• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 12.6°C
  2 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.2°C / 12.2°C
  1 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 13.0°C
  3 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 3.9°C / 7.2°C
  0 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.6°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 9.3°C
  1 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 5.6°C
  1 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.8°C
  3 BF
  91%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 10.9°C
  1 BF
  93%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  5 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  3 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 13.7°C
  2 BF
  75%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 8.4°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 7.5°C / 12.3°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  1 BF
  94%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.2°C / 12.1°C
  2 BF
  87%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 10.0°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 6.1°C / 6.1°C
  1 BF
  85%
AP Photo/Jose Luis Magana

Το μέλλον του χαπιού στις ΗΠΑ βρίσκεται στα χέρια ενός υπερσυντηρητικού δικαστή του Τέξας

 • A-
 • A+

Το χάπι άμβλωσης κινδυνεύει να απαγορευθεί στο σύνολο των ΗΠΑ: το μέλλον του κρίνεται από έναν συντηρητικό δικαστή στο Τέξας, από τον οποίο οι αντίπαλοι της άμβλωσης ζητούν να αναστείλει την άδειά του.

Ο Μάθιου Κατσμάρεκ, που έχει διατελέσει δικηγόρος χριστιανικής οργάνωσης και διορίστηκε ομοσπονδιακός δικαστής από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, άκουσε χθες τα επιχειρήματα των δύο αντίπαλων πλευρών: της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν και μιας ομάδας αντιπάλων της άμβλωσης υπό την Ένωση Ιπποκρατικής Ιατρικής με έδρα το Τέξας, η οποία προσέφυγε δικαστικά ζητώντας να ανακληθεί η ομοσπονδιακή άδεια που δόθηκε πριν 22 χρόνια στη μιφεπριστόνη.

Ο Κατσμάρεκ ζήτησε από τους ενάγοντες να εξηγήσουν πώς θα μπορέσει να ανακαλέσει την άδεια ενός σκευάσματος που κυκλοφορεί εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ.

Ο δικαστής άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να εκδώσει μια πιο περιορισμένης ισχύος απόφαση, επιτρέποντας να συνεχιστεί η διάθεση του σκευάσματος, αλλά επιβάλλοντας κάποιους περιορισμούς που έχουν αρθεί επί προεδρίας Μπάιντεν, όπως η απαίτηση η μιφεπριστόνη να δίνεται μόνο με φυσική παρουσία και να μην αποστέλλεται μέσω ταχυδρομείου.

Ο Κατσμάρεκ δεσμεύθηκε να εκδώσει την απόφασή του “το συντομότερο δυνατό”, όπως ανέφεραν οι λίγοι δημοσιογράφοι που βρίσκονταν στην αίθουσα του δικαστηρίου στο Αμαρίλο του Τέξας.

Αυτή η υπόθεση ενδέχεται να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ, όπως αυτές που είχε η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ τον Ιούνιο, όταν ακύρωσε την ιστορική απόφαση του 1973 η οποία προστάτευε το δικαίωμα στην άμβλωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Έκτοτε δώδεκα από τις 50 αμερικανικές πολιτείες έχουν απαγορεύσει εντελώς τις αμβλώσεις, ενώ πολλές άλλες έχουν υιοθετήσει πολύ αυστηρούς περιορισμούς, σύμφωνα με το ινστιτούτο Guttmacher.

Αυτή τη φορά, η απόφαση του δικαστηρίου του Τέξας μπορεί να αφορά όλες τις πολιτείες, ακόμη και όσες προστατεύουν το δικαίωμα στην άμβλωση, και να επηρεάσει τις περίπου 500.000 γυναίκες που χρησιμοποιούν ετησίως το χάπι άμβλωσης. Οι ενάγοντες ζητούν από τον Κατσμάρεκ να αναστείλει τις πωλήσεις της μιφεπριστόνης μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση της υπόθεσης.

Για την πρόεδρο της οργάνωσης Planned Parenthood, την Αλέξις ΜακΓκιλ Τζόνσον, “η υπόθεση του Αμαρίλο είναι μια υπενθύμιση για όλους όσοι πίστευαν ότι δεν τους αφορούσε” η απόφαση του Ανώτατο Δικαστηρίου επειδή ζουν σε πολιτεία που προστατεύει το δικαίωμα στην άμβλωση.

“Πολιτική πάνω από την επιστήμη”

Τον Νοέμβριο μια ομάδα γιατρών και οργανώσεων κατά της άμβλωσης προσέφυγαν εναντίον της ρυθμιστικής αρχής Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) η οποία ενέκρινε τη μιφεπριστόνη, ένα από τα δύο χάπια που χρησιμοποιούνται για τις αμβλώσεις.

Οι ενάγοντες κατηγορούν την FDA ότι επέλεξε “την πολιτική και όχι την επιστήμη” εγκρίνοντας το σκεύασμα αυτό που μπορεί να προκαλέσει, όπως καταγγέλλουν, επιπλοκές. Παράλληλα ισχυρίζονται ότι η υπηρεσία δεν ακολούθησε την προσήκουσα διαδικασία για την παροχή έγκρισης και δεν εξέτασε επαρκώς την ασφάλεια του σκευάσματος όταν αυτό χρησιμοποιείται από κορίτσια κάτω των 18 ετών.

Η FDA έχει αναφέρει συνολικά 26 θανάτους που σχετίζονται με το σκεύασμα από το 2000, όταν έλαβε έγκριση, ποσοστό 0,65 θανάτων ανά 100.000 ανθρώπους. Κατ’ αναλογία οι θάνατοι που σχετίζονται με την ασπιρίνη είναι 15,3 ανά 100.000 ανθρώπους.

Οι ενάγοντες επέλεξαν να καταθέσουν την προσφυγή τους στο Αμαρίλο, μια πόλη του Τέξας μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου ο Κατσμάρεκ είναι ο μόνος ομοσπονδιακός δικαστής.

Το προφίλ του και η γνωστή του θέση κατά της άμβλωσης έχουν αυξήσει την ανησυχία μεταξύ των υπέρμαχων του δικαιώματος αυτού των γυναικών.

“Φαίνεται απίστευτο ότι ένας απλός δικαστής από το Τέξας μπορεί να εκδώσει μια απόφαση που θα έχει επιπτώσεις για ένα σκεύασμα το οποίο έχουν εγκρίνει οι υγειονομικές αρχές και το οποίο διατίθεται εμπορικά με ασφάλεια εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια”, κατήγγειλε η Ελίσα Ουέλς ιδρύτρια του δικτύου ενημέρωσης για τα χάπια άμβλωσης Plan C.

Μια τέτοια απόφαση θα ήταν “καταστροφική για τις γυναίκες”, κατήγγειλε πριν δέκα ημέρες η Καρίν Ζαν-Πιέρ εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Από το 2000 περισσότερα από 5,6 εκατ. γυναίκες χρησιμοποίησαν τη μιφεπροστόνη στις ΗΠΑ.

Εναντίον της απόφασης του Κατσμάρεκ, οποία κι αν είναι, θα ασκηθεί έφεση, την οποία θα εξετάσει το ομοσπονδιακό εφετείο στη Νέα Ορλεάνη, επίσης γνωστό για τον συντηρητισμό του. Τελικά η υπόθεση ενδέχεται να βρεθεί ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Δικαστήριο της Αριζόνα κάνει και πάλι νόμιμες τις αμβλώσεις
Η απόφαση εδράζεται στο πλήθος των νόμων που ορίζουν το καθεστώς των αμβλώσεων. Εάν δεν παρέμβει το ανώτατο δικαστήριο της πολιτείας, αμβλώσεις θα μπορούν να διεξαχθούν ξανά στην πολιτεία. 
Δικαστήριο της Αριζόνα κάνει και πάλι νόμιμες τις αμβλώσεις
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Επίθεση των Ρεπουμπλικάνων στο δικαίωμα στην άμβλωση
Όμως τα δύο κείμενα δεν έχουν παρά συμβολική αξία, καθώς δεν υπάρχει περίπτωση να περάσουν από τη Γερουσία, όπου τον έλεγχο διατήρησαν οι Δημοκρατικοί, ή να υπογραφτούν από τον Μπάιντεν. 
Επίθεση των Ρεπουμπλικάνων στο δικαίωμα στην άμβλωση
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
ΗΠΑ: Τα φαρμακεία της χώρας θα μπορούν πλέον να πωλούν χάπια άμβλωσης
Για την αγορά των χαπιών θα απαιτείται ιατρική συνταγή. Μέχρι τώρα αυτά τα χάπια ήταν διαθέσιμα μόνο σε μερικά διαδικτυακά φαρμακεία ή οι γυναίκες μπορούσαν να τα προμηθευτούν από γιατρούς ή κλινικές.
ΗΠΑ: Τα φαρμακεία της χώρας θα μπορούν πλέον να πωλούν χάπια άμβλωσης
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Μισή νίκη για το δικαίωμα στην άμβλωση στο Τέξας
Το Ανώτατο Δικαστήριο στις ΗΠΑ αποφάνθηκε ότι οι κλινικές όπου πραγματοποιούνται αμβλώσεις μπορούν να κινηθούν νομικά κατά της πολιτειακής απαγόρευσης, αλλά επιιτρέπει να παραμείνει σε ισχύ ο αμφιλεγόμενος...
Μισή νίκη για το δικαίωμα στην άμβλωση στο Τέξας
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Δικαστική ανατροπή στη χωρίς μάσκες λειτουργία των σχολείων στο Τέξας
Με διάταγμα ο κυβερνήτης της πολιτείας Γκρεγκ Άμποτ είχε απαγορεύσει τη υποχρεωτική χρήση μάσκας στις σχολικές αίθουσες, ωστόσο η απόφαση της ομοσπονδιακής δικαστού το ακυρώνει.
Δικαστική ανατροπή στη χωρίς μάσκες λειτουργία των σχολείων στο Τέξας
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
ΗΠΑ: Η κυβέρνηση προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο για να ακυρωθεί ο νόμος του Τέξας για τις αμβλώσεις
Η κυβέρνηση προσέφυγε και πάλι στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο σε προηγούμενη συνεδρίασή του αρνήθηκε να αναστείλει αυτόν τον νόμο που απαγορεύει τις αμβλώσεις από την 6η εβδομάδα της κύησης.
ΗΠΑ: Η κυβέρνηση προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο για να ακυρωθεί ο νόμος του Τέξας για τις αμβλώσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας