Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Το ακροδεξιό, αντιισλαμικό κόμμα του Χέερτ Βίλντερς προηγείται στις δημοσκοπήσεις εν όψει των βουλευτικών εκλογών της Ολλανδίας.

Η προεκλογική περίοδος στην Ολλανδία ξεκινά επισήμως αύριο Τετάρτη και όπως όλα δείχνουν το κόμμα του Βίλντερς, PVV, έρχεται πρώτο με ποσοστό 20%, ενώ δεύτερο έρχεται το κόμμα του νυν πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, το συντηρητικό VVD, με 16%.

Το κόμμα του Ρουτε βασίζεται στην ανάκαμψη της οικονομίας, μετά από τα χρόνια της λιτότητας (2012-14) για να ανακτήσει τη δημοτικότητά του.

Στις εκλογές αυτές μετέχουν 31 κόμματα και τα 14 από αυτά αναμένεται ότι θα κερδίσουν τουλάχιστον μία έδρα στο 150μελές κοινοβούλιο.

Και φυσικά, όλα τα κόμματα, εκτός από ένα, έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον Βίλντερς, οι απόψεις του οποίου θεωρούνται από πολλούς προσβλητικές ή και αντισυνταγματικές.

Ο ευρωσκεπτικιστής Βίλντερς δηλώνει θαυμαστής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και έχει χαρακτηρίσει τις βουλευτικές εκλογές της 15ης Μαρτίου έναρξη μιας «Πατριωτικής Άνοιξης» για την Ευρώπη.

Και αυτό γιατί αμέσως μετά καλούνται στις κάλπες αρχικά οι Γάλλοι, τον Απρίλιο-Μάιο και στη συνέχεια οι Γερμανοί ψηφοφόροι, τον Σεπτέμβριο και ελπίζει στα καλά αποτελέσματα των ομοϊδεατών του.

Η πολύ πιθανή πρώτη θέση του Χέερτ Βίλντερς στις εκλογές, πάντως, δεν πρόκειται να αποτελέσει έκπληξη, καθώς προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις τα δύο τελευταία χρόνια.

Επιπλέον το πολιτικό τοπίο στην Ολλανδία είναι κατακερματισμένο και είναι αναπόφευκτος ο σχηματισμός μιας πολυκομματικής κυβέρνησης συνασπισμού μετά τις εκλογές.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές, η συντριπτική πλειοψηφία των Ολλανδών δεν ψηφίζουν τον Βίλντερς και η εκλογική του νίκη είναι απίθανο να οδηγήσει στην αποχώρηση της Ολλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο κλείσιμο των συνόρων για τους μουσουλμάνους μετανάστες ή την εγκατάλειψη του ευρώ και την υιοθέτηση ενός άλλου νομίσματος, όπως προτείνει το κόμμα του.

Ωστόσο, οι Ολλανδοί πολίτες δείχνουν μεγάλη δυσπιστία έναντι των πολιτικών, καθώς δημοσκόπηση του ινστιτούτου Motivaction έδειξε ότι σχεδόν έξι στους δέκα (ποσοστό 61%) θεωρεί τους Ολλανδούς πολιτικούς «ελιτιστές, αναξιόπιστους και ανέντιμους».

Επιπλέον, περίπου 37% δήλωσε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη ποιον θα ψηφίσει.

(Με στοιχεία από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)