Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ηχηρό… εσωτερικό «χαστούκι» επιφύλαξε η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στον πρόεδρο της χώρας Ντόναλντ Τραμπ.  

Αιτία αποτέλεσε η απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τον αμερικανικό στρατό από το Συρία. Για την απόφασή του αυτή είχε δεχθεί έντονες επικρίσεις και μοιραία την Τετάρτη ήρθε η κορύφωση των αντιδράσεων. 

Έτσι, η Βουλή ενέκρινε, με συντριπτική πλειοψηφία —354 ψήφους υπέρ, έναντι 60 κατά— ψήφισμα που καταδικάζει την απόφαση για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το συριακό έδαφος. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεκάδες Ρεπουμπλικανοί βουλευτές συστρατεύτηκαν με την πλειοψηφία των Δημοκρατικών, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια του Αμερικανού προέδρου.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι (που ανήκει στο Δημοκρατικό κόμμα) μετά το ψήφισμα:

«Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας –περισσότεροι από 2 προς 1 Ρεπουμπλικανοί βουλευτές ψήφισαν ενάντια σε αυτό που ο πρόεδρος έκανε– πιθανόν τον κλόνισε… Είδαμε τον πρόεδρο κλονισμένο, είναι θλιβερό», είπε η Πελόζι. 

Τι σηματοδοτεί το ψήφισμα

Η ψήφος των βουλευτών εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια που επικρατεί στο Κογκρέσο για την ενέργεια του Τραμπ, την οποία πολλοί βουλευτές και γερουσιαστές θεωρούν ως εγκατάλειψη των Κούρδων μαχητών που πολεμούσαν μαζί με τους Αμερικανούς ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Επίσης οι βουλευτές καταγγέλλουν την αποφυλάκιση τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, έπειτα από την τουρκική στρατιωτική εισβολή. 

Το ψήφισμα που ενέκρινε η Βουλή αντιτίθεται στην απόφαση του Τραμπ να απομακρύνει τα στρατεύματα και καλεί την κυβέρνησή του να παρουσιάσει ένα «σαφές και συγκεκριμένο σχέδιο για την ήττα του Ισλαμικού Κράτους».

Καλεί επίσης τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική επίθεση, επιδιώκει τη συνέχιση της αμερικανικής στήριξης των συροκουρδικών κοινοτήτων με ανθρωπιστική βοήθεια και καλεί τις ΗΠΑ να εργαστούν για να διασφαλίσουν ότι οι στρατιωτικές ενέργειες της Τουρκίας θα γίνουν με αυτοσυγκράτηση.