Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Παρίσι 

«Σοκ, Σεισμός, Ρωγμή» ήταν οι χθεσινοί τίτλοι των γαλλικών εφημερίδων μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εσωτερικών, ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν εξασφάλισε 24,01% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Μακρόν… μακράν για την προεδρία

Η υποψήφια της Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν συγκέντρωσε ποσοστό 21,3%. Ο συντηρητικός υποψήφιος της Κεντροδεξιάς Φρανσουά Φιγιόν απέσπασε ποσοστό 20,01% και ο αριστερός υποψήφιος Ζαν-Λικ Μελανσόν 19,58%. Ο Σοσιαλιστής Μπενουά Αμόν συγκέντρωσε ποσοστό 6,36%, ο εθνικιστής Νικολά Ντιπόν-Ενιάν 4,7%. Οι υπόλοιποι από τους 11 υποψηφίους τοποθετούνται σε ποσοστά κάτω του 2%.

Ο Ολάντ

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε χθες ότι θα ψηφίσει τον ανεξάρτητο Μακρόν. «Η παρουσία της Ακρας Δεξιάς στον δεύτερο γύρο συνιστά έναν κίνδυνο για τη χώρα μας και επιβάλλεται η κινητοποίηση και η σαφήνεια των επιλογών», τόνισε. Ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι στον δεύτερο γύρο κινδυνεύει η θέση της Γαλλίας στον κόσμο, καλώντας όλους τους ψηφοφόρους να στηρίξουν τον Μακρόν απέναντι στη Μαρίν Λεπέν.

«Αυτό που διακυβεύεται είναι η ενότητα της Γαλλίας, η συμμετοχή της στην Ευρώπη και η θέση της στον κόσμο», επισήμανε στο τηλεοπτικό διάγγελμά του και πρόσθεσε ότι θα υποστηρίξει τον πρώην υπουργό Οικονομίας επειδή είναι ο ικανότερος να ενώσει τον γαλλικό λαό.

Με εκρήξεις χαράς έκαναν δεκτό το αποτέλεσμα οι υποστηρικτές των υποψηφίων που θα αντιπαρατεθούν στον δεύτερο εκλογικό γύρο. Ο Μακρόν γιόρτασε τη νίκη του με επιδεικτικούς πανηγυρισμούς, με ένα σούπερ σόου σε γιγάντια αίθουσα και δείπνο με το επιτελείο του σε πολυτελές εστιατόριο. Η στάση του θύμισε τον… Σαρκοζί και προκάλεσε κριτικές για «αλαζονεία», γιατί «φέρθηκε σαν να γιόρταζε τη νίκη του ως πρόεδρος, ενώ είναι μόνο υποψήφιος».

Οι δύο νικητές του πρώτου γύρου ξεκίνησαν ήδη την προετοιμασία της προεκλογικής τους εκστρατείας για την τελική μονομαχία των προεδρικών εκλογών στις 7 Μαΐου. Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαβουλεύσεις για συμμαχίες στις βουλευτικές εκλογές. Τα δύο μεγάλα κόμματα της Αριστεράς και της Δεξιάς, που έως τώρα εναλλάσσονταν στην εξουσία, διοργάνωσαν μαραθώνιες συσκέψεις για να αναλύσουν τα εκλογικά αποτελέσματα.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα αποφάσισε να ζητήσει από τους ψηφοφόρους του να αποτρέψουν τη νίκη της ακροδεξιάς Λεπέν, χωρίς να δίνει «λευκή επιταγή» στον Μακρόν και χωρίς να προτείνει συμμαχία μαζί του για τις βουλευτικές εκλογές.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα κάλεσε τους ψηφοφόρους να δημιουργήσουν ανάχωμα στη Λεπέν. Επισήμανε «μια εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση για τη χώρα», καλώντας τους ψηφοφόρους της Αριστεράς να συνεχίσουν τον αγώνα στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

Οι Ρεπουμπλικανοί

Ωστόσο, ο Μελανσόν δεν θέλησε να υποδείξει προς το παρόν στους ψηφοφόρους του τις επιλογές τους. Τόνισε ότι «κάθε ένας από εσάς ξέρει ποιο είναι το καθήκον του». Επισήμανε ότι η δυναμική που αναπτύχθηκε γύρω από την υποψηφιότητά του θα επιβληθεί στο εξής ως αξεπέραστη δύναμη στην ανασύνθεση της Αριστεράς.

Μετά το «νοκ άουτ» της Δεξιάς «οι Ρεπουμπλικανοί» αποδίδουν ευθύνες στον υποψήφιό τους Φρανσουά Φιγιόν για τον αποκλεισμό από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Καταγγέλλουν ένα «λυπηρό φιάσκο», μια «ηθική ήττα». Σε πολύωρη σύσκεψη, η ηγεσία του δεξιού κόμματος εξέτασε τις κατευθυντήριες γραμμές εν όψει και των βουλευτικών εκλογών.

Οι ηγέτες της Δεξιάς έχουν διχαστεί ως προς το αν θα πρέπει να υποδείξουν στους ψηφοφόρους τους να αποτρέψουν νίκη της Λεπέν στον β΄ γύρο. Ο Φιγιόν ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές. Περνάει τη σκυτάλη στην πολιτική του οικογένεια, γιατί εκτιμά ότι δεν έχει πλέον τη «νομιμότητα» για να ηγηθεί ενός νέου εκλογικού αγώνα.

«Θα είμαι ένα απλό μέλος του κόμματος», δήλωσε. «Οφείλω να σκεφθώ τη ζωή μου διαφορετικά και να επουλώσω τις πληγές της οικογένειάς μου», τόνισε, διαβάζοντας πολύ συγκινημένος μια δήλωσή του στο πολιτικό γραφείο του κόμματος.

Ο γαλλικός Τύπος τονίζει ότι τώρα ξεκινούν τα δύσκολα για τον Μακρόν. Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν «το σοκ με τις δύο Γαλλίες», τη «βαθιά πολιτική και κοινωνική κρίση στη Γαλλία». Τονίζουν ότι η χώρα έχει διχαστεί σε δύο στρατόπεδα: τους «αντισυστημικούς» ψηφοφόρους που προωθούν την «ανανέωση» δοκιμάζοντας «νέα πρόσωπα» και τους Γάλλους που εκφράζουν οργή, δυσαρέσκεια, απόρριψη, ψηφίζοντας την ακροδεξιά Λεπέν.