Είναι τρελοί αυτοί οι Αμερικανοί; Η πρώτη, αυθόρμητη απάντηση είναι μάλλον «ναι», καθώς οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο καυτό πρόβλημα της οπλοκατοχής δεν θα μπορούσαν να είναι περισσότερο αντιφατικές. Το βράδυ της Πέμπτης (ξημερώματα Παρασκευής ώρα Ελλάδας) η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε ένα μετριοπαθέστατο νομοσχέδιο περιορισμού της οπλοκατοχής το οποίο, αν και απέχει σημαντικά από τα μέτρα που ζητούσε ο Τζο Μπάιντεν, δεν παύει να είναι το πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση ύστερα από δεκαετίες. Η τραγική ειρωνεία όμως είναι ότι την ίδια μέρα το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε έναν περιοριστικό νόμο περί οπλοφορίας που ίσχυε στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης από το 1913.
Το νομοσχέδιο, το οποίο αναμενόταν χθες Παρασκευή να υποβληθεί προς έγκριση και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, πέρασε από τη Γερουσία με 65 ψήφους υπέρ έναντι 33 κατά. Οπερ σημαίνει ότι 15 Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές ψήφισαν μαζί με τους Δημοκρατικούς σε ένα σπάνιο δείγμα σύμπνοιας. Προβλέπει αυστηρότερους ελέγχους για τους νεαρούς αγοραστές όπλων κάτω των 21 ετών, ενθαρρύνει τις πολιτειακές αρχές να αφαιρούν τα όπλα από άτομα που θεωρούνται δυνητικά επικίνδυνα, απαγορεύει την πώληση όπλων σε άτομα που έχουν καταδικαστεί για κακοποιητική συμπεριφορά προς τους συντρόφους τους, ενώ προβλέπει ομοσπονδιακό κονδύλι 15 δισ. δολαρίων για προγράμματα σχετικά με την ψυχική υγεία και την αναβάθμιση της ασφάλειας στα σχολεία.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε την ικανοποίησή του και κάλεσε υπέρ της τελικής έγκρισης ενός νομοσχεδίου που, αν και δειλό, ίσως να μην είχε υλοποιηθεί αν δεν είχαν προηγηθεί τις τελευταίες εβδομάδες δύο φρικιαστικές σφαγές, η πρώτη από έναν λευκό ρατσιστή στο Μπάφαλο του Τέξας και η άλλη από έναν διαταραγμένο νεαρό στο Δημοτικό Σχολείο Ουβάλδε στο Τέξας που άφησαν πίσω τους συνολικά 31 θύματα.
Πόσο μεγάλο φτύσιμο όμως στα μούτρα των θυμάτων και των συγγενών τους θα πρέπει να θεωρήσει κανείς την τελευταία απόφαση του δεξιού πλέον Ανώτατου Δικαστηρίου που ουσιαστικά δικαιώνει τους θερμοκέφαλους κουμπουροφόρους; Ο νόμος της Πολιτείας της Νέας Υόρκης απαγορεύει στους πολίτες να κυκλοφορούν με όπλα σε δημόσιους χώρους παρά μόνο αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι για την ασφάλειά τους. Σε κάθε περίπτωση, τα όπλα θα πρέπει να παραμένουν κρυμμένα και όχι να βρίσκονται σε κοινή θέα. Τώρα το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει αυτόν τον νόμο αντισυνταγματικό, προκαλώντας την οργή των Δημοκρατικών και των ακτιβιστών υπέρ του περιορισμού της οπλοκατοχής.
«Το Ανώτατο Δικαστήριο μόλις έκανε την Αμερική περισσότερο επικίνδυνη και βίαιη», έγραφε σε άρθρο της στη βρετανική Guardian η Αμερικανίδα δικηγόρος και συγγραφέας Τζιλ Φιλίποβιτς, επισημαίνοντας ότι «αυτή η ακραία και μηδενιστική απόφαση θέτει σε πιθανό κίνδυνο πολλούς νόμους για την οπλοκατοχή σε επίπεδο Πολιτειών και θα παρασύρει περαιτέρω τις ΗΠΑ στη βία των όπλων και σε μια κουλτούρα θανάτου».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας