Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μίλησε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν για την Ουκρανία σήμερα, αφότου ο αντιπρόεδρος Τζ. Ντ. Βανς δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να αποχωρήσει από την ειρηνευτική διαδικασία και να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «αυτός δεν είναι ο πόλεμός μας».
Λίγο πριν από την κλήση, ο Βανς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ουάσινγκτον αναγνώρισε ότι υπήρχε «ένα μικρό αδιέξοδο εδώ». «Και νομίζω ότι ο πρόεδρος θα πει στον Πρόεδρο Πούτιν: "Κοίτα, σοβαρά μιλάς; Είσαι ειλικρινής γι' αυτό;"» είπε ο Βανς καθώς ετοιμαζόταν να αναχωρήσει από την Ιταλία.
«Νομίζω ειλικρινά ότι ο Πρόεδρος Πούτιν δεν ξέρει ακριβώς πώς να βγει από τον πόλεμο», είπε ο Βανς. Είπε ότι «για το τανγκό χρειάζονται δύο. Ξέρω ότι ο Πρόεδρος είναι πρόθυμος να το κάνει αυτό, αλλά αν η Ρωσία δεν είναι πρόθυμη να το κάνει αυτό, τότε τελικά θα πούμε απλώς ότι αυτός δεν είναι ο πόλεμός μας... Θα προσπαθήσουμε να τον τερματίσουμε, αλλά αν δεν μπορέσουμε να τον τερματίσουμε, τελικά θα πούμε: "Ξέρετε κάτι; Άξιζε μια προσπάθεια, αλλά δεν θα κάνουμε τίποτα άλλο"».
Η γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λίβιτ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Τραμπ ήθελε να δει μια εκεχειρία, αλλά ότι είχε «κουραστεί και απογοητευτεί και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης». Ερωτηθείσα εάν ένα πακέτο δευτερογενών κυρώσεων κατά της Ρωσίας παραμένει στο τραπέζι, απάντησε: «Νομίζω ότι όλα είναι στο τραπέζι».
Ο Τραμπ, ο οποίος έχει υποσχεθεί να φέρει ένα γρήγορο τέλος στον πιο θανατηφόρο πόλεμο της Ευρώπης από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έχει επανειλημμένα ζητήσει κατάπαυση του πυρός έπειτα από χρόνια κατά τα οποία η Ουάσινγκτον ενώθηκε με άλλες δυτικές χώρες στον εξοπλισμό της Ουκρανίας.
Υπό την πίεση του Τραμπ, αντιπρόσωποι από τις εμπόλεμες χώρες συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη για πρώτη φορά από το 2022, αν και δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε εκεχειρία. Το Κίεβο λέει ότι είναι έτοιμο για εκεχειρία τώρα. Η Μόσχα λέει ότι πρέπει πρώτα να πληρούνται οι όροι.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε σύντομη τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο, πριν από την τηλεφωνική συνομιλία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε πηγή που γνωρίζει το θέμα. Ο Τραμπ τηλεφώνησε στον Ζελένσκι «για λίγα λεπτά» πριν από την τηλεφωνική του συνομιλία με τον ηγέτη του Κρεμλίνου, δήλωσε η πηγή στο Reuters. Το γραφείο του Ουκρανού προέδρου δεν σχολίασε αμέσως όταν ρωτήθηκε σχετικά με την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν δηλώσει ότι θέλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες να συμμετάσχουν στην επιβολή νέων αυστηρών κυρώσεων στη Ρωσία για την άρνηση εκεχειρίας. Οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας μίλησαν με τον Τραμπ την Κυριακή πριν από την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Πούτιν.
Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε σήμερα ότι η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Τραμπ και Πούτιν ήταν σε εξέλιξη, όπως και το Κρεμλίνο. Ο Πούτιν μιλούσε από το ρωσικό θέρετρο Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ ο Τραμπ βρισκόταν στην Ουάσινγκτον.
Ειρήνη ή πόλεμος
Η κυβέρνηση του Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρόσθετες κυρώσεις εάν δεν λάβει σοβαρά υπόψη τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Η υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας δήλωσε επίσης ότι πιστεύει ότι η Μόσχα σκόπευε να εκτοξεύσει έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο την Κυριακή, αν και δεν υπήρξε επιβεβαίωση από τη Ρωσία ότι το είχε πράξει.
Τον Ιούνιο του 2024, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ουκρανία πρέπει επίσημα να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της για το ΝΑΤΟ και να αποσύρει τα στρατεύματά της από ολόκληρη την επικράτεια τεσσάρων ουκρανικών περιοχών που διεκδικεί η Ρωσία.
Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των Ευρωπαίων ηγετών με τον Τραμπ την Κυριακή, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στο X: «Αύριο ο Πρόεδρος Πούτιν πρέπει να δείξει ότι θέλει ειρήνη αποδεχόμενος την 30ήμερη άνευ όρων κατάπαυση του πυρός που πρότεινε ο Πρόεδρος Τραμπ και υποστηρίχθηκε από την Ουκρανία και την Ευρώπη».
Ο Πούτιν είναι επιφυλακτικός απέναντι σε μια κατάπαυση του πυρός και λέει ότι οι μάχες δεν μπορούν να διακοπούν μέχρι να πληρωθούν όροι, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής της παροχής όπλων από τη Δύση στο Κίεβο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας