Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε την εκλογή προσωπικότητας της «ίδιας ευαισθησίας με τη ρεπουμπλικανική διοίκηση» στη Βραζιλία. Στη συνέχεια, βέβαια, ανακοίνωσε σκληρές κυρώσεις σε βάρος της Βενεζουέλας, προφανώς για να δείξει την «ευαισθησία» της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Στη γραμμή Τραμπ ο Μπολσονάρο μεταφέρει την πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

«Καλά νέα»

Ο Τζον Μπόλτον, σε ομιλία του με θέμα την αμερικανική πολιτική των ΗΠΑ στη Νότια Αμερική, χαρακτήρισε τη Βενεζουέλα, την Κούβα και τη Νικαράγουα «τρόικα της τυραννίας» σζτην περιοχή και, αναφερόμενος στην εκλογή του ακροδεξιού Μπολσονάρο είπε «Αυτές είναι θετικές ενδείξεις για το μέλλον της περιοχής. Προς το παρόν, παραμένουμε αντιμέτωποι σε αυτήν την ήπειρο με καταστροφικές δυνάμεις καταστολής, σοσιαλισμού και ολοκληρωτισμού».

Με ρητορική… Μπους ο Μπόλτον έκανε λόγο για το «τρίγωνο του τρόμου που έχει σχηματιστεί μεταξύ της Αβάνας, του Καράκας και της Μανάγουας» χαρακτηρίζοντας τους ηγέτες των κρατών «τυράννους τους που πιστεύουν ότι είναι ισχυροί άνδρες και επαναστάτες», όμως στην πραγματικότητα είναι «κλόουν και αξιοθρήνητοι».

«Η τρόικα της τυραννίας σε αυτήν την ήπειρο δεν θα διαρκέσει για πάντα. Όπως όλα τα καθεστώτα και οι καταπιεστικές ιδεολογίες, είναι καταδικασμένη στον αφανισμό» σημείωσε ο ίδιος, καλώντας τους ηγέτες της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, της Κούβας Μιγκέλ Ντίας Κανέλ και της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα να «νιώθουν φόβο απέναντι στην ενάρετη εξουσία» των πολιτών τους.

«Ο πρόεδρος και η διοίκησή του θα στηρίξουν τους μαχητές της ελευθερίας» υπογράμμισε ο Τζον Μπόλτον από το Φρίντομ Τάουερ στο Μαϊάμι.

Στη συνέχεια ο Τζον Μπόλτον ανακοίνωσε νέες κυρώσεις προς τη Βενεζουέλα βάζοντας στο στόχαστρο εβδομήντα πρόσωπα ή οργανισμούς, μεταξύ αυτών τον πρόεδρο Μαδούρο και τη σύζυγό του.

«Οι νέες κυρώσεις στοχεύουν τα δίκτυα που παρεμβαίνουν στους διεφθαρμένους οικονομικούς τομείς» και κυρίως, άμεσα, στον τομέα του χρυσού. Κανένας Αμερικανός δεν θα μπορεί πλέον να έχει επιχειρηματικές σχέσεις με τη Βενεζουέλα σε αυτόν τον τομέα, «τον οποίο χρησιμοποιεί το καθεστώς για να χρηματοδοτήσει τις παράνομες δραστηριότητές του, να γεμίσει τα ταμεία του και να παράσχει στήριξη σε εγκληματικές οργανώσεις», σύμφωνα με τον Τζον Μπόλτον.

Καθώς ο Νικολάς Μαδούρο, ισχυρίζεται η Ουάσιγκτον, προσφεύγει στις «ίδιες καταπιεστικές τακτικές που χρησιμοποιεί η Κούβα εδώ και δεκαετίες» και καθώς «η κουβανική δικτατορία επιτρέπει στο καθεστώς της Βενεζουέλας να επιβάλει την καταστολή της», ο Μπόλτον επισήμανε ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Αβάνας θα καταστούν επίσης αυστηρότερες.

«Σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών πρόσθεσε περισσότερες από 20 οντότητες, που αποτελούν μέρος των ενόπλων δυνάμεων ή των υπηρεσιών πληροφοριών της Κούβας ή ελέγχονται από αυτούς, στον κατάλογο των οντοτήτων που δεν έχουν δικαίωμα οικονομικών συναλλαγών με τους Αμερικανούς» εξήγησε.

Στη γραμμή Τραμπ ο  Μπολσονάρο

Μετά τα σχέδια να εγκαταστήσει ελεύθερους σκοπευτές στις πόλεις για να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Βραζιλίας ανακοίνωσε, στη γραμμή Τραμπ, ότι θα μεταφέρει την πρεσβεία της Βραζιλίας στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. 

«Όπως το ανακοινώσαμε ήδη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, σκοπεύουμε να μεταφέρουμε την πρεσβεία της Βραζιλίας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ» γνωστοποίησε ο Μπολσονάρου με μήνυμά του στο Twitter. «Το Ισραήλ είναι ένα κυρίαρχο κράτος και εμείς πρέπει να το σεβαστούμε αυτό απόλυτα» συμπλήρωσε ίδιος.

Λίγο μετά το tweet του που δημοσιεύτηκε στην πορτογαλική και την αγγλική γλώσσα, ο ακροδεξιός πρόεδρος υποστήριξε σε μια συνέντευξη τύπου πως δεν πιστεύει ότι αυτή η ανακοίνωση θα μπορούσε να δημιουργήσει «βαρύ κλίμα» στις σχέσεις μεταξύ της Βραζιλίας και των χωρών της Μέσης Ανατολής.

«Νιώθουμε τον μεγαλύτερο σεβασμό για τον λαό του Ισραήλ και για τον αραβικό λαό. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε προβλήματα με κανέναν. Θέλουμε να έχουμε εμπορικές σχέσεις με όλον τον κόσμο και να αναζητούμε ειρηνικές λύσεις για την επίλυση των προβλημάτων» υπογράμμισε.