάρκες της από το να επιδείξει πρόοδο στη μνημειώδη πρόκληση του Brexit, που επέβαλε στον εαυτό της» κατήγγειλε ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Τιμ Φάρον.
Κι ενώ στις Βρυξέλλες ο Μπαρνιέ είχε ξεχωριστές ενημερωτικές συναντήσεις με τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, την πρωθυπουργό της Σκοτίας Νίκολα Στέρτζον και τον πρωθυπουργό της Ουαλίας Κάρουιν Τζόουνς, ο συντονιστής του Ευρωκοινοβουλίου για το Brexit, φιλελεύθερος Γκι Φέρχοφσταντ έσπερνε νέα ζιζάνια στη ζόρικη διαδικασία της βρετανικής αποχώρησης από την Ε.Ε., με συνέντευξή του στην Independent.
Το εκλογικό αποτέλεσμα συνιστά εν πολλοίς «απόρριψη του οράματος της Τερέζα Μέι για “σκληρό” Brexit» κι οι χειρισμοί της είναι «κάπως χαοτικοί», σημείωσε πριν προσθέσει πως πιστεύει ότι «στις διαπραγματεύσεις θα έπρεπε να εμπλακούν περισσότεροι άνθρωποι με διαφορετικές απόψεις» και δη ο Κόρμπιν κι άλλοι επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης!
Σε δηλώσεις του πριν συναντηθεί με τον Μπαρνιέ, ο ηγέτης των Εργατικών επανέλαβε πως το κόμμα του εκπροσωπεί 13 εκατομμύρια ανθρώπους και αποτελεί «μια κυβέρνηση εν αναμονή», επισημαίνοντας ξανά πως είναι «έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη των διαπραγματεύσεων για το Brexit».
