ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Κορίνα Βασιλοπούλου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ικανοποίηση εντός κι εκτός αμερικανικών συνόρων προκαλούν οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν με αντικειμενικά κριτήρια και παραβλέποντας πολλά διθυραμβικά και συχνά στα όρια της γραφικότητας σχόλια στον αμερικανικό και ξένο Τύπο, που αντιμετωπίζουν τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου περίπου ως μεσσία.

Το διάταγμα για την επιστροφή των ΗΠΑ στη διεθνή Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, που υπέγραψε την Τετάρτη λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του, χαιρετίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Εξίσου θετική υποδοχή είχε και η επιστροφή των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στον οποίο μάλιστα θα εκπροσωπείται από τον κορυφαίο επιδημιολόγο Αντονι Φάουτσι.

Οι «Ονειροπόλοι»

Την ικανοποίησή της εξέφρασε και η κυβέρνηση του Μεξικού για την υπογραφή του διατάγματος με το οποίο τερματίζεται η κατασκευή του τείχους στα σύνορα με τις ΗΠΑ. Την ίδια μέρα ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε, όπως είχε υποσχεθεί, την άμεση άρση των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων που είχαν επιβληθεί σε 13 χώρες με κατά πλειονότητα μουσουλμανικό πληθυσμό και την άρση της απαγόρευσης να συμπεριλαμβάνονται οι παράτυποι μετανάστες στις απογραφές πληθυσμού.

Υπέγραψε υπόμνημα με το οποίο δίνει οδηγία στα υπουργεία Εσωτερικής Ασφαλείας και Δικαιοσύνης να προχωρήσουν σε ενέργειες για να παραταθεί το πρόγραμμα DACA, που προστατεύει από την απέλαση τους «Ονειροπόλους», τους νεαρούς παράτυπους μετανάστες που μπήκαν στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά. Επίσης έστειλε στο Κογκρέσο νομοσχέδιο που ανοίγει τον δρόμο για τη νομιμοποίηση εκατομμυρίων μεταναστών οι οποίοι βρίσκονται στη χώρα παράτυπα.

Αν και η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει και η οποία θα κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την επιτυχία ή την αποτυχία που θα σημαδέψει τους πρώτους μήνες της θητείας του Τζο Μπάιντεν, δεν είναι άλλη από την πανδημία του κορονοϊού με τις σοβαρότατες υγειονομικές και οικονομικές συνέπειές της. Σε αυτήν ήταν αφιερωμένη και η χθεσινή, πρώτη πλήρης μέρα του νέου προέδρου στον Λευκό Οίκο, την ώρα που η χώρα διανύει τον πιο ζοφερό χειμώνα εδώ και πολλές δεκαετίες.

Tην Τετάρτη, την ημέρα της ορκωμοσίας του, οι ΗΠΑ κατέγραφαν 4.375 νέους θανάτους από τον κορονοϊό. Hταν η δεύτερη χειρότερη μέρα καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, που ανέβασε τον συνολικό αριθμό των απωλειών στις 405.825. Περισσότερους από τους νεκρούς Αμερικανούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως σημείωνε το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. «Δυστυχώς, ο απολογισμός ίσως να φτάσει τις 500.000 τον επόμενο μήνα», δήλωσε χθες ο Τζο Μπάιντεν καθώς ανακοίνωνε το συνολικό του σχέδιο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, υπογράφοντας παράλληλα σειρά σχετικών διαταγμάτων.

Ο νέος πρόεδρος κάλεσε τους Αμερικανούς να φορούν παντού μάσκες κατά τις 100 πρώτες μέρες της θητείας του. Υστερα μάλιστα από το διάταγμα της πρώτης μέρας για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, στο εξής η μάσκα γίνεται υποχρεωτική και σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι ταξιδιώτες από το εξωτερικό θα γίνονται δεκτοί μόνο με αρνητικό τεστ για Covid-19, ενώ θα μπαίνουν και σε καραντίνα μετά την είσοδό τους στις ΗΠΑ.

Ανοιγμα σχολείων

Ο Μπάιντεν θα επιχειρήσει επίσης να επεκτείνει τη διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ και τη διαθεσιμότητα σε εμβόλια προκειμένου να πραγματοποιήσει το προεκλογικό του στοίχημα για 100 εκατομμύρια εμβολιασμούς μέσα στις 100 πρώτες μέρες. Για τον σκοπό αυτό βάζει στο παιχνίδι τη FEMA, την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Κρίσεων, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιαστικών κέντρων.

Η νέα κυβέρνηση σκοπεύει να μετατρέψει σε κέντρα εμβολιασμού ακόμα και στάδια, γυμναστήρια και κοινοτικά κέντρα στις περιοχές που υπάρχει έλλειψη. Κατόπιν, σε συνεργασία με τα CDC, θα γίνει προσπάθεια ώστε τα εμβόλια να αρχίσουν να διατίθενται και στα φαρμακεία από τον επόμενο μήνα.

Στόχος του 46ου προέδρου των ΗΠΑ μέσα στις πρώτες 100 μέρες είναι η επαναλειτουργία των περισσότερων σχολείων με φυσική παρουσία κάτω από αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες. Οπως επισήμαινε το Associated Press, η επαναλειτουργία των σχολείων συνδέεται άμεσα με την επανεκκίνηση της οικονομίας, καθώς αφενός οι γονείς θα διευκολυνθούν να επιστρέψουν στις δουλειές τους, αφετέρου θα ωφεληθεί μέσα από όλη αυτή την κινητικότητα και ο τομέας της εστίασης.

Το σημείο όμως στο οποίο όλοι συμφωνούν είναι ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας θα εξαρτηθεί κυρίως από την ταχύτητα με την οποία θα κινηθεί το Κογκρέσο για την έγκριση του πακέτου ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων που προτείνει ο Μπάιντεν για την ενίσχυση των πολιτών οι οποίοι έχουν πληγεί από τον κορονοϊό. Κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα.

Οι Δημοκρατικοί έχουν μικρή πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και ισοπαλία 50-50 στη Γερουσία από την Τετάρτη, μετά την ορκωμοσία και των δύο νικητών στις επαναληπτικές εκλογές στην Τζόρτζια αυτόν τον μήνα. Οικονομικές δαπάνες τέτοιου μεγέθους όμως συνήθως απαιτούν ευρύτερη πλειοψηφία από την οριακή των 51 ψήφων που θα μπορεί να επιτευχθεί με την ψήφο της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις.

Οι Ρεπουμπλικανοί στη Γερουσία έχουν ήδη δηλώσει την άρνησή τους σε ένα τέτοιο πακέτο που θα αυξήσει το ομοσπονδιακό χρέος. Επιπλέον το Σώμα θα είναι απασχολημένο και με τη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Χθες η πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, υποσχέθηκε να στείλει «πολύ σύντομα» το άρθρο της παραπομπής. Και κάπου εκεί οι μεγαλεπήβολες εξαγγελίες της κυβέρνησης Μπάιντεν θα δοκιμαστούν με τα όρια της πραγματικότητας…