«Σε αυτό το στάδιο, δεν έχουμε αποδείξεις για να τεκμηριώσουμε αυτούς τους ισχυρισμούς»…
Η αστυνομία του Τορόντο δεν επιβεβαιώνει -προς το παρόν τουλάχιστον- την ανάληψη ευθύνης του «Ισλαμικού Κράτους» για την αιματηρή ένοπλη επίθεση στην ελληνική συνοικία της μεγαλούπολης του Καναδά την περασμένη Κυριακή.
Οπως ανέφερε χθες η προπαγανδιστική ιστοσελίδα των τζιχαντιστών AMAQ, το χτύπημα έγινε από «στρατιώτη του Ι.Κ.» ο οποίος υπάκουσε στο κάλεσμα «για στοχοποίηση πολιτών από τις χώρες του [στρατιωτικού] συνασπισμού» που μάχεται την τρομοκρατική οργάνωση.
Το «Ι.Κ.» δεν έδωσε το παραμικρό αποδεικτικό στοιχείο για τον ισχυρισμό του, έχοντας στο παρελθόν αναλάβει την ευθύνη και για επιθέσεις στις οποίες δεν είχε άμεση εμπλοκή προκειμένου να τονώσει το ηθικό των απανταχού υποστηρικτών του, καθώς η ισχύς του -τουλάχιστον στα πάλαι ποτέ προπύργια του «Χαλιφάτου» σε Συρία και Ιράκ- έχει μειωθεί σημαντικά όχι όμως ολοκληρωτικά, όπως προκύπτει κι από τις πολύνεκρες επιθέσεις που εξαπέλυσε χθες στη Συρία και το Πακιστάν.
Οι αρχές του Καναδά είχαν ανακοινώσει τον Δεκέμβριο πως η χώρα εξακολουθεί να απειλείται από τη «βίαιη ισλαμιστική ιδεολογία» τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως το «Ι.Κ.» και η Αλ Κάιντα.
Τη Δευτέρα η αστυνομία του Τορόντο δημοσιοποίησε τα στοιχεία του ενόπλου που αιματοκύλησε την ελληνική συνοικία, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 13 προτού πέσει νεκρός σε ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς.
Πρόκειται για τον 29χρονο Φαϊζάλ Χουσάιν από το Τορόντο, η οικογένεια του οποίου υποστήριξε πως έπασχε από χρόνια προβλήματα ψυχικής υγείας χωρίς να ανταποκρίνεται σε πολυάριθμες θεραπείες και στη φαρμακευτική του αγωγή.
Το παρελθόν και το κίνητρό του βρίσκονται ακόμα υπό διερεύνηση, με τον Καναδό υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας, Ραλφ Γκουντέιλ, να εκτιμά πως ο δράστης δεν συνδέεται με οποιοδήποτε ζήτημα εθνικής ασφάλειας.
Οι αρχές κατονόμασαν και τα δύο θύματα του Χουσάιν: πρόκειται για τη 10χρονη Τζουλιάννα Κόζη -ελληνικής καταγωγής, σύμφωνα με ιστότοπους της ομογένειας- και τη 18χρονη Ριζ Φάλον.
Οι ίδιοι ιστότοποι ανέφεραν πως στους τραυματίες συγκαταλέγεται και ο πατέρας του αδικοχαμένου κοριτσιού, Ντόνι Κόζης.
