Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Στο Σικάγο, την πόλη όπου εκλέχθηκε γερουσιαστής, ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε την αποχαιρετιστήρια ομιλία του στον αμερικανικό λαό, λίγες μέρες προτού παραδώσει τα «κλειδιά» του Λευκού Οίκου στον Ντόναλντ Τραμπ.

Ενώπιον ενός κατάμεστου ακροατηρίου και σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης ο απερχόμενος πρόεδρος εστίασε στα επιτεύγματα της θητείας του και στη σημασία της δημοκρατίας και κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να υπερασπιστούν τα ιδανικά της χώρας και το Σύνταγμα από εξωτερικούς και εσωτερικούς κινδύνους.

Ξεκίνησε με ένα «ευχαριστώ» γιατί οι συνομιλίες με τους πολίτες τον κράτησαν ειλικρινή, εμπνευσμένο και με τη δύναμη να συνεχίσει, ενώ επισήμανε ότι «με κάνατε καλύτερο πρόεδρο» καθώς «όταν συνέρχονται οι απλοί άνθρωποι, η αλλαγή γίνεται».

«Νέος σε αυτή την πόλη, προσπαθούσα να καταλάβω και να μάθω ποιος είμαι και τι θέλω να κάνω στη ζωή μου. Εδώ σε αυτή την πόλη είδα τη δύναμη των σκληρά εργαζόμενων ανθρώπων. Εδώ σε αυτή την πόλη είδα τη δύναμη της αλλαγής, πώς αυτή έρχεται όταν εμπλακούν και την απαιτήσουν οι απλοί άνθρωποι», είπε εξηγώντας γιατί επέλεξε το Σικάγο για την τελευταία ομιλία του.

Ως επιτυχίες της κυβέρνησής του ανέφερε την ασφάλεια της χώρας από την τρομοκρατία, το πρόγραμμα κάλυψης εκατομμυρίων πολιτών στο νέο σύστημα υγείας (σ.σ. το περίφημο Obamacare ετοιμάζεται να καταργήσει ο Τραμπ), τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση των θέσεων εργασίας, την πρόοδο σε περιβαλλοντικά θέματα, αλλά και την επανεκκίνηση των σχέσεων με την Κούβα.

Τόνισε, ωστόσο, τους κινδύνους που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η χώρα: την αυξανόμενη οικονομική ανισότητα που οδηγεί τους πολίτες στην απομόνωση και τον κυνισμό, τον ρατσισμό που διχάζει την Αμερική, την αντίσταση στην υποδοχή των μεταναστών και την απομόνωση «στον δικό τους κόσμο» των πολιτών που περιβάλλονται από ομοϊδεάτες τους, σε σημείο που δεν μπορούν πια να ξεχωρίσουν την αλήθεια από το ψέμα.

Στον απόηχο της ομιλίας του για τη δημοκρατία που έδωσε κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Ομπάμα αναφέρθηκε στη σημασία του πολιτεύματος για την Αμερική και την υφήλιο, καθώς και την ευθύνη κάθε πολίτη να μην παίρνει τη Δημοκρατία ως δεδομένο, καλώντας τους Αμερικανούς να αρνηθούν να ενδώσουν στην πόλωση και στην προπαγάνδα που στοχεύει στην διάσπαση και την απομόνωση των πολιτών.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που ο Μπαράκ Ομπάμα απευθύνθηκε στη σύζυγό του.

«Μισέλ, για τα προηγούμενα 25 χρόνια υπήρξες όχι μόνο η σύζυγός μου και η μητέρα των παιδιών μου αλλά και η καλύτερη μου φίλη. Ανέλαβες ένα ρόλο τον οποίο δεν ζήτησες και τον έκανες δικό σου με χάρη, στυλ και καλό χιούμορ. Έκανες τον Λευκό Οίκο ένα μέρος που ανήκει σε όλους».

«Με έκανες περήφανο. Μας έκανες όλους περήφανους», πρόσθεσε την ώρα που οι παρευρισκόμενοι όρθιοι χειροκροτούσαν την πρώτη κυρία.

Στο τέλος της ομιλίας του ευχαρίστησε την οικογένειά του, τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και το προσωπικό του, πολλοί από τους οποίους ξεκίνησαν μαζί τους στο Σικάγο.

Και έκλεισε εκφράζοντας την αισιοδοξία του για τη νεότερη γενιά, δηλώνοντας ότι δεν θα σταματήσει να υπηρετεί τον αμερικανικό λαό και παροτρύνοντας τους Αμερικανούς να συμμετάσχουν ενεργά στα κοινά για να φέρουν όποια αλλαγή θέλουν, «όπως κάνατε πριν από οκτώ χρόνια».

«Έχω μια τελευταία χάρη να σας ζητήσω: Να πιστέψετε. Όχι στη δική μου ικανότητα να φέρω την αλλαγή, αλλά στη δική σας», είπε.

«Ναι, μπορούμε. Ναι, το καταφέραμε, Να, μπορούμε. Το να σας υπηρετήσω ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου, σας ευχαριστώ», ήταν τα τελευταία λόγια του.