Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Τον βετεράνο διπλωμάτη Ουίλιαμ Τζ. Μπερνς, που έχει υπηρετήσει ως πρέσβης των ΗΠΑ στη Ρωσία, αλλά και στην Ιορδανία, επέλεξε για τη θέση του διευθυντή της CIA ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Ο Μπερνς, που έχει υπηρετήσει σε καίριες θέσεις τόσο επί κυβερνήσεων Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων προέδρων, ήταν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έως το 2014.

Τότε ανέλαβε τη θέση του επικεφαλής του Ιδρύματος Carnegie για τη Διεθνή Ειρήνη.

Ο 64χρονος Μπερνς, με 33 χρόνια διπλωματική καριέρα, είχε αποφύγει να εκφράσει τη γνώμη του για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ έως και πριν από ένα χρόνο, όπου με άρθρα του κατακεραύνωνε την κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου.

Ο Τζο Μπάιντεν, ανακοινώνοντας την απόφασή του, είπε ότι ο Μπερνς υπήρξε «υποδειγματικός διπλωμάτης με πείρα πολλών δεκαετιών στην προσπάθεια να κρατηθούν οι ΗΠΑ ασφαλείς», ενώ σημείωσε ότι «έχουμε την ίδια βαθιά πίστη ότι οι μυστικές υπηρεσίες πρέπει να μένουν μακριά από την πολιτική, ενώ όσοι εργάζονται σε αυτές πρέπει να αντιμετωπίζονται με ευγνωμοσύνη και σεβασμό».

Ο Μπερνς, που έχει βραβευτεί για τις διπλωματικές υπηρεσίες του, ήταν μεταξύ των υποψηφίων για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, για την οποία τελικά ο Μπάιντεν επέλεξε τον Άντονι Μπλίνκεν.