Η απόφαση της κυβέρνησης του Καναδά να επιβάλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, περιοριστικά μέτρα και την υποχρεωτική χρήση μάσκας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, ενώ χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Οτάβα, για να διαμαρτυρηθούν.
Η οργισμένη αντίδραση των πολιτών ήταν τέτοια ώστε κάποιοι πάρκαραν μεγάλα φορτηγά ακόμη και στο Εθνικό Μνημείο Πολέμου, που έφτασα με κομβόι στην πρωτεύουσα, άλλοι και χόρευαν στον Τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη, ενώ κάποιοι ανέμιζαν σημαίες με σβάστικες. Κάποιοι επίσης, ανέβηκαν στο άγαλμα του Καναδού ήρωα Τέρι Φοξ για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον εμβολιασμό, προκαλώντας ευρεία καταδίκη.
Ο Φοξ είναι εθνικός ήρωας, που έχασε ένα πόδι από καρκίνο των οστών όταν ήταν μικρός. Στη συνέχεια ξεκίνησε το 1980 σε ένα ταξίδι συγκέντρωσης κεφαλαίων για την αντιμετώπιση του καρκίνου σε όλο τον Καναδά. Το άγαλμά του ντύθηκε με μια ανάποδη καναδική σημαία με μια πινακίδα που έγραφε «εντολή ελευθερίας».
Σχολιάζοντας το γεγονός ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, έκανε retweet μια δήλωση από το Ίδρυμα Terry Fox που έλεγε: «Ο Τέρι πίστευε στην επιστήμη και έδωσε τη ζωή του για να βοηθήσει τους άλλους».
Οι διαδηλωτές συνέκριναν την εντολή για υποχρεωτικό εμβολιασμό με τον φασισμό, ένα φορτηγό έφερε μια σημαία της Συνομοσπονδίας (του αμερικανικού ρατσιστικού Νότου) και πολλοί έφεραν επιγραφές που στόχευαν τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό.
Οι αρχές φοβήθηκαν ότι η κατάσταση θα μπορούσε να ξεφύγει, με την αστυνομία να προειδοποιεί τους κατοίκους να αποφύγουν το κέντρο της καναδικής πρωτεύουσας. Ανώτατο στέλεχος ασφαλείας του κοινοβουλίου συμβούλεψε τους νομοθέτες να κλειδώσουν τις πόρτες τους εν μέσω αναφορών πως ενδέχεται να στοχοποιηθούν τα σπίτια τους.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Τριντό σε δήλωσή του τόνισε πως οι Καναδοί δεν αντιπροσωπεύονται από αυτή την «πολύ ανησυχητική, μικρή αλλά πολύ θορυβώδη μειοψηφία Καναδών που επιτίθενται στην επιστήμη, στην κυβέρνηση, στην κοινωνία, αντιδρώντας σε εντολές και συμβουλές για την προστασία της δημόσιας υγείας».
Πού είναι ο πρωθυπουργός;
Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τζάστιν Τριντό έχει μεταφερθεί σε άγνωστη τοποθεσία. Τα ημερήσια δρομολόγια του Καναδού πρωθυπουργού συνήθως καταγράφονται και αναφέρεται πότε είναι σπίτι του. Ωστόσο ένα από τα παιδιά του Τριντό έχει Covid-19, ανακοινώθηκε, και ο πρωθυπουργός απομονώνεται και εργάζεται εξ αποστάσεως.
