Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ο πρώην σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, Τζορτζ Παπαδόπουλος, καταδικάστηκε από δικαστήριο της Ουάσιγκτον γιατί είπε ψέματα στους εισαγγελείς που ερευνούν πιθανή ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές. Ο Παπαδόπουλος είχε συναντηθεί με πρόσωπα από τη Ρωσία, τα οποία θα του έδιναν «βρόμικα» στοιχεία εις βάρος της Χίλαρι Κλίντον.

Ο Τζορτζ Παπαδόπουλος, 31 ετών, που εργάστηκε στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ ως σύμβουλος για διεθνή θέματα, καταδικάστηκε σε 14 ημέρες φυλάκισης, στη συνέχεια θα αποφυλακιστεί υπό όρους για 12 μήνες και θα παρακολουθείται από τις αρχές, ενώ θα πρέπει να προσφέρει 200 ώρες κοινωνική εργασία και πληρώσει πρόστιμο 9.500 δολαρίων.

Κατά την κατάθεσή του στο δικαστήριο της Ουάσινγκτον ο Παπαδόπουλος, ο πρώτος εκ των συνεργατών του Τραμπ που συνελήφθη για την υπόθεση, παραδέχθηκε ότι είπε ψέματα και ότι στην πραγματικότητα συναντήθηκε με πρόσωπα από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας των ΗΠΑ, και όχι πριν, όπως αρχικά είχε καταθέσει, προσθέτοντας ότι είχε την άδεια του Ντόναλντ Τραμπ για να το κάνει.

«Μου έκανε ένα νεύμα να προχωρήσω», είπε.

Για να δικαιολογηθεί, είπε στο δικαστήριο ότι είναι «πατριώτης, που έκανε το σφάλμα να πει ψέματα», αλλά το έκανε «για προστατέψει τον εαυτό του και τον πρόεδρο».

Υποστήριξε ότι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα «ολόκληρη η ζωή του έγινε άνω-κάτω» και ζήτησε μια «δεύτερη ευκαιρία».

«Αυτή η υπόθεση έχει διεθνείς συνέπειες», είπε, «και πρέπει να πούμε την αλήθεια».

Ο δικηγόρος του δε υποστήριξε στα ΜΜΕ, μετά το δικαστήριο ότι ο πελάτης του έπραξε ανόητα, λέγοντας ψέματα στο FBI, και ότι ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ «έχει θέσει στην έρευνα πολύ περισσότερα εμπόδια από ό,τι θα μπορούσε» ο πελάτης του, με την εκστρατεία κατά των λεγόμενων «ψευδών ειδήσεων».

Τι έκανε

Ο Παπαδόπουλος, που εργαζόταν εθελοντικά στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, ήρθε σε επαφή με έναν μυστηριώδη Μαλτέζο καθηγητή, ονόματι Τζόσεφ Μίσφουντ, ο οποίος τον έφερε σε επαφή με Ρώσους, οι οποίοι είχαν «βρόμικα» στοιχεία εις βάρος της Χίλαρι Κλίντον, «με τη μορφή χιλιάδων e-mails».

Μεταξύ αυτών μια γυναίκα από τη Ρωσία.

Μάλιστα, είχε υποσχεθεί στον Ντόναλντ Τραμπ ότι θα κανόνιζε συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν εν όψει των προεδρικών εκλογών.

Και ο Παπαδόπουλος κατέθεσε ότι «ενώ άλλοι απέρριψαν την πρόταση, ο Τραμπ ένευσε θετικά, ενώ ο Τζεφ Σέσιονς που είπε ότι θα πρέπει να το εξετάσουμε».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σέσιονς πάντως αρνείται ότι είχε δεν θετικά την πρόταση Παπαδόπουλου.