ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Μαργαρίτα Βεργολιά
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

ΗΠΑ ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ Ο ΤΖΟΡΤΖ ΦΛΟΪΝΤ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

Στο κοιμητήριο του Πέρλαντ, προάστιο του Χιούστον στο Τέξας όπου μεγάλωσε, και δίπλα στη μητέρα του, Λαρεσνία -το όνομα της οποίας φώναζε πριν από δυο εβδομάδες, όταν πάλευε να πάρει ανάσα στα σχεδόν εννέα μοιραία λεπτά που ο λευκός αστυνομικός τον πίεζε με το γόνατο στον λαιμό μέχρι τελικής ασφυξίας- τάφηκε χθες ο Τζορτζ Φλόιντ.

Ο 46χρονος Αφροαμερικανός, η άδικη και βάναυση δολοφονία του οποίου έχει πυροδοτήσει το μεγαλύτερο κύμα αντιρατσιστικών διαδηλώσεων στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του ‘60, αλλά κι ένα διεθνές πια κίνημα κατά της αστυνομικής βίας και των φυλετικών διακρίσεων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Με τη σορό του να έχει εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα τη Δευτέρα -όπου συνέρρευσαν πάνω από 6.000 Αμερικανοί, από διάφορες Πολιτείες-, η κηδεία του έγινε χθες σε κλειστό κύκλο. Εξω από την εκκλησία στέκονταν πολίτες και αστυνομικοί, πολλοί από τους οποίους φορούσαν μάσκες και μπλουζάκια με τυπωμένα πάνω τους τα τελευταία λόγια του Φλόιντ: «Δεν μπορώ να ανασάνω»…

Παρόντες στην κηδεία ήταν μέλη των οικογενειών Αφροαμερικανών που έπεσαν θύματα του συστημικού ρατσισμού στις ΗΠΑ. «Θα δικαιωθούμε», είπε με λυγμούς ο αδελφός του Τζορτζ Φλόιντ, Φίλοναϊζ. «Δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι».

Η οικογένεια του Φλόιντ δεν μένει με σταυρωμένα τα χέρια. Σύμφωνα με την οργάνωση American Civil Liberties Union, συγγενείς του ένωσαν ήδη τις δυνάμεις τους με άλλες 600 οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ζητώντας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ κατεπείγουσα ανεξάρτητη έρευνα για τα αυξανόμενα περιστατικά αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ. Και κατά Αφροαμερικανών, αλλά και κατά των διαδηλωτών στις εν εξελίξει αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις.

Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ «αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία καμπής στην αμερικανική ιστορία», τόνισε χθες στο δίκτυο CBS ο Δημοκρατικός πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και νυν αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, Τζο Μπάιντεν, που συναντήθηκε αργά τη Δευτέρα με την οικογένεια του Φλόιντ.

Τι λένε τα γκάλοπ

«Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι απόψεις των Αμερικανών ως προς το φυλετικό ζήτημα και την επιβολή του νόμου έχουν αλλάξει δραματικά μέσα στις τελευταίες εβδομάδες», γράφει στο BBC ο ανταποκριτής του στις ΗΠΑ, Αντονι Ζέρτσερ. Ενώ προ εξαετίας μόλις το 33% θεωρούσε πιθανή την άσκηση υπερβολικής αστυνομικής βίας σε βάρος Αφροαμερικανών, αναφέρει, «σήμερα αγγίζουν το 57%, συμπεριλαμβανομένου 49% των λευκών ερωτηθέντων».

«Δεδομένου ότι οι Αφροαμερικανοί είναι η “ραχοκοκκαλιά” της εκλογικής του βάσης, ο Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε να βρεθεί σε πλεονεκτική θέση», επισημαίνει. «Για να επανεκλεγεί, ο πρόεδρος Τραμπ πρέπει να ανακάμψει από τα χαμηλότερα ποσοστά επί προεδρίας του», παρατηρεί το πρακτορείο AP, «καθώς πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι 8 στους 10 Αμερικανούς πιστεύουν ότι η χώρα έχει λάθος κατεύθυνση ή ακόμη ότι βρίσκεται εκτός ελέγχου».