Το Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον έγινε χθες στόχος νέας επίθεσης, όταν νεαρός έριξε το αυτοκίνητό του πάνω σε αστυνομικούς, σκοτώνοντας έναν και τραυματίζοντας έναν άλλον, πριν πέσει νεκρός από πυρά συναδέλφων τους.
«Ο ύποπτος χτύπησε δύο άνδρες μας με το αυτοκίνητό του» προτού πέσει πάνω σε φράγμα, εξήγησε η αρχηγός της αστυνομίας του Καπιτωλίου, η Γιογκανάντα Πίτμαν. «Εκείνη τη στιγμή, ο ύποπτος βγήκε από το όχημα, κρατώντας μαχαίρι» και «άρχισε να κινείται προς τους αστυνομικούς» που «άνοιξαν πυρ» εναντίον του, πρόσθεσε.
Το συμβάν δεν μοιάζει «να σχετίζεται με τρομοκρατία, αλλά προφανώς θα συνεχίσουμε τις έρευνες», είπε ο Ρόμπερτ Κόντι, ο ασκών χρέη αρχηγού της αστυνομίας της Ουάσινγκτον.
Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε συγκλονισμένος από το συμβάν, που έγινε σχεδόν τρεις μήνες μετά την επίθεση με πέντε θύματα, από οπαδούς του προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων οπαδών της άκρας δεξιάς. «Ξέρουμε πόσο σκληρή είναι η περίοδος αυτή για το Καπιτώλιο, για όλους όσοι εργάζονται εκεί και όσους το προστατεύουν», τόνισε.
Αυτή τη φορά, η επίθεση φαίνεται πως είχε διαφορετικά κίνητρα. Η αστυνομία δεν έχει κατονομάσει τον δράστη. Όμως αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν πως επρόκειτο για τον Νόα Γκριν, 25χρονο Αφροαμερικανό. Το πανεπιστήμιο Christophe Newport επιβεβαίωσε ότι ο νέος Γκριν είχε πάρει πτυχίο στα οικονομικά από το ίδρυμα αυτό της Βιρτζίνιας το 2019.
Τα μέσα μετέδωσαν επίσης τη φωτογραφία του και φωτογραφίες αναρτήσεών του στο Facebook στις οποίες εξέφραζε τη συμπάθειά του για τον ηγέτη του κινήματος «Έθνος του Ισλάμ», τον Λούις Φάρακαν, που επικρίνεται συχνά για τις αντισημιτικές του δηλώσεις.
Η διεύθυνση του ιστότοπου αντέδρασε το βράδυ δημοσιοποιώντας ανακοίνωση στην οποία τονίζει πως απενεργοποίησε τους λογαριασμούς του φερόμενου ως δράστη και διαμηνύει πως θα αφαιρεί «κάθε» ανάρτηση που «εξυμνεί», ή «υποστηρίζει» είτε «την επίθεση ή τον ύποπτο».
Οι βουλευτές και οι γερουσιαστές δεν βρίσκονταν στο Καπιτώλιο, αφού το Κογκρέσο αυτήν την εβδομάδα δεν συνεδριάζει λόγω των διακοπών του Πάσχα. Όμως αρκετοί συνεργάτες τους, υπάλληλοι, δημοσιογράφοι και αστυνομικοί βρίσκονταν εκεί όταν εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα.
Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι έδωσε εντολή οι σημαίες στο Καπιτώλιο να κυματίζουν μεσίστιες για την απότιση φόρου τιμής στον νεκρό αστυνομικό, τον οποίο χαρακτήρισε «μάρτυρα για τη δημοκρατία μας». Εξήρε «αυτούς τους ήρωες που για ακόμη μια φορά διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να προστατεύσουν το Καπιτώλιο και τη χώρα μας».
Πριν από δύο εβδομάδες οι αρχές είχαν ξεκινήσει να απομακρύνουν την εξωτερική περίφραξη με τα συρματοπλέγματα και τα φράγματα που τοποθετήθηκαν γύρω από το Καπιτώλιο μετά την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου.
