Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σε άλλο επίπεδο έχει περάσει η σύγκρουση της Ουάσιγκτον με την Τεχεράνη, αλλά και η προσπάθεια να φιμωθεί το κίνημα ενάντια στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, που έχει κοστίσει τη ζωή χιλιάδων αμάχων στον παλαιστινιακό θύλακα, τόσο λόγω των μαχών όσο και εξαιτίας της πείνας και των ασθενειών.

Από το ξέσπασμα του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου 2023, έχουν γίνει πολλές μαζικές κινητοποιήσεις υπέρ των Παλαιστινίων απ’ άκρου σ’ άκρο των ΗΠΑ, ειδικά σε πανεπιστημιουπόλεις. Πολλές από αυτές τις κινητοποιήσεις κατεστάλησαν από την αστυνομία με τη χρήση βίας, ενώ βρέθηκαν αντιμέτωποι με διώξεις ή προσωπικές και επαγγελματικές επιθέσεις ακόμη και καθηγητές που υπερασπίστηκαν των αγώνα των φοιτητών που κατήγγελλαν την ισραηλινή βία.

Η διευθύντρια των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών (DNI), των ΗΠΑ, Αβρίλ Χέινς, ισχυρίστηκε ότι το Ιράν, χώρα που υποστηρίζει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, όχι μόνο ενθαρρύνει και υποκινεί διαδηλώσεις στις ΗΠΑ εναντίον του πολέμου στη Γάζα, υποστηρίζοντας πως πληρώνει διαδηλωτές.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, παράγοντες συνδεόμενοι με την ιρανική κυβέρνηση δρουν για να εκμεταλλευθούν τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις εναντίον του πολέμου στη Γάζα», δήλωσε με ανακοίνωσή της η Χέινς, η οποία επιβλέπει και συντονίζει αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης της CIA.

«Παρατηρήσαμε παράγοντες συνδεόμενους με την ιρανική κυβέρνηση να παριστάνουν τους ακτιβιστές στο διαδίκτυο, επιδιώκοντας να ενθαρρύνουν διαδηλώσεις κι ακόμη και προσφέροντας οικονομική υποστήριξη σε διαδηλωτές», πρόσθεσε.

Σε μια προσπάθεια να λειάνει τις εντυπώσεις, πρόσθεσε πάντως ότι «αυτό δεν θέτει υπό αμφισβήτηση την ειλικρίνεια ούτε την καλή πίστη Αμερικανών που διαδηλώνουν» και πως «η ελευθερία της έκφρασης διαφόρων απόψεων, όταν εκφράζονται χωρίς βία, είναι κεντρική για τη δημοκρατία μας, όμως είναι σημαντικό να προειδοποιούμε για τους ξένους παράγοντες οι οποίοι εκμεταλλεύονται τους διαλόγους μας για τους δικούς τους σκοπούς».

Η Αβρίλ Χέινς είπε επίσης ότι το Ιράν «γίνεται ολοένα πιο επιθετικό στις προσπάθειες επηρεασμού στο εξωτερικό, επιδιώκοντας να ευνοήσει τις συγκρούσεις και να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς μας» και υποσχέθηκε ότι οι υπηρεσίες της θα δημοσιοποιούν «τακτικά» πληροφορίες για τις απόπειρες πολιτικής χειραγώγησης από πλευράς ξένων παραγόντων, εν μέσω εκλογικής χρονιάς.