Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε την αποδέσμευση στρατιωτικής βοήθειας 250 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία. Πρόκειται για το τελευταίο πακέτο κονδυλίων, εν αναμονή ψηφοφοριών στο αμερικανικό Κογκρέσο για την έγκριση νέων.
Το πακέτο όπλων περιλαμβάνει αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger, επιπλέον πυρομαχικά Himars, αντιτεθωρακισμένα συστήματα AT-4, πυροβολικό και πυρομαχικά φορητών όπλων. Είναι η 54η εκταμίευση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία από την κυβέρνηση Μπάιντεν από τον Αύγουστο του 2021.
Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες προτείνουν στις ομάδες εργασίας των χωρών G7 να διερευνήσουν τρόπους για την κατάσχεση 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, ανέφεραν την Πέμπτη οι Financial Times. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, με την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιαπωνίας και του Καναδά, πρότειναν να προχωρήσουν οι προπαρασκευαστικές εργασίες έτσι ώστε οι ηγέτες της G7 να είναι έτοιμοι να εξετάσουν το μέτρο στην επόμενη συνάντηση τέλη Φεβρουαρίου.
«Είναι επιτακτική ανάγκη το Κογκρέσο να δράσει άμεσα, το συντομότερο δυνατό, για να προωθήσει τα συμφέροντα εθνικής ασφαλείας μας βοηθώντας την Ουκρανία να αμυνθεί», υπογράμμισε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.
«Ευχαριστούμε για τη βοήθειά σας. Θα νικήσουμε», σχολίασε χθες βράδυ ο γενικός γραμματέας της ουκρανικής προεδρίας Αντρίι Γέρμακ μέσω X.
Η τελευταία βοήθεια έγινε με τη χρήση της προεδρικής αρχής απόσυρσης, ενός εργαλείου εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, το οποίο επιτρέπει την ταχεία παράδοση μετοχών του υπουργείου Άμυνας σε ξένες χώρες σε συνθήκες κρίσης. Σε άλλη πρόσφατη περίπτωση, το PDA χρησιμοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 για να βοηθήσει την Ταϊβάν με ένα πακέτο όπλων 345 εκατομμυρίων δολαρίων για την άμυνά της ενάντια στην αυξανόμενη στρατιωτική πίεση από την Κίνα.
Ο Λευκός Οίκος είχε προειδοποιήσει πως θα καταγραφόταν «έλλειψη πόρων» για την Ουκρανία ως «το τέλος της χρονιάς», καθώς οι χρηματοδοτήσεις «εξαντλούνται», όπως το έθεσε τη 18η Δεκεμβρίου ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της προεδρίας Τζον Κέρμπι.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι πήγε στα μέσα Δεκεμβρίου στην Ουάσιγκτον για να ασκήσει πίεση. Όμως, σχεδόν δυο χρόνια μετά το ξέσπασμα του πολέμου -κατά τη διάρκεια του οποίου το Κογκρέσο ενέκρινε συνολικά βοήθεια 110 δισεκ. δολαρίων για το Κίεβο-, η συνέχιση της αμερικανικής υποστήριξης «για όσο χρειαστεί» μοιάζει να έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση.
Οι κοινοβουλευτικοί επιστρέφουν στην Ουάσιγκτον την 8η Ιανουαρίου. Στη Γερουσία, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί έχουν εκφράσει την πρόθεση να περάσουν νομοσχέδιο για τη βοήθεια στο Κίεβο -εκτός από την στρατιωτική πτυχή, το πακέτο έχε επίσης ανθρωπιστική και μακροοικονομική. Τα πράγματα ωστόσο είναι πιο περίπλοκα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι.
