Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Δουλειές» του Θάνου Δημάδη με τη Bayer, αποκαλύπτει η Guardian
AP Photo/Seth Perlman, file

«Δουλειές» του Θάνου Δημάδη με τη Bayer, αποκαλύπτει η Guardian

  • A-
  • A+

Τη σχέση του δημοσιογράφου Θάνου Δημάδη με την Bayer AG, στην προσπάθεια του γερμανικού κολοσσού του φαρμάκου να ενισχύσει την επιρροή του σε μη κερδοσκοπικά ιδρύματα ενημέρωσης, ώστε να προστατεύει και να προωθεί τα επιχειρηματικά του συμφέροντα, με αντάλλαγμα γενναίες δωρεές, αποκαλύπτουν αρχεία που φέρνει στη δημοσιότητα η Guardian.

Σύμφωνα με το μακροσκελές ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας, ο Έλληνας δημοσιογράφος και «επικοινωνιολόγος» που απασχόλησε τα φώτα της δημοσιότητας το 2016, με το περιβόητο «περούκα gate», είχε συχνή επικοινωνία με τουλάχιστον δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Bayer, για τους τρόπους με τους οποίους η γερμανική φαρμακοβιομηχανία θα μπορούσε να ενδυναμώσει το προφίλ και την επιρροή της, με καθόλου ευκαταφρόνητες απολαβές και για τον κ. Δημάδη, ο οποίος για μικρό χρονικό διάστημα (Νοέμβριος 2017 – Απρίλιος 2019) υπηρέτησε ως εκτελεστικός διευθυντής στην 101 ετών Ένωση Ξένων Ανταποκριτών (FPA) και στο συγγενικό του Ίδρυμα Ξένων Ανταποκριτών (FPF), στον τομέα της αναζήτησης πόρων και της οργάνωσης εκδηλώσεων.

Emails που διαθέτει η Guardian αποδεικνύουν ότι ο Δημάδης πρόσφερε τις υπηρεσίες του – σε συνεργασία μετον ανώτερο αντιπρόεδρο της Bayer Ρέι Κέρινς και τον αντιπρόεδρο Κρις Λόντερ -  για το σχεδιασμό της επικοινωνιακής πολιτικής της εταιρείας και την προώθηση των συμφερόντων της, από το σημαντικό πόστο που είχε στις δύο δημοσιογραφικές ενώσεις.

Σε αντάλλαγμα, η Bayer θα χρηματοδοτούσε γενναία τους δύο φορείς. Όπως μάλιστα είχε περιγράψει ο κ. Δημάδης στα δύο στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας, αν η Bayer γινόταν μέγας «χορηγός» του Ιδρύματος Ξένων Ανταποκριτών (FPF), θα εισέπραττε τα παρακάτω:

  • Ο αντιπρόεδρος Κρις Λόντερ θα είχε μόνιμη θέση στο συμβούλιο του FPF και θα συμμετείχε στις συνεδριάσεις του.
  • Η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών (FPA) θα λάμβανε πολλαπλές πρωτοβουλίες κάθε χρόνο για την προώθηση θεμάτων που ενδιέφεραν την Bayer και την Ένωση.
  • Η Bayer θα ενημερωνόταν εκ των προτέρων για τους νικητές των βραβείων του Ιδρύματος και «η επιλογή των βραβευθέντων δεν θα αντιτίθετο στα σχέδια και τις πρωτοβουλίες στρατηγικής επικοινωνίας της Bayer.
  • Η Ένωση θα διοργάνωνε ημερίδες για δημοσιογράφους και «media influencers» σχετικά με θέματα τα οποία έπαιρναν το πράσινο φως της Bayer και ήταν σχετικά με τους στόχους της, «όπως για παράδειγμα η γεωργία ή οποιοδήποτε άλλο θέμα» σημαντικό για την Bayer. «Όλα θα γίνουν σε συνεργασία με την ομάδα της Bayer και τον εκτελεστικό διευθυντή», αναφέρεται στις 16 Ιουνίου 2018.
  • Το FPA σε συνεργασία με την Bayer, θα διοργάνωνε ένα σημαντικό συνέδριο κατά των fake news, στη Νέα Υόρκη
  • Η Ένωση Τύπου θα διοργάνωνε τρεις ενημερωτικές αναφορές για την Bayer κάθε χρόνο, με συμμετοχή Αμερικανών και ξένων δημοσιογράφων σε θέματα που ταιριάζουν με τις επικοινωνιακές προτεραιότητες και τους στρατηγικούς στόχους της εταιρείας.  

Για τις υπηρεσίες του ωστόσο, ο κ. Δημάδης ζητούσε προσωπικά για τον ίδιο έξτρα απολαβές, όπως φαίνεται σε email, με το οποίο,  τον Ιούνιο του 2018, ζήτησε από τα δύο στελέχη της Bayer να τον βλέπουν ως «ισχυρό σύμμαχό» τους και να τον πληρώσουν επιπλέον, ξέχωρα από τη χρηματοδότηση των δύο ενώσεων.

«Έχεις ανταποκριθεί σε όλα όσα ο Ρέι κι εγώ έχουμε συζητήσει μαζί σου και σίγουρα εκτιμούμε την προσοχή που δείχνεις σε αυτό το θέμα. Εκτιμούμε τις κινήσεις σου για την προώθηση της συνεργασίας μας», αναφέρει σε απαντητικό του e-mail ο Λόντερ.

Απαντώντας στον Guardian, ερωτηθείς για το περιεχόμενο του ρεπορτάζ, ο δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι δεν έκανε κάτι ανάρμοστο κι ότι όλα περνούσαν από το χέρι του προέδρου της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών, Ντέιβιντ Μάικλς. Ωστόσο, σε κείμενο που ο Δημάδης είχε αποστείλει στην Bayer, στις 16 Ιουνίου 2018, αναφέρει: «Για όλες αυτές τις πρωτοβουλίες εγώ είμαι ο εκτελεστικός βραχίονας… Αυτά τα σημεία γράφτηκαν από εμένα και τα στέλνω σε εσάς εμπιστευτικά – Δεν έχω μοιραστεί τίποτα από όσα συζητήσαμε με τον Ντέιβιντ… Είμαι έτοιμος να κάνουμε σπουδαία πράγματα μαζί, τα οποία θα ενισχύσουν την αξία της Bayer και της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών μέχρι το τέλος του έτους».

Για συνωμοσία στην οποία εμπλέκονται Δημάδης και Bayer και η οποία απειλεί την ακεραιότητα της οργάνωσης και της δημοσιογραφίας, έκανε λόγο, κληθείς να σχολιάσει την υπόθεση, ο πρόεδρος της FPA, Ντέιβιντ Μάικλς.

ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Επίθεση χάκερς σε προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ, δημοσιογράφους και αξιωματούχους
Νέο κεφάλαιο στη σύγκρουση των ΗΠΑ με το Ιράν φαίνεται πως ανοίγει μετά την  ανακοίνωση από τη Microsoft για επίθεση χάκερς σε λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Επίθεση χάκερς σε προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ, δημοσιογράφους και αξιωματούχους
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Η Monsanto πρέπει να καταβάλει 2 δισ. δολάρια σε ζευγάρι καρκινοπαθών
Δικαστήριο στην Καλιφόρνια αποφάνθηκε ότι η εταιρεία Monsanto οφείλει να καταβάλει αποζημιώσεις και πρόστιμα δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων και πλέον σε ζευγάρι που πάσχει από καρκίνο, γεγονός που αποδίδει στη...
Η Monsanto πρέπει να καταβάλει 2 δισ. δολάρια σε ζευγάρι καρκινοπαθών
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Βαρύ πρόστιμο για το Roundup
Δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο υποχρεώνει την εταιρεία Bayer - Monsanto να καταβάλει πάνω από 80 εκατ. δολάρια σε πάσχοντα από λέμφωμα μη-Χότζκιν, θεωρώντας ότι η ασθένειά του οφείλεται στο Roundup, το οποίο...
Βαρύ πρόστιμο για το Roundup
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Γλυφοσάτη και Monsanto «βυθίζουν» την Bayer
Τεράστιο πλήγμα για τον κολοσσό της Bayer αποτελεί η καταδίκη της από αμερικανικό δικαστήριο με τη εταιρεία να καλείται να πληρώσει 80 εκατ. δολάρια σε 70χρονο που κατήγγειλε ότι η χρήση του ζιζανιοκτόνου...
Γλυφοσάτη και Monsanto «βυθίζουν» την Bayer
Καραβάνι μεταναστών στο Ελ Σαλβαδόρ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
«Φακέλωσαν» δημοσιογράφους που ακολούθησαν καραβάνι μεταναστών στις ΗΠΑ
Μυστική βάση δεδομένων που περιλαμβάνει τους δημοσιογράφους και τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων που ακολούθησαν καραβάνι των μεταναστών που επιχείρησε να εισέλθει στις ΗΠΑ το 2018 έχουν δημιουργήσει οι...
«Φακέλωσαν» δημοσιογράφους που ακολούθησαν καραβάνι μεταναστών στις ΗΠΑ
Από το δείπνο των δύο ηγετών
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
«Μπλόκο» Λευκού Οίκου σε δημοσιογράφους στο δείπνο Τραμπ-Κιμ
Δύο δημοσιογράφοι έθεσαν ερωτήσεις στον Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της πρώτης συζήτησής του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Λευκός Οίκος αποφάσισε να απαγορεύσει σε δημοσιογράφους των πρακτορείων Reuters,...
«Μπλόκο» Λευκού Οίκου σε δημοσιογράφους στο δείπνο Τραμπ-Κιμ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας