Την ανησυχία τους εκφράζουν οι δικαστικές αρχές σχετικά με την έκταση και τη σοβαρότητα της υπόθεσης της απόσπασης χιλιάδων κυβερνητικών εγγράφων από τον Ντόναλντ Τραμπ κατά την έξοδό του από τον Λευκό Οίκο, την οποία χαρακτηρίζουν πιθανό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια.
Όπως αναφέρεται από τους αρμόδιους εισαγγελείς που έχουν διατάξει την έρευνα για την ανάκτηση του συνόλου των εγγράφων που πήρε ο τέως Αμερικανός πρόεδρος, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η ομάδα του να μην έχει παραδώσει ακόμη όλα τα απόρρητα έγγραφα που είχε στην κατοχή του, ακόμη και μετά την έρευνα που πραγματοποίησε το FBI στην έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα. Μάλιστα, χαρακτήρισαν την υπόθεση ως έναν εν δυνάμει κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ που χρίζει περαιτέρω διερεύνησης
Το υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε χθες από την περιφερειακή δικαστή Αϊλίν Κάνον να επιτρέψει τη συνέχιση της αξιολόγησης των περίπου 100 απόρρητων εγγράφων που κατασχέθηκαν από το FBI στην έπαυλη του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο, καθώς διερευνάται αν αυτά απομακρύνθηκαν παράνομα από τον Λευκό Οίκο και αποθηκεύτηκαν εκεί.
Ο Τραμπ τελεί υπό καθεστώς έρευνας για την κατοχή κυβερνητικών εγγράφων μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2021. Μερικά από τα έγγραφα αυτά χαρακτηρίζονται ως άκρως απόρρητα.
Τα 100 έγγραφα αντιπροσωπεύουν ένα κλάσμα των περισσότερων από 11.000 αρχείων και φωτογραφιών που κατασχέθηκαν. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, τα περισσότερα από αυτά δεν είναι απόρρητα και έτσι ο Τραμπ μπορούσε να τα διαβάσει.
«Η αίτηση αυτή περιορίζεται…, στα απόρρητα έγγραφα που κατασχέθηκαν επειδή αυτή η διάσταση της δικαστικής εντολής θα προκαλέσει τις πιο άμεσες και σοβαρές επιπτώσεις για την κυβέρνηση και την κοινή γνώμη», ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης σε σχετικό έγγραφο που κατέθεσε στο δικαστήριο.
Οι εισαγγελείς ζήτησαν επίσης από την δικαστή να μην επιτρέψει τον διορισμό ενός ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα που θα αξιολογήσει το απόρρητο υλικό που κατασχέθηκε από την έπαυλη του Τραμπ.
Ο Τραμπ που κάνει αναρτήσεις στην προσωπική πλατφόρμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτει (Truth Social), περιέγραψε το αίτημα των εισαγγελικών αρχών ως χαμένα χρήματα.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης εκτίμησε ότι ενδέχεται πολλά ακόμη απόρρητα αρχεία να έχουν αποσπαστεί από τον Λευκό Οίκο, χωρίς όμως να έχουν εντοπιστεί ακόμη από τις αρχές. Η αποκάλυψη αυτή γίνεται μία εβδομάδα μετά τη δημοσιοποίηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης μιας λεπτομερούς λίστας στοιχείων που κατασχέθηκαν από την έπαυλη του Τραμπ. Το FBI κατέσχε 48 άδειους φακέλους που είχαν χαρακτηριστεί ως απόρρητοι και άλλους 42 οι οποίοι έφεραν επιγραφή της ανάγκης επιστροφής στο αρμόδιο προσωπικό ή σε εξειδικευμένο σύμβουλο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.
Ειδικοί σε νομικά ζητήματα εκδήλωσαν τη σύγχυσή τους σχετικά με το λόγο για τον οποίο οι φάκελοι ήταν άδειοι, ενώ δεν διευκρινίστηκε αν λείπουν αρχεία.
«Αν η δικαστική απόφαση δεν ανακληθεί, τόσο η κυβέρνηση, όσο και ο αμερικανικός δημόσιο θα υποστούν ανεπανόρθωτη ζημιά από την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της ποινικής έρευνας», έγραψαν σχετικά οι εισαγγελείς.
«Η απόφαση για την επιβολή ασφαλιστικών μέτρων κατά της χρήσης απόρρητων εγγράφων στην ποινική έρευνα, είναι ενδεχόμενο να εμποδίσει τις επιχειρήσεις εντοπισμού πιθανών επιπρόσθετων απόρρητων εγγράφων, τα οποία δεν έχουν αποθηκευτεί κατάλληλα. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο αντιπροσωπεύει έναν εν δυνάμει κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια», πρόσθεσαν οι εισαγγελείς.
