«Βλαδίμηρε ΣΤΑΜΑΤΑ! Πέντε χιλιάδες στρατιώτες πεθαίνουν κάθε εβδομάδα. Ας ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΜΕ με την ειρηνευτική συμφωνία».
Με ένα ασυνήθιστα δυσαρεστημένο ύφος απευθύνθηκε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, με ανάρτησή του στην προσωπική του πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social.
Είχε προηγηθεί η καταιγιστική επίθεση της Ρωσίας στο Κίεβο με πυραύλους και drones το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη, που μέχρι τον τελευταίο χθεσινοβραδινό απολογισμό είχε αφήσει πίσω της τουλάχιστον 12 νεκρούς και περίπου 90 τραυματίες.
Πριν από αυτήν, ο Τραμπ είχε επιρρίψει στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τη μη επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας διότι επιμένει, μεταξύ πολλών άλλων, να του επιστραφεί η Κριμαία.
Παράλληλα ο ίδιος ο Τραμπ είχε δυναμιτίσει τη σύνοδο της Τετάρτης για την Ουκρανία στο Λονδίνο, που υποβαθμίστηκε σε συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων, καθώς απέσυρε τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο.
«Δεν είμαι ευχαριστημένος με τα ρωσικά πλήγματα στο ΚΙΕΒΟ. Δεν ήταν αναγκαία και έγιναν σε πολύ κακή χρονική στιγμή», έγραψε επίσης ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος είχε υποσχεθεί να λήξει τον πόλεμο στην Ουκρανία «μέσα σε μια μέρα», ενώ μόλις συμπλήρωνε τις πρώτες 100 μέρες του στην εξουσία.
Ωστόσο, ο Τραμπ δεν βιάζεται. «Εχω τη δική μου προθεσμία», είπε χθες σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Γιόνας Γκαρ Στέρε.
Είπε επίσης πως πιστεύει ότι ο Πούτιν θα τον ακούσει μετά τη θυμωμένη ανάρτησή του στο Truth Social. Πρόσθεσε ότι δεν έχει δηλώσει πίστη σε καμία πλευρά και ότι το μόνο του μέλημα είναι να σώσει ζωές.
«Ασκούμε πολλή πίεση στη Ρωσία και η Ρωσία το γνωρίζει αυτό», είπε επίσης, σαν σε απάντηση στον Ζελένσκι, ο οποίος επέστρεψε χθες εσπευσμένα από επίσημη επίσκεψη στη Νότια Αφρική μετά την αιματηρή επίθεση στο Κίεβο και σε ανάρτησή του στο τουίτερ (Χ) έγραψε: «Ακόμα και εν μέσω των διεθνών διπλωματικών προσπαθειών για τον τερματισμό αυτού του πολέμου, η Ρωσία συνεχίζει να σκοτώνει αμάχους. Αυτό σημαίνει πως ο Πούτιν δεν φοβάται».
«Χρειάζονται δύο για το τανγκό και για μια συμφωνία», συνέχισε ο Τραμπ, σημειώνοντας πως «η Ουκρανία έχει πληγεί πολύ άσχημα και πιστεύω πραγματικά πως θέλει να κάνει συμφωνία». Δήλωσε δε αισιόδοξος στους δημοσιογράφους, τονίζοντας πως «οι επόμενες μέρες θα είναι πολύ σημαντικές για τον πόλεμο στην Ουκρανία».
Μεγάλα τραμπικά λόγια ή βάσιμη εκτίμηση; Κάποιος «κακεντρεχής» νους πάντως θα συνέδεε τις χθεσινές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου με τις πιθανές εξελίξεις στο μέτωπο των συνομιλιών για τα ουκρανικά ορυκτά.
Ο Ουκρανός υπουργός Οικονομικών, Σερχίι Μάρτσενκο, δήλωσε χθες ότι το Κίεβο και η Ουάσινγκτον έχουν σημειώσει πρόοδο στις συνομιλίες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την προνομιακή πρόσβαση των ΗΠΑ στον ορυκτό πλούτο της Ουκρανίας, παρόλο που δεν προβλέπεται μια οριστική συμφωνία αυτή την εβδομάδα. Πάνω από όλα οι δουλειές...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας