Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Μετά τις άκαρπες διπλωματικές επαφές που έλαβαν χώρα στον Λευκό Οίκο και έπειτα από τις νέες απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την απόκτηση της Γριλανδίας, πολλά ευρωπαϊκά κράτη αποφάσισαν να ανταποκριθούν στο αίτημα της Δανίας για αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο νησί

Ωστόσο, ο Τραμπ δεν φαίνεται διατεθειμένος να διαφοροποιήσει τα σχέδιά του για τη Γριλανδία, ούτε… πτοείται από την ανάπτυξη στρατευμάτων, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει η Ουάσινγκτον. 

Σήμερα, λοιπόν, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε αφενός ότι η συνάντηση μεταξύ Αμερικανών αξιωματούχων και εκπροσώπων της Δανίας και της Γριλανδίας ήταν παραγωγική, αφετέρου προειδοποίησε ότι η αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στη Γριλανδία δεν θα επηρεάσει το πώς σκέπτεται ο πρόεδρος Τραμπ για το έδαφος αυτό.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε συγκεκριμένα ότι η ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατευμάτων στη Γριλανδία «δεν έχει κανέναν αντίκτυπο στον στόχο (του Ντόναλντ Τραμπ) να αποκτήσει» το αυτόνομο έδαφος της Δανίας. Και πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι η ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ευρώπη επηρεάζει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων του προέδρου και αυτό δεν έχει κανέναν αντίκτυπο στον στόχο του να αποκτήσει τη Γριλανδία».

Διάλογο και διπλωματία προκρίνει η Γριλανδία

Ο πρωθυπουργός της Γριλανδίας Γενς-Φρέντερικ Νίλσεν, τάχθηκε σήμερα υπέρ του διαλόγου, λέγοντας: «Ο διάλογος και η διπλωματία είναι ο σωστός δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε, ακόμη και όταν τα διακυβεύματα είναι υψηλά και η πίεση είναι αισθητή».

Ο Νίλσεν χαιρέτισε το γεγονός ότι ο διάλογος βρίσκεται πλέον «σε εξέλιξη» μετά τη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Δανίας και της Γριλανδίας και του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς και του υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, οι οποίοι ανέφεραν «θεμελιώδεις διαφορές».

Ευρωπαϊκές δηλώσεις για στρατιωτική ενίσχυση του νησιού

Στην ανάγκη ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας της Γαλλίας, αλλά και συνολικά της Ευρώπης, σε μία περίοδο που «κάποιοι κινούνται προς μία νέα αποικιοκρατία», εστίασε τη φετινή του ομιλία προς τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν. Αναφερόμενος ειδικότερα στη Γριλανδία, ο πρόεδρος Μακρόν (αφού ανακοίνωσε την ενίσχυση, εντός των προσεχών ημερών, της εκεί γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας με χερσαίες, εναέριες και θαλάσσιες δυνάμεις) ανέφερε ότι η Γαλλία και η Ευρώπη πρέπει να είναι παρούσες οπουδήποτε απειλείται η κυριαρχία κράτους μέλους της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι η Γριλανδία είναι έδαφος ευρωπαϊκό που ανήκει στην επικράτεια της Δανίας, κράτους μέλους της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Η Ολλανδία και η Φινλανδία προστέθηκαν στις ευρωπαϊκές χώρες που ανακοινώνουν ότι στέλνουν στρατιωτικό προσωπικό στη Γριλανδία. «Η ασφάλεια στην περιοχή της Αρκτικής (συμπεριλαμβανομένης της Γριλανδίας) είναι στρατηγικής σημασίας για όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Άμυνας Ρούμπενς Μπρέκελμανς σε ανακοίνωσή του. «Γι’ αυτό η Ολλανδία συμμετέχει, μαζί με άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, σε κοινή αποστολή αναγνώρισης στη Γριλανδία στο πλαίσιο μιας στρατιωτικής άσκησης στην Αρκτική», πρόσθεσε. «Το υπουργείο Άμυνας θα στείλει έναν αξιωματικό του ναυτικού», διευκρίνισε ο Μπρέκελμανς.

Παράλληλα το υπουργείο Άμυνας της Φινλανδίας ανακοίνωσε πως θα στείλει δύο στρατιωτικούς αξιωματικούς συνδέσμους στη Γριλανδία για να διερευνήσουν πιθανές εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Οι ανακοινώσεις του Άμστερνταμ και του Ελσίνκι ακολουθούν τις αντίστοιχες της Γαλλίας, της Σουηδίας, της Γερμανίας και της Νορβηγίας, χώρες που έχουν επίσης ανακοινώσει την ανάπτυξη στρατιωτικού προσωπικού σε αυτή την περιοχή της Αρκτικής.

► Όσο για τη Ρωσία, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο η Δύση να συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι η Ρωσία και η Κίνα απειλούν τη Γριλανδία, ενώ τόνισε με νόημα ότι η κρίση σχετικά με το έδαφος της έδειξε την ασυνέπεια της Δύσης ως προς την εφαρμογή της λεγόμενης τάξης που «βασίζεται σε κανόνες».