Με αφορμή τις ιρανικές επιθέσεις εναντίον Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ αυτήν την εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρούν σε νέες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης βάζοντας στο στόχαστρο οκτώ υψηλόβαθμα στελέχη του ιρανικού καθεστώτος αλλά και τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής αλουμινίου, χάλυβα, χαλκού και σιδήρου της χώρας.
«Ανακοινώνουμε επιπρόσθετες κυρώσεις εναντίον του ιρανικού καθεστώτος», είπε ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο στον Λευκό Οίκο.
Οι κυρώσεις αυτές στοχοθετούν οκτώ υψηλόβαθμα στελέχη του ιρανικού καθεστώτος τα οποία, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, προωθούσαν την αποσταθεροποίηση στην περιοχή. Επιβάλλονται επίσης κυρώσεις στις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής αλουμινίου, χάλυβα, χαλκού και σιδήρου του Ιράν. Όπως εξήγησε ο Μνούτσιν, οι κυρώσεις αφορούν 17 παραγωγούς μετάλλων και εταιρείες εξόρυξης, ένα δίκτυο τριών εταιρειών που εδρεύουν στην Κίνα και τις Σεϋχέλλες και ένα πλοίο που εμπλέκεται στην αγορά, την πώληση και τη μεταφορά ιρανικών μεταλλευμάτων.
Στην ίδια συνέντευξη, ο ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο επανέλαβε ότι ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί, που σκοτώθηκε σε αμερικανική επιδρομή στο Ιράκ την περασμένη εβδομάδα, σχεδίαζε επιθέσεις εναντίον αμερικανικών πρεσβειών.
Απόσυρση αμερινανικών στρατευμάτων
Λίγο νωρίτερα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως δεν προτίθενται να συζητήσουν με τις ιρακινές αρχές το θέμα της «απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων», παρά το αίτημα του πρωθυπουργού του Ιράκ.
«Σε αυτό το στάδιο, κάθε αντιπροσωπεία που θα μεταβεί στο Ιράκ θα είναι επιφορτισμένη να συζητήσει σχετικά με τον καλύτερο τρόπο με τον οποίο θα επαναβεβαιώσουμε τη στρατηγική εταιρική σχέση μας, και όχι να συζητήσει μια απόσυρση των στρατευμάτων», επισήμανε η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.
«Η στρατιωτική παρουσία μας στο Ιράκ στοχεύει να συνεχίσει τη μάχη εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τους Αμερικανούς, τους Ιρακινούς και τους εταίρους μας στον συνασπισμό», υπογράμμισε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Μόργκαν Ορτάγκους.
«Εντούτοις, πρέπει να υπάρξει μια συζήτηση μεταξύ των ΗΠΑ και της ιρακινής κυβέρνησης όχι μόνο σχετικά με την ασφάλεια, αλλά και με την οικονομική και διπλωματική συνεργασία μας», συμπλήρωσε η Αμερικανίδα αξιωματούχος.
«Θέλουμε να είμαστε φίλοι και σύμμαχοι ενός κυρίαρχου, εύπορου και σταθερού Ιράκ», κατέληξε.
Θυμίζουμε πως ο παραιτηθείς πρωθυπουργός του Ιράκ Άντελ ‘Αμπντελ Μάχντι ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο την αποστολή μιας αντιπροσωπείας προκειμένου να οργανώσει την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από το Ιράκ, την οποία ζήτησε το ιρακινό κοινοβούλιο.
