Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Τρεις λευκοί Αμερικανοί, που είχαν καταδικαστεί επειδή πριν δύο χρόνια καταδίωξαν και σκότωσαν τον Αφροαμερικανό Αμάντ Άρμπερι που έκανε τζόγκινγκ στο Μπρούνσγουικ της Τζόρτζια, κρίθηκαν χθες ένοχοι και για ρατσιστικό έγκλημα».

Στον Τράβις ΜακΜάικλ, 36 ετών, τον πατέρα του Γκρέγκορι ΜακΜάικλ, 65 ετών, και τον γείτονάς τους Γουίλιαμ Μπράιαν, ηλικίας 52 ετών, είχε επιβληθεί πέρυσι ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Η πρώτη δίκη δεν είχε ασχοληθεί όμως με τη ρατσιστική διάσταση του εγκλήματος, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο αυτής της δεύτερης δίκης ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου.

Στη διάρκεια της δίκης οι δικηγόροι της οικογένειας του Άρμπερι αναφέρθηκαν στις ιδιαίτερα βίαιες ρατσιστικές προσβολές που είχαν εκφράσει οι τρεις άνδρες στο παρελθόν. Σύμφωνα με την εισαγγελέα, ο Τράβις είχε για παράδειγμα χαρακτηρίσει τους Αφροαμερικανούς «εγκληματίες» και «πιθήκους», «άγριους και υπάνθρωπους».

Το σώμα των ενόρκων αποτελούνταν από οκτώ λευκούς, τρεις μαύρους και έναν ισπανόφωνο και συνεδρίασε για λιγότερο από μία ημέρα προτού καταλήξει στην απόφασή του.

«Πετύχαμε μια νίκη σήμερα, αλλά πολλές οικογένειες δεν την έχουν»

Η οικογένεια του θύματος χαιρέτησε την απόφαση έξω από το δικαστήριο. «Πετύχαμε δικαιοσύνη για τον Αμάντ», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πατέρας του Μάρκους Άρμπερι. «Ήταν μια μακρά και δύσκολη μάχη», πρόσθεσε η μητέρα του, Γουάντα Κούπερ- Τζόουνς. «Πετύχαμε μια νίκη σήμερα, αλλά υπάρχουν πολλές οικογένειες που δεν τα έχουν καταφέρει», τόνισε.

Ο Αμάντ Άρμπερι «έπεσε θύμα λιντσαρίσματος επειδή ήταν μαύρος και έκανε τζόγκινγκ», δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους ο δικηγόρος της οικογένειας Μπεν Κραμπ, ο οποίος είχε επίσης εκπροσωπήσει την οικογένεια του Τζορτ Φλόιντ.

«Πιστεύω ότι πρόκειται για την πρώτη καταδίκη από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη στην πολιτεία της Τζόρτζια ενός εγκλήματος που διαπράχθηκε λόγω μίσους», πρόσθεσε.

Δολοφονία Άρμπερι: Ένοχοι για ρατσιστικό έγκλημα τρεις Αμερικανοί

Πριν δύο χρόνια, στις 23 Φεβρουαρίου 2020, ο 25χρονος έκανε τζόγκινγκ, όταν άρχισαν να τον καταδιώκουν τρεις ένοπλοι άνδρες που επέβαιναν σε φορτηγάκι. Λίγα λεπτά αργότερα ο Τράβις ΜακΜάικλ τον σκότωσε.

Επί περισσότερους από δύο μήνες η αστυνομία δεν είχε προχωρήσει σε καμία σύλληψη και χρειάστηκε η δημοσιοποίηση ενός βίντεο από το περιστατικό, το οποίο έγινε viral στο διαδίκτυο, προκειμένου να ξεκινήσει έρευνα.

Ο Άρμπερι έχει αναχθεί σε εμβληματική μορφή του κινήματος Black Lives Matter στη διάρκεια των μεγάλων διαδηλώσεων κατά του ρατσισμού το 2020.