Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ετοιμος να θέσει σε δημοψήφισμα (τώρα που έχει και το… know how) την ενταξιακή πορεία της χώρας του στην Ε.Ε. ξαναδήλωσε o Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, αυτή τη φορά σε χθεσινή συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα περιμένει επ’ αόριστον στην πόρτα της εισόδου.

Ούτως ή άλλως η Ε.Ε. βρίσκεται «στα πρόθυρα της διάλυσης», υποστήριξε, επικαλούμενος το Brexit και το δυνητικά επαπειλούμενο (σε περίπτωση επικράτησης της Μαρίν Λεπέν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές) Frexit.

«Μία ή δύο χώρες δεν μπορούν να κρατήσουν ζωντανή την Ε.Ε.», ανέφερε, γι’ αυτό και «χρειάζεται μια διαφορετική χώρα σαν την Τουρκία», αλλά «τους είναι πολύ δύσκολο να εντάξουν μια μουσουλμανική χώρα».

Και φτάνοντας στο προκείμενο, εν μέσω αντιφάσεων, διεμήνυσε ότι δεν αναγνωρίζει την «αμιγώς πολιτική» (όπως τη χαρακτήρισε) απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) να ξαναθέσει από χθες -κι έπειτα από 13 χρόνια- την Τουρκία υπό καθεστώς επιτήρησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

Η απόφαση ελήφθη με 113 ψήφους υπέρ, 45 κατά και 12 αποχές. Πρακτικά επιβεβαιώνει ότι η Αγκυρα δεν πληροί τα Κριτήρια της Κοπεγχάγης.

Και αναμένεται να έχει επιπτώσεις στις ξεχωριστές -και πρακτικά ήδη «παγωμένες»- διαπραγματεύσεις για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Θέμα που θα βρεθεί στο επίκεντρο σημερινής συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Θα εξεταστεί στο άτυπο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε., την Παρασκευή, στη Μάλτα.

Και το Σάββατο αναμένεται να είναι στο τραπέζι της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής για το Brexit.

«Ιστορικό λάθος» χαρακτήρισε την απόφαση της PACE ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, τονίζοντας με νόημα ότι η χώρα του άξιζε μεγαλύτερη υποστήριξη στις προσπάθειές της «να βρει ισορροπία μεταξύ ελευθεριών και ασφάλειας», καθώς «πολέμα κατά τρομοκρατών» και ταυτόχρονα φιλοξενεί 3 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία.

Αεροεπιδρομές κατά Κούρδων

Με ανάλογο εν τω μεταξύ αφήγημα, η τουρκική πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε χθες τα ξημερώματα συντονισμένες επιδρομές κατά θέσεων των (υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ) πολιτοφυλακών YPG των Κούρδων της Συρίας, στη βορειανατολική επαρχία Χασάκα, καθώς και του PKK στη γειτονική επαρχία Σιντζάρ, στο βορειοδυτικό Ιράκ, σε απόσταση 115 χλμ. από τη μεθόριο.

«Οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν μέχρι να εξουδετερωθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης» προειδοποίησαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, κάνοντας λόγο για συνολικά 70 μαχητές νεκρούς στις χθεσινές επιχειρήσεις.

Απέφυγε πάντως να αναφερθεί και στις πληροφορίες για έξι «παράπλευρες απώλειες» στις τάξεις των πεσμεργκά τού (φίλα προσκείμενου στην Αγκυρα) ιρακινού Κουρδιστάν, που κάλεσε χθες το PKK να αποσύρει από το Σιντζάρ τους μαχητές του.

Αντίθετα, η Βαγδάτη κατήγγειλε την Αγκυρα για «παραβίαση της ιρακινής εδαφικής ακεραιότητας» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να βάλει τέλος σε αυτού του είδους τις «παρεμβάσεις».

«Η Τουρκία δεν θα μπορούσε να στείλει μαχητικά χωρίς την άδεια του [διεθνούς υπό τις ΗΠΑ] συνασπισμού», τόνισε σε ανάλογο ύφος ο συμπρόεδρος του PYD των Κούρδων της Συρίας, Σαλέχ Μουσλίμ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Sputnik.

«Με αυτήν την επίθεση, η Αγκυρα επιχειρεί να υπονομεύσει την επιχείρηση [για την ανακατάληψη] της Ράκα», επισήμαναν παράλληλα σε ανακοίνωσή τους οι YPG: «ραχοκοκαλιά» του αραβο-κουρδικού συνασπισμού SDF, που με την υποστήριξη των Αμερικανών προελαύνει προς το αρχηγείο του «Ισλαμικού κράτους».

Οχι τυχαία, οι πρώτες αυτές τουρκικές επιδρομές στα συριακά εδάφη από τα τέλη Μάρτη γίνονται με «φόντο» την (προαναγγελθείσα από την Αγκυρα) πρώτη συνάντηση του Ερντογάν με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, στον Λ. Οίκο, στα μέσα Μαΐου.

Στη χθεσινή συνέντευξη, o Ερντογάν δήλωσε αισιόδοξος για τις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Επανήλθε στα περί αναγκαιότητας απομάκρυνσης του Σύρου προέδρου Ασαντ από την εξουσία.

Και υποστήριξε ότι σε αυτήν την προοπτική δεν αντιτίθεται πια ούτε το Κρεμλίνο.