Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Λευκός Οίκος απαγόρευσε σε διπλωμάτη να καταθέσει για το ουκρανικό σκάνδαλο
AP Photo / Evan Vucci

Ο Λευκός Οίκος απαγόρευσε σε διπλωμάτη να καταθέσει για το ουκρανικό σκάνδαλο

  • A-
  • A+
Οι Δημοκρατικοί τονίζουν ότι αυτή είναι «ισχυρή απόδειξη» παρακώλυσης του έργου της δικαιοσύνης

Σε μία κίνηση η οποία αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των Δημοκρατικών, ο Λευκός Οίκος απαγόρευσε στον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ε.Ε., Γκόρντον Σόντλαντ, να καταθέσει για την έρευνα που διεξάγεται εις βάρος του Ντόναλντ Τραμπ με το αίτημα της παραπομπής και καθαίρεσής του. Οι πρόεδροι των αρμόδιων επιτροπών είχαν προειδοποιήσει την κυβέρνηση Τραμπ ότι, αν προσπαθήσει να παρέμβει στην έρευνα, αυτό θα έχει συνέπειες, καθώς θα θεωρηθεί παρακώλυση του έργου της δικαιοσύνης.

Ο πρέσβης Γκόρντον Σόντλαντ, που είναι μεταξύ των προσώπων που γνωρίζουν πώς ακριβώς ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να πιέσει τον πρόεδρο της Ουκρανίας να διατάξει έρευνα εις βάρος των Χάντερ και Τζο Μπάιντεν, είχε προγραμματιστεί να καταθέσει σήμερα στις επιτροπές Εξωτερικών, Οικονομικών και Πληροφοριών του Κογκρέσου για την υπόθεση.

Αν και η Ουκρανία δεν είναι χώρα-μέλος της Ε.Ε. ο πρέσβης των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες, Γκόρντον Σόντλαντ, είχε διαταχθεί από τον Αμερικανό πρόεδρο να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην καλλιέργεια των σχέσεων Λευκού Οίκου και Κιέβου. Οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου θεωρούν ότι η κατάθεσή του θα ρίξει πολύ φως σε όσα διεμείφθησαν την περίοδο μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 2019. 

Το όνομα του Σόντλαντ εμφανίζεται στα έγγραφα που έχουν ήδη στα χέρια τους οι επιτροπές, στα οποία περιλαμβάνονται μηνύματα μεταξύ αυτού και άλλων διπλωματών όπου περιγράφεται η προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να ασκηθεί πίεση στον Ουκρανό πρόεδρο ώστε ξεκινήσει έρευνα κατά των πολιτικών του αντιπάλων, μέσω της στρατιωτικής βοήθειας και μιας επίσκεψης στον Λευκό Οίκο.

Παρά τις προειδοποιήσεις των Δημοκρατικών, μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, φαίνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος και οι σύμβουλοί του αποφάσισαν ότι μπορεί να τους εξυπηρετεί καλύτερα να προκαλέσουν μεγαλύτερη σύγκρουση, παρά να διακινδυνεύσουν να δημιουργηθεί προηγούμενο με κατάθεση διπλωμάτη, επί της ουσίας νομιμοποιώντας τη διαδικασία, την οποία ο Λευκός Οίκος χαρακτηρίζει «μη σύννομη».

Να σημειωθεί ότι Αμερικανός πρόεδρος είχε επί της ουσίας προειδοποιήσει ότι δεν θα επέτρεπαν στον πρέσβη Σόντλαντ να καταθέσει, μέσω Twitter, λέγοντας ότι «θα του άρεσε πολύ να στείλει τον πρέσβη Σόντλαντ να καταθέσει, αλλά δυστυχώς θα έπρεπε να καταθέσει σε ένα στημένο δικαστήριο». Πρόσθεσε δε ότι ο πρέσβης τον αθωώνει.

Σιφ: «Ισχυρές αποδείξεις»

Αντιδρώντας στην απαγόρευση προς τον μάρτυρα, ο επικεφαλής της Επιτροπής Πληροφοριών, Δημοκρατικός Άνταμ Σιφ, δήλωσε ότι η μη παρουσία του Σόντλαντ στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση των επιτροπών, «είναι πρόσθετη ισχυρή απόδειξη» ότι επιχειρείται παρακώλυση του έργου του Κογκρέσου από τον πρόεδρο Τραμπ και τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Πρόσθεσε ότι θα ενισχύσει την έρευνα των Δημοκρατικών για παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ.

«Εμποδίζοντάς μας να ακούσουμε τον μάρτυρα και να λάβουμε αποδεικτικά στοιχεία και έγγραφα, ο πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών ενεργούν με στόχο να μας εμποδίσουν να προστατέψουμε την εθνική ασφάλεια. Και γι' αυτό η έρευνα θα προχωρήσει με περισσότερη αποφασιστικότητα».

Σύμφωνα με τον Άνταμ Σιφ, η έρευνα έχει τέσσερα σκέλη, τα οποία θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε λόγους παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ. 

Αυτά είναι:

  • αν ο πρόεδρος Τραμπ ζήτησε ξένη βοήθεια από την Ουκρανία ώστε να εξασφαλίσει την επανεκλογή του το 2020
  • αν η μη πραγματοποιηθείσα συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι είχε συνδεθεί με τη διεξαγωγή των ερευνών κατά των Μπάιντεν
  • αν η στρατιωτική βοήθεια θα δινόταν υπό τον όρο της διεξαγωγής έρευνας και 
  • αν η κυβέρνηση παρακωλύει το έργο της δικαιοσύνης.

«Θέλει να καταθέσει»

Ο δικηγόρος του πρέσβη Σόντλαντ δήλωσε ότι ο πελάτης του, ως υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών, δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά παρά να συμμορφωθεί με την εντολή που έλαβε.

Τόνισε δε ότι ο πρέσβης είχε προετοιμαστεί και είχε όλη την καλή διάθεση να καταθέσει και θα το κάνει στο μέλλον, αν αυτό του επιτραπεί.

«Ο πρέσβης Σοντλαντ είναι βαθιά απογοητευμένος που δεν μπορεί να καταθέσει σήμερα, είπε ο δικηγόρος του Ρόμπερτ Λούσκιν, «πιστεύει ότι σε κάθε περίπτωση ενήργησε προς το συμφέρον των ΗΠΑ και παραμένει διαθέσιμος να απαντήσει στις ερωτήσεις των επιτροπή με κάθε ειλικρίνεια».

Εντάλματα και στα υπουργεία Άμυνας και Οικονομικών

Ήδη από χθες Δευτέρα οι Επιτροπές Πληροφοριών, Εξωτερικών και Οικονομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων έχουν αποστείλει εντάλματα στα υπουργεία Άμυνας και Οικονομικών, με τα οποία ζητούν στοιχεία και έγγραφα τα οποία αφορούν την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να κατακρατήσει την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, στο πλαίσιο των πιέσεων προς τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.  

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και ειδικός σε θέματα Ουκρανίας, Τζορτζ Κεντ, δεν πήγε σε προγραμματισμένη συνάντηση με εκπροσώπους των Δημοκρατικών, ενώ έχουν τεθεί εν αμφιβόλω και άλλες καταθέσεις μαρτύρων.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δεν απέστειλε στις επιτροπές τα έγγραφα που του είχαν ζητηθεί.

Στηρίζουν Τραμπ οι Ρεπουμπλικάνοι

Από την πλευρά του το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στηρίζει τον Ντόναντ Τραμπ λέγοντας ότι «έκανε το καθήκον του» θέλοντας να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της διαφθοράς στην Ουκρανία.

Μάλιστα, ο Λίντσεϊ Γκράχαμ, πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης στη Γερουσία και από τους πιο μεγάλους υποστηρικτές του Αμερικανού προέδρου, είπε ότι ίσως πρέπει να κληθεί να καταθέσει ο δικηγόρος του Τραμπ, Ρούντολφ Τζουλιάνι, για τη διαφθορά στην Ουκρανία.

Να σημειωθεί ότι ο Τζουλιάνι ήταν μεταξύ των προσώπων που επικοινωνούσε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και θέλουν να τον εξετάσουν και οι Δημοκρατικοί, που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ομολογία Τραμπ ότι ζητά έρευνα για τους Μπάιντεν από Ουκρανία και Κίνα
Την ώρα που η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει ξεκινήσει έρευνα εις βάρος του με το αίτημα της παραπομπής για καθαίρεση, ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου κάλεσε την Ουκρανία και την Κίνα να «ψάξουν τη...
Ομολογία Τραμπ ότι ζητά έρευνα για τους Μπάιντεν από Ουκρανία και Κίνα
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
«Αν ο Τραμπ δεν φύγει, θα καταχραστεί ξανά την εξουσία του»
Ξεκινά στη Γερουσία η κατάθεση της επιχειρηματολογίας των Ρεπουμπλικάνων κατά της καθαίρεσης του προέδρου Τραμπ, έπειτα από τρεις ημέρες αγορεύσεων των εκπροσώπων του Δημοκρατικού Κόμματος, που παρέπεμψαν τον...
«Αν ο Τραμπ δεν φύγει, θα καταχραστεί ξανά την εξουσία του»
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ούτε ο δικηγόρος του δεν θα χαρεί με αθώωση Τραμπ
Μέλος της νομικής ομάδας του Ντόναλντ Τραμπ που θα τον εκπροσωπήσει στη δίκη στη Γερουσία με το αίτημα της καθαίρεσης, δήλωσε ότι ενδεχόμενη αθώωση του Αμερικανού προέδρου, «δεν θα με κάνει χαρούμενο ως...
Ούτε ο δικηγόρος του δεν θα χαρεί με αθώωση Τραμπ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Την Τετάρτη η ψηφοφορία για την έναρξη της δίκης Τραμπ στη Γερουσία
Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ψηφίσει αύριο Τετάρτη 15 Ιανουαρίου για την αποστολή των άρθρων στη Γερουσία για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ με το αίτημα της καθαίρεσης, ώστε να ξεκινήσει η δίκη. Σύμφωνα με...
Την Τετάρτη η ψηφοφορία για την έναρξη της δίκης Τραμπ στη Γερουσία
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Έτοιμος να καταθέσει κατά Τραμπ ο πρώην σύμβουλος ασφαλείας Μπόλτον
Ο Τζον Μπόλτον, ένα από τα λεγόμενα «γεράκια» της Ουάσιγκτον και πρώην σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου, που αποπέμφθηκε λόγω διαφωνιών με τον Ντόναλντ Τραμπ για την ακολουθούμενη εξωτερική πολιτική,...
Έτοιμος να καταθέσει κατά Τραμπ ο πρώην σύμβουλος ασφαλείας Μπόλτον
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Η βοήθεια προς την Ουκρανία «πάγωσε» 91 λεπτά μετά το τηλεφώνημα Τραμπ
Η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία ζητήθηκε να παγώσει 91 λεπτά μετά τη συνδιάλεξη των προέδρων Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που...
Η βοήθεια προς την Ουκρανία «πάγωσε» 91 λεπτά μετά το τηλεφώνημα Τραμπ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας