Ο Μπιλ Γκέιτς δήλωσε ότι «μετανιώνει» που γνώρισε τον Τζέφρι Έπστιν την ώρα που η πρώην σύζυγός του Μελίντα Φρεντς, τον καλεί να δώσει απαντήσεις σχετικά με την παρουσία του στα αρχεία που αποχαρακτηρίστηκαν την περασμένη Παρασκευή από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και δόθηκαν στη δημοσιότητα δείχνοντας τη σχέση του με τον αποθανόντα καταδικασμένο για παιδοβιασμούς και μαστροπεία.
Το όνομα του Μπιλ Γκέιτς εμφανίζεται σε χιλιάδες αποτελέσματα στα δημοσιοποιημένα αρχεία ωστόσο αντικείμενο συζήτησης είναι το γεγονός ότι σε ένα από τα email φαίνεται να θέλει να δώσει φαρμακευτική αγωγή στην Μελίντα Φρεντς, εν αγνοία της. Στα συγκεκριμένα μηνύματα διατυπώνονται ισχυρισμοί ότι ο δισεκατομμυριούχος κόλλησε σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα μετά από συνευρέσεις του με διάφορες γυναίκες – χωρίς να προσδιορίζεται η ηλικία τους – και για να μην αποκαλυφθεί ήθελε να χορηγήσεις κρυφά αντιβιοτικά στην τότε σύζυγό του.
Το γραφείο του Μπιλ Γκέιτς μετά τη δημοσιοποίηση εξέδωσε αμέσως μια δήλωση καταδικάζοντας τον «απολύτως παράλογο και εντελώς ψευδή» ισχυρισμό. Σήμερα, τελικά μίλησε και ο ίδιος στο αυστραλιανό τηλεοπτικό κανάλι 9News αρνήθηκε τον ισχυρισμό ως «ψευδή» και υπαινίχθηκε ότι ο Έπστιν προσπαθούσε να τον εκβιάσει και να τον δυσφημίσει. «Προφανώς, ο Τζέφρι έγραψε ένα email στον εαυτό του. Αυτό το email δεν στάλθηκε ποτέ. Το email είναι ψευδές», είπε ο Γκέιτς. «Δεν ξέρω τι σκεφτόταν εκείνη τη στιγμή. Μήπως προσπαθούσε να με προσβάλει με κάποιον τρόπο; Μετανιώνω για κάθε λεπτό που πέρασα μαζί του και ζητώ συγγνώμη που το έκανα αυτό», ανέφερε επίσης.
Ο Γκέιτς δήλωσε επίσης ότι γνώρισε τον Έπστιν το 2011 και ότι δείπνησε μαζί του σε αρκετές περιπτώσεις για να συζητήσουν επενδύσεις σε προτεινόμενα επιστημονικά εγχειρήματα. Επέμεινε ότι δεν πήγε ποτέ στο ιδιωτικό νησί του στην Καραϊβική, όπου φέρεται να έχουν κακοποιηθεί αμέτρητα κορίτσια.
«Το επίκεντρο ήταν πάντα ότι γνώριζε πολλούς πολύ πλούσιους ανθρώπους και έλεγε ότι μπορούσε να τους πείσει να δώσουν χρήματα για την παγκόσμια υγεία. Κοιτώντας πίσω, αυτό ήταν ένα αδιέξοδο», είπε ο Γκέιτς.
«Ήμουν ανόητος που πέρασα χρόνο μαζί του. Ήμουν ένας από τους πολλούς που μετανιώνουν που τον γνώρισαν. Όσο περισσότερα στοιχεία βγαίνουν στη δημοσιότητα, τόσο πιο ξεκάθαρο γίνεται ότι, αν και ο χρόνος που πέρασα μαζί του ήταν λάθος, δεν έχει καμία σχέση με αυτού του είδους τη συμπεριφορά».
Η πρώην σύζυγός του σε συνέντευξή της μετά τις δηλώσεις του Γκέιτς στο NPR χαρακτηρίζει τη δημοσίευση «λογοδοσία προς την κοινωνία»
Την Τετάρτη, η Ρεπουμπλικανή βουλευτής της Νότιας Καρολίνας Νάνσι Μέις δήλωσε ενημέρωσε τον Τζέιμς Κόμερ, πρόεδρο της επιτροπής του Κογκρέσου που ερευνάτην υπόθεση Έπστιν προκειμένου να κληθεί να καταθέσει ο Μπιλ Γκέιτς. Υπενθυμίζεται ότι στην ίδια επιτροπή αναμένεται να καταθέσουν τη Δευτέρα, ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον, των οποίων τα ονόματα επίσης εμφανίζονται στα αρχεία του Έπστιν.
