Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Την Πέμπτη οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν κυρώσεις σε βάρος άλλων δύο δικαστών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, οι οποίοι διεξήγαγαν έρευνα για το Ισραήλ, ο πρωθυπουργός του οποίου Μπενιαμίν Νετανιάχου βρίσκεται στο στόχαστρο εντάλματος σύλληψης που έχει εκδώσει το ΔΠΔ από το Νοέμβριο του 2024. Οι δικαστές που στοχοθετήθηκαν –ο Γκότσα Λορντκιπανίντζε (Γεωργία) και ο Ερντενεμπαλσούρεν Ντάμντιν (Μογγολία)– είχαν ψηφίσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα κατά του ισραηλινού αιτήματος να κλείσει το ΔΠΔ μια έρευνα για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα.

Σήμερα ο ΟΗΕ καταδίκασε την Ουάσινγκτον για την κλιμάκωση των «αντιποίνων» κατά των διεθνών θεσμών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις σε εννέα δικαστές και εισαγγελείς του ΔΠΔ για τις έρευνές τους για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν από το Ισραήλ.

«Η ανακοίνωση χθες των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος άλλων δύο δικαστών του ΔΠΔ συνιστά μια νέα κλιμάκωση των αντιποίνων κατά των διεθνών θεσμών», έγραψε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ. «Τέτοιες κυρώσεις κατά των δικαστών, όπως και κατά των εισαγγελέων και των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, αντιβαίνουν στο κράτος δικαίου και στην απονομή της δικαιοσύνης», τόνισε επίσης η Ύπατη Αρμοστεία.

► Ο Αμερικανικός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο υποστήριξε την Πέμπτη ότι οι δικαστές στους οποίους επιβλήθηκαν πολύ πρόσφατα οι κυρώσεις, είχαν ψηφίσει στην αρχή της εβδομάδας υπέρ της διατήρησης αυτών των ενταλμάτων σύλληψης. Η Ουάσινγκτον επέβαλε επίσης κυρώσεις τον Ιούλιο στην Φραντσέσκα Αλμπανέζε, την ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, η οποία κατηγόρησε επανειλημμένα το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα.