Μύδρους κατά «των απειλών και των άδικων κυρώσεων» των ΗΠΑ σε βάρος της Κούβας και των «ιμπεριαλιστικών συμφερόντων» που «προκαλούν αναταραχή στη Βενεζουέλα» εκτόξευσε χθες η ηγεσία της Αβάνας, ανήμερα των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για τον κομαντάντε Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα: τον θρύλο της επανάστασης, που παραμένει «ζωντανός» 50 χρόνια μετά την εν ψυχρώ εκτέλεσή του στη Βολιβία.
Την κύρια ομιλία πάντως ενώπιον ενός πλήθους 70.000 Κουβανών -που κατέκλυσαν για την περίσταση τη Σάντα Κλάρα- δεν εκφώνησε ο 86χρονος πρόεδρός τους, Ραούλ Κάστρο (ο οποίος κατά δήλωσή του θα αποχωρήσει από το αξίωμα τον Φεβρουάριο), αλλά ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κούβας και πιθανότερος διάδοχός του, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ.
«Δεν μπορείς να εμπιστευτείς τον ιμπεριαλισμό, ούτε τόσο δα, καθόλου» τόνισε, μνημονεύοντας τα λόγια του Τσε, διαμηνύοντας στις ΗΠΑ ότι «οι αλλαγές που χρειάζεται η Κούβα θα γίνουν αποκλειστικά από τον λαό της».
