Σε μια κίνηση που ίσως αποδειχθεί καταλυτική σε ό,τι αφορά το μέλλον των συνομιλιών και ειδικά τη συνάντηση των δύο ηγετών την ερχόμενη Πέμπτη ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι «δεν δικαιολογούνται οι υπερβολικές αντιδράσεις για μια απλή αναφορά, την οποία θεωρώ, ναι, ότι ήταν εσφαλμένη, όχι μόνο χρονικά, αλλά και από πλευράς στόχου». Ο πρόεδρος Αναστασιάδης μιλούσε στη Λεμεσό όπου μετέβη για να επιληφθεί των σοβαρών προβλημάτων με το λιμάνι της πόλης.
Στις δηλώσεις του ανέφερε επίσης ότι «ουδέν κόμμα ισχυρίζεται ή προβάλλει ότι η επιδιωκόμενη λύση είναι η ένωση. Αντίθετα ακόμη και όσοι αντιτίθενται στη διζωνική δικοινοτική, αυτό που προβάλλουν είναι η διαφύλαξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
»Οι όποιες φοβίες εκφράζονται από τουρκοκυπριακής πλευράς, παρά το ότι η αφορμή δόθηκε από τη δική μας πλευρά, δεν δικαιολογούνται γιατί απλούστατα υπάρχει η συμφωνία μεταξύ μας ότι η λύση που επιδιώκουμε είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».
Σε παρατήρηση ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ζητεί να επανασυζητηθεί στη Βουλή το θέμα του δημοψηφίσματος για να μεταβεί στις συνομιλίες, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι ανεξάρτητο νομοθετικό σώμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν δέχεται εντολές ή υπαγορεύσεις από οποιονδήποτε».
Κληθείς να σχολιάσει την κριτική του ΑΚΕΛ για τον χειρισμό του θέματος και επίσης ότι το ΑΚΕΛ κάλεσε και τους δύο ηγέτες να συνεχίσουν τις συνομιλίες, ο πρόεδρος είπε ότι «δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο. Σέβομαι και εκτιμώ τη σημαντική βοήθεια που το ΑΚΕΛ καταβάλλει προκειμένου να επιτευχθεί μια αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες λύση, όμως η εξίσωση δεν είναι αυτό το οποίο βοηθά».
