Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Την περασμένη εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι επιβάλλει δασμούς ύψους 25% στη (φίλη) Ινδία, προσθέτοντας πως θα της βάλλει κι έναν επιπλέον φόρο επειδή αγοράζει στρατιωτικό εξοπλισμό και πετρέλαιο από τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Τραμπ, η αγορά πετρελαίου από τη Ρωσία επιτρέπει τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία.

Σήμερα, ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε εκ νέου την Ινδία. Όπως δήλωσε, σχεδιάζει να αυξήσει σημαντικά τους δασμούς 25% που θα επιβάλει στα προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Ινδία, καθώς η ασιατική χώρα αγοράζει «μεγάλες ποσότητες ρωσικού πετρελαίου».

«Η Ινδία δεν αγοράζει μόνο τεράστιες ποσότητες ρωσικού πετρελαίου, αλλά στη συνέχεια, μεγάλο μέρος του πετρελαίου που αγοράζει, το πουλάει στην Ανοιχτή Αγορά αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη. Δεν τους νοιάζει πόσοι άνθρωποι στην Ουκρανία σκοτώνονται από τη Ρωσική Πολεμική Μηχανή», δήλωσε ο Τραμπ σε ανάρτηση στο Truth Social.

«Εξαιτίας αυτού, θα αυξήσω σημαντικά τους δασμούς που καταβάλλει η Ινδία στις ΗΠΑ», συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος. Δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με το νέο ύψος του δασμολογικού συντελεστή.

Η στάση της Ινδίας

H σχέση μεταξύ Ινδίας και ΗΠΑ αντιμετωπίζει μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις των τελευταίων δεκαετιών, καθώς το Νέο Δελχί αντιμετωπίζει ένα σοβαρό δίλημμα, έχοντας να επιλέξει μεταξύ υψηλών δασμών ή εγκατάλειψης του φθηνού πετρελαίου.

Σημειώνεται ότι το Σαββατοκύριακο, δύο πηγές της ινδικής κυβέρνησης δήλωσαν στο Reuters ότι η Ινδία θα συνεχίσει να αγοράζει πετρέλαιο από τη Ρωσία παρά τις απειλές του Τραμπ. 

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι έγινε από τους πρώτους ηγέτες που φιλοξενήθηκαν στον Λευκό Οίκο από την νέα κυβέρνηση Τραμπ, με τους δύο άντρες να αγκαλιάζονται και να κάνουν λόγο για τη «μεγάλη φιλία» τους. Το τελευταίο διάστημα, η Ινδία είχε αρχίσει να θεωρεί τις ΗΠΑ ως έναν από τους ισχυρότερους και πιο αξιόπιστους εταίρους της, με τη συνεργασία τους να επεκτείνεται σε όλους τους τομείς: από την περιφερειακή ασφάλεια και άμυνα έως το διμερές εμπόριο, τις πληροφορίες και την τεχνολογία.

Επισημαίνεται επίσης ότι η Κίνα, που είναι ο άλλος μεγάλος αγοραστής ρωσικού πετρελαίου, δεν έχει λάβει παρόμοιες απειλές. Ούτε και η Τουρκία.